Nogomet

Kazna za 0:0

Ivana Strahija • ponedjeljak, 23.08.2010.
Kazna za 0:0
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Dnevnik kola i ovog vikenda donosi pogled na sve utakmice petog kola HNL-a, i osobna razmišljanja članice Sportnetovog HNL tima.

Zagreb i Inter otvorili su kolo, a momci iz Kranjčevićeve naljutili su jednu moju kolegicu, inače strastvenu navijačicu Zagreba, lošom igrom, koja je ostala maskirana zbog još jedne pobjede na kontu. No da ona ima pravo dokazuje i ljutinja trenera Šuška, posebno na igrača Jefthona, koji je igrao nekakvu svoju privatnu utakmicu. Imat će Brazilac vremena razmisliti o svom ponašanju, pošto je poslan u metaforički kut, ali bez 'klečanja na kuruzi'.

Kolo se nastavilo u subotu utakmicom Istre 1961 i Osijeka, ovaj potonji konačno je došao do troboda. Jarni još nije uspio dotjerati Istrane u red, dok je Karačić i nakon Šibenika pokazao da zna raditi svoj posao. Pobjeda nogometaša iz grada na Dravi došla je u pravi trenutak da malo smiri uzburkale strasti navijača, kojima je puna kapa lošeg vodstva kluba. I ja sam se ovaj vikend bavila Osijekom, tražeći odgovore na neka pitanja koja muče sve porezne obveznike u tom gradu, a da sam jedno za drugim nalijetala na zid "Nemam komentara" i izbjegavanja javljanja na telefon. Više o tome u danima koji slijede.

Lokomotiva i Šibenik nagnali su me da si zamislim pravilo po kojem bi se 0:0 kažnjavalo oduzimanjem po boda svakoj ekipi, jer zbilja nema smisla da ljudi dolaze na utakmice i ne vide ni jedan pogodak. Iako tu postoje neke tehničke pojedinosti koje bi trebalo razraditi, mislim da bi to bio pravi potez u cilju povećanja atraktivnosti HNL utakmica.

Splitovci su mnoge iznenadili svojim odličnim startom u prvenstvo, ne i mene jer sam ih pratila kroz cijelu drugoligašku prošlu sezonu. U Vinkovce su otišli bez ikakvog respekta prema ugledu Cibalije, zabili gol i pokupili bodove. Split je doduše još napumpan euforijom ulaska u 'društvo velikih', a ima u njihovoj igri i novajlijskih problema brzopletosti u završnici, ali se stječe dojam da bi ta ekipa mogla mnogima održati lekciju kako se igra za boje kluba.

U Varaždinu je pobjeda otišla domaćima, dok je za goste ostalo još jedno tapšanje po leđima uz kiselu utjehu da je igra bila dobra. Nakon utakmice sam saznala da je trener Hrvatskog dragovoljca Davor Mladina na rubu živaca i pred postavljanjem ultimatuma Upravi, toliko hitno treba iskusnog igrača u obrani i u napadu. Njegov kolega Toplak pak je sasvim zadovoljan, i to s pravom, ekipom koju ima, ali ne može nikako biti zadovoljan načinom na kojeg Uprava tu kvalitetu nagrađuje. U šali se pojavila ideja da igrači odu na odmor dok Uprava ne skupi novac za plaću, ali bi momci zahirili u tih par mjeseci.

Treći ovosezonski poraz su Karlovcu nanijeli Riječani, sasvim zasluženo, jer su gosti jedini uspjeli utjerati loptu u gol. No, oba su kluba barem dobila priliku predstaviti se televizijskoj publici, koja bi, da nogomet prati samo putem TV-a, mogla pomisliti da se u Hrvatskoj igra neka čudna Liga 2 s 14 epizodnih uloga.

U nedjelju su svojim navijačima na podršci protiv Rumunja još jednom zahvalili Bili, a onima koji nisu uspjeli doći na ionako prebukirani stadion u četvrtak, reprizirali su skoro u detalje bitku protiv Uniree, samo što je s druge strane stajao Zadar. Zabio je i Ibričić, o kojem se počinju pjevati balade, no naklonost sve više gubi vratar Subašić, koji je razljutio kibice svojom slabom reakcijom kod gola Zadra. No, Špaco u njega ima povjerenja, pa će 25-godišnjak i dalje braniti Hajdukovu mrežu.

