Nogomet

Pola stoljeća čekanja na feštu baluna

Bernard Jurišić • subota, 28.08.2010.
Pola stoljeća čekanja na feštu baluna
Foto: Duje Bonačić

Splitsku nogometnu bajku ove jeseni kao da je režirao najbolji hollywoodski režiser. Usred najveće euforije zbog prolaska Hajduka u Europsku ligu na rasporedu je prvi prvoligaški gradski derbi nakon 50 godina...

Park mladeži barem na trenutak podsjetio je na Poljud. Nekoliko stotina metara dugački redovi dočekali su početak prodaje ulaznica za prvi splitski prvoligaški gradski derbi nakon pola stoljeća, a nakon samo nekoliko sati "planule" su sve ulaznice za nedjeljni spektakl. Da, istinski spektakl, jer "grad baluna" ovakav je susret zaista (pre)dugo čekao.

Ogorčenje na HTV

Nažalost, kamere HTV-a u nedjelju neće biti na jednoj od najzanimljivijih utakmica 1. HNL ove sezone. HTV se čvrsto drži "dogovora" da samo subotnje utakmice prenosi, a nedjeljom se na Prisavlju očito ne radi.

Vezane vijesti

"Ogorčen sam na HTV, sramotno je što utakmice neće biti u izravnom prijenosu. Ovo je televizija trebala popratiti jer je to prvi spliski derbi nakon 50 godina, a zanimanje za utakmicu je ogromno. Bit će im žao što nisu bili ovdje...", tužno je konstatirao Pralija.

4.500 sjedećih mjesta službeni je kapacitet Parka mladeži, no ugurat će se u nedjelju od 20 sati još poneka stotina ljubitelja nogometa, koji će svjedočiti trenutku povijesti i još jednom pozdraviti nogometaše Hajduka koji su se plasirali u Europsku ligu.

Iako je predsjednik bilih Joško Svaguša ponudio predsjedniku crvenih Slavenu Žužulu da se prvi gradski derbi nakon toliko godina prebaci na Poljud, na kojemu bi zasigurno bilo barem trostruko više gledatelja, Žužul je to glatko odbio. To samo pokazuje da Split nema namjeru unaprijed predati bitku "starijem bratu".

"Zanimanje za utakmicu je ogromno, ali ulaznica nažalost više nema. Hajduku neće biti lako jer su tijekom tjedna imali težak put i tešku utakmicu, a mi smo se odmarali i pripremali samo za njih. Bukurešt će sigurno na njih ostaviti traga, no Hajduk je naš najveći klub i sigurno će imati dovoljno motiva za dokazivanje i protiv nas", najavio je Splitov sportski direktor Nenad Pralija.

Trener Ivan Katalinić sigurno će imati svoje motive. Bivši trener Hajduka uspješno vodi Split u njegovoj prvoj prvoligaškoj sezoni nakon dugo vremena.

Čestitke Hajduku

Iz tabora "mlađeg brata" poslali su čestitke svojim nedjeljnim gostima. Zanimljivo, i Katalinić i Pralija bili su dio posljednje Hajdukove momčadi koja je ostavila dublji trag u Europi, one nezaboravne Lige prvka 1994/95.

"Velika je stvar za Split, Dalmaciju i cijelu Hrvatsku što je Hajduk ušao u Europsku ligu. Želim im da što dalje doguraju", rekao je Pralija, a Katalinić malo proširio priču:

"Čestitke Hajduku, ali prije svih "Špaci", jer je njegova zasluga najveća. Pokazalo se još jednom da su treneri iz Dalmacije s Hajdukom uvijek radili najveće rezultate."

Dotkanuo se "Kate" još jedne stvari koja ga "žulja":

"Još uvijek se po medijima provlači kako Katalinić nije htio Ibričića u njegovom prvom dolasku u Hajduk. To nije istina, neke druge su stvari bile u pitanju, u koje sad ne želim ulaziti. Ali nije istina da je Katalinić bio krivac što Ibričić tada nije došao u Hajduk."

"Pokazali smo u ovih pet kola kvalitetu i s puno motiva ulazimo u ogled s Hajdukom. Pred punim stadionom moji će igrači sigurno dati sve od sebe, iako je Hajduk u euforiji i naletu. Zadovoljstvo je u tome što ćemo se ovog gradskog derbija svi sjećati još godinama jer je prvi nakon toliko vremena. Stoga želim da svi koji dođu uživaju."

Hajduk u kilometar udaljeni Park mladeži dolazi kao favorit, no Katalinić ne se planira predati. "Neće to biti prijateljska utakmica, mi se borimo za goli prvoligaški život i svaka nam je utakmica važna. Hajduk je vrlo efikasan, ima odlične individualce koji jednim potezom mogu riješiti utakmicu, a njihov umor tu neće biti neki faktor. Nitko u ovakvim utakmicama ne razmišlja o umoru."

Slično razmišlja i Hajdukov trener Stanko Poklepović. "Umor? Nema tu umora, ovo je ritam profesionalnog nogometa i tko želi uspjeti mora ga moći pratiti. Trebamo uspješno odraditi i taj zadatak, pa ćemo se onda nakon nedjelje odmarati."

"Špaco" također ne krije zadovoljstvo činjenicom da Split opet nakon dugo vremena ima gradski derbi. On je jedan od onih koji su svoj put prolazili kroz oba kluba.

"Ja sam prije 50 godina bio kapetan Splita protiv Hajduka, tada je još i bilo nekog antagonizma između dva kluba. Danas je to drugačije, želim da u nedjelju pobijedi bolji - a to će biti Hajduk."

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis29.08.2010. u 05:41
    cameosis
  • Obrisan korisnik29.08.2010. u 05:29
    usput,sutra igramo i EVROPSKO prvenstvo u košarci.Ne znan ni tko je protivnik,al znan da mi sudjelujemo. ROFL.
    Obrisan korisnik
  • cameosis29.08.2010. u 05:24
    pišeš u jednom upisu da je navažnije prenositi natjecanje vaterpola a onda ni ne znaš koje i kad te netko popravi pišeš da ti je svejedno? svaka čast.
    cameosis
  • Obrisan korisnik29.08.2010. u 05:22
    Opet zborištarci na djelu..samo vi uživajte kad vam dalekovidnica bude prenosila opake gradske "derbije" Dinamo-Hr Dragovoljac,pred 300(This is Sparta!) gledatelja,dakako.
    Obrisan korisnik
  • cameosis29.08.2010. u 05:18
    pa dinamo gubi, a veseli se ... objasni ti meni tvoju logiku.
    cameosis