Vodeni sportovi

Cielo lobira za ukidanje rekorda

Maja Giljanović • petak, 20.08.2010.
Cielo lobira za ukidanje rekorda

Svjetski rekorder na 50 i 100 slobodno Cesar Cielo je pozvao odgovorne u FINA-i da ponište svjetske rekorde postavljene u eri poliuretanskih kostima uključujući i njegovih 20,91 i 46,91 isplivanih u Sao Paulu i Rimu prošle godine u "svemirskim kostimima".

Svjetski prvak i svjetski rekorder na 50 i 100 metara slobodno Cesar Cielo predvodi brojnu skupinu plivača koji pozivaju odgovorne u FINA-i na poništenje rezultata postavljenih u doba danas zabranjenih poliuretanskih kostima.

Brazilac je na Panpacifičkim igrama u Irvineu nakon osvajanja zlatne medalje na 50 delfin i brončane na 100 slobodno objasnio: "Rezultati postavljeni u poliuretanu potpuno su irelevantni i najbolje bi bilo da se izbrišu kao da ih nikad nije ni bilo. Ne služe ničemu, štoviše štete jer su poremećena mjerila vrijednosti".

FINA je "svemirske kostime" zabranila nakon što je na Svjetskom prvenstvu u Rimu prošle godine srušeno 43 svjetskih rekorda, a i Cielo je profitirao u kostimima nove generacije koji su smanjivali otpor vode i povećavali uzgon.

U Rimu je uzeo zlatne medalje i na 50 i na 100 slobodno i postao tek treći plivač u povijesti koji je osvojio dvostruku sprintersku krunu na jednom SP-u nakon Aleksandra Popova i Anthonyja Ervina, a srušio je i svjetski rekord na 100 metara, 47,05 Eamona Sullivana je spustio na 46,91. U prosincu je u Sao Paulu skinuo i 20,94 Fredericka Bousqueta na 50-ici i doveo ga do 20,91.

23-godišnjak je zaključio: "Ne vidim smisla u zadržavanju svjetskog rekorda od 46,9 kad jedva probijamo i 48 sekundi. Najvažnija stvar su pobjede, nije poanta u rušenju svjetskih rekorda".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!