A u Koprivnici su Dinamovci pod vodstvom Vahida Halilhodžića pokazali da je Sveti Martin na Muri zbilja blagotvorno okruženje. U tamošnjim toplicama su se naime Plavi odmarali nakon Mađarske i Györa, ali ni to nije moglo proći bez zanimljivosti. Na treningu na Poletu je tako novi trener Dinama s terena potjerao jednog međimurskog fotoreportera, navodno zato jer nije tražio dozvolu za slikanje. Bilo kako bilo, u Koprivnici su Dinamovci osvojili tri boda, dijelom i zbog dobrog odmora.

Igrač kola

Senijad Ibričić, kojem ne možemo zaboraviti odličnu utakmicu protiv Rumunja, iako to ne spada u HNL, ali se momak istrošio, da bi potom opet bio odličan protiv Zadra, bez obzira na (ne)jakost momčadi Dalibora Zebića.

Pogodak kola

Golubarov pogodak za 1:0 Varaždina protiv Dragovoljca. Ja kažem da je gol pao u 12. sekundi, neki kažu 16., treći govore o 18. Na žalost, nema službenih podataka o tome, ali je taj gol vjerojatno najbrži postignuti pogodak ikad u HNL-u.

Potez kola

Dovođenje Branka Karačića na klupu Osijeka. Iako Istra 1961 nije nekakva strašna momčad koju je nemoguće pobijediti, dapače rezultati ove sezone govore suprotno, trebalo je izboriti tu prvu ovogodišnju pobjedu za Osijek. Iz osječkog tabora pristižu također vrlo pozitivne reakcije na Karačića kao trenera, a Osijek sa svojom povijesti sigurno zavrjeđuje kvalitetu na klupi.

Tragičar kola

Kako ni u jednoj utakmici nije bilo posebno teških promašaja o kojima bi ovisili životno važni bodovi, u ovoj kategoriji se odlučujem za penal Vugrinca. Što je mislio izvesti najiskusniji Varaždinac na s bijele točke nije baš jasno, ali je loptu poslao na tribinu i daleko od mreže Dragovoljca. Dobro da o tome nije ovisila pobjeda domaćih.

Izjava kola

Pravim gospodinom pokazao se Slavenov trener Mile Petković, koji je potjeran s klupe u gledalište nakon što je pomoćnom sucu ispričao 'priču o ljubavi, majci i psu', jer se nakon svega nije pokajao, ali je sportski priznao pobjedu boljih: "Uvrijedio sam pomoćnog suca, ali se i ispričao. Ne kajem se jer smatram da su pomoćnici vodili utakmicu, a pored toga sportski direktor Dinama u poluvremenu je kontaktirao sa sva četiri suca i zaradio - ništa. No, utakmicu smo zasluženo izgubili, to nema veze. Koprivničkim navijačima ispričavam se što sam ih ostavio na cjedilu."

Promašena prognoza kola

Tu svakako treba spomenuti Sportnetovog glavnog urednika Tomislava Pacaka koji je prognozirao X na utakmicu Varaždin – Hrvatski dragovoljac i gadno se zeznuo, a kolega Dario Dodić mu se pridružio u pogrešnom predviđanju ishoda utakmica Karlovca i Rijeke te Cibalije i Splita.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • jugoplastika23.08.2010. u 13:40
    e Ivana, Ivana...
    jugoplastika
  • Obrisan korisnik23.08.2010. u 11:57
    potez kola=trener Karačić,on nije samo ovo kolo odradio dobro vođenje svoje ekipe nego otkad je došao dobro radi,ali to nije,ponavljam,samo jedno kolo,po toj logici onda bi i Vahid slobodno mogao spadati u tu kategoriju
    Obrisan korisnik
  • russell23.08.2010. u 11:51
    a gol kola,nije što je moj,ali u 89. minuti s 30 metara u rašlje,nije da se viđa često
    russell
  • Obrisan korisnik23.08.2010. u 11:37
    apolutni promašaj za igrača kola, nemam ništa protiv ibre, ali bilo je daleko boljih nastupa ovog vikenda, tako da treba malo ozbiljnije shvatiti a ne pisati samobedastoće.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.08.2010. u 11:14
    slažem se sa (pr)ocjenom tragičara kola. vugrinec je u subotu bil katastrofalan.
    Obrisan korisnik