Ostali sportovi

Blanka, Sandra i Ana u Bruxellesu

Maja Giljanović • petak, 27.08.2010.
Blanka, Sandra i Ana u Bruxellesu
Foto: Kristijan Komarica

Večeras posljednji put u 2010. Blanka Vlašić i Sandra Perković nastupaju na mitingu Dijamantne lige, Bruxelles je za europsku prvakinju u skoku u vis puka formalnost jer je u Londonu prije dva tjedna osigurala ukupnu pobjedu u Dijamantnoj utrci i jack-pot od 40.000 dolara, a europska prvakinja u bacanju diska stavlja na kušnju svoje drugo mjesto iza neprikosnovene Yarelis Barrios. Na "Memorijalu Ivo Van Damme" je i Ana Šimić, Zagrepčanka je proteklog vikenda u skoku u vis poboljšala osobni rekord, skočila treći najviši skok u Hrvatskoj svih vremena i osigurala pozivnicu organizatora.

Nakon Dohe, Šangaja, Osla, Rima, New Yorka, Eugenea, Lausanne, Gatesheada, Pariza, Monte Carla, Stockholma, Londona i Züricha zastor na prvo izdanje Dijamantne lige spušta se večeras na stadionu kralja Baudouina u Bruxellesu.

Na finalu prestižnog natjecanja boje Hrvatske brane Blanka Vlašić, Sandra Perković i Ana Šimić. Šimić je dobila priliku nakon Europskog prvenstva u Barceloni u kratkom razdoblju se ponovno okušati s visaškom elitom, Vlašić je prije dva tjedna u Londonu osigurala prvo mjesto u ukupnom poretku Dijamantne lige, 40.000 $ i dijamantni trofej izbrušen u jednoj od najpoznatijih draguljarnica svijeta (Beyer), a Perković brani svoju drugu poziciju u bacanju diska.

Europska prvakinja se u slučaju pobjede bodovno može izjednačiti s Yarelis Barrios jer finale donosi dvostruko bodova od prethodnih 13 mitinga, ali Kubanki prvo mjesto ne može iscuriti kroz šake, u prednosti je jer je tijekom sezone više puta bila na prvom mjestu. Barrios je, naime, osvojila Dohu, Lausanne, Pariz i London, a Perković New York (eventualno Bruxelles).

Drugo mjesto Zagrepčanki mogu preoteti Nicoleta Grasu, Dani Samuels, Aretha Thurmond i Becky Breisch, ali jedino u slučaju svoje pobjede i da Sandra bude plasirana ispod trećeg mjesta. Pobjeda u Bruxellesu donosi osam bodova, drugo mjesto četiri, a treće dva boda.

Blanki društvo čine Šimić nakon što je prošli tjedan u Dubnici poboljšala osobni rekord na 1,92 m i skočila treći najviši skok u Hrvatskoj svih vremena, Hanne Van Essche, Irina Gordejeva, Lavern Spencer, Svjetlana Školina, Antonietta Di Martino, Ruth Beitia i europska viceprvakinja Emma Green.

Drugoplasirana u ukupnom poretku Dijamantne lige Chaunte Howard-Lowe Bruxelles propušta i u tišini se sprema za Kup kontinenata u Splitu gdje će u jednoj večeri pokušati postati prva u povijesti iznad dva metra u skoku u vis i preko sedam metara u skoku u dalj, a Ariane Friedrich koja ju je prije dvije godine u Bruxellesu koštala 500.000 $ (cijeli milijun jack-pota tadašnje Zlatne lige otišao je Pameli Jelimo) svoj je nastup otkazala u pet do 12.

Blanka je u Dijamantnoj ligi na šest mitinga slavila šest puta i jedina je u elitnom društvu koja je u igri da sezonu završi sa 100 %-tnim učinkom. U Bruxellesu je Splićanka skakala posljednje tri sezone, najviše prije tri godine 203 cm što je centimetar ispod rekorda mitinga Štefke Kostadinove iz 1985. godine.

"Memorijal Van Damme" u čast 1976. tragično, u 22. godini u prometnoj nesreći, preminulog europskog dvoranskog prvaka na 800 i olimpijskog vicepobjednika na 800 i 1500 metara Ivo Van Dammea prijavili su među ostalima i David Rudisha i Tyson Gay.

Svjetski rekorder na 800 metara otpor najvećeg rivala dvostrukog svjetskog dvoranskog prvaka Abubakera Kakija misli slomiti utrkom ispod 1:41,09 koliko je istrčao prije pet dana u Berlinu i za dvije stotinke u povijest poslao 13 godina star rekord Wilsona Kipketera, a najbrži čovjek u 2010. (9,78) i drugi najbrži u povijesti puca na svoj osobni rekord istrčan u Šangaju prošle godine (9,69).

"Držim prvo mjesto na tablici najboljih rezultata, ali i fizički i mentalno osjećam da mogu i bolje. Bolta sam u Stockholmu uostalom pobijedio u svojoj tek drugoj utrci na 100 metara u sezoni. Poklope li se uvjeti, mogao bih se spustiti ispod 9,70", izjavio je Gay koji nakon Bruxellesa 1. rujna trči na Hanžeku, a još ga se "lomi" da tri dana poslije dođe i na Poljud i nastupi u štafeti.

Natjecanje u bacanju diska počinje u 17:55, a u skoku u vis u 19:35 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!