Vodeni sportovi

Spektakl u Starom Gradu

Maja Giljanović • subota, 28.08.2010.
Spektakl u Starom Gradu
Foto: Davor Sajko

Najjače otkad ga je prije 35 godina utemeljio Vinko Šoljan i jubilarno 35. izdanje Faros maratona u Starom Gradu na otoku Hvaru osvojili su Amerikanac Mark Warkentin i Nizozemka Linsey Heister, Karla Šitić je osvojila drugo mjesto, a na podiju su i Josip i Tomislav Soldo.

Jubilarno 35. izdanje Faros maratona, jedine manifestacije u Hrvatskoj koja od svog osnutka nije izgubila kontinuitet niti tijekom Domovinskog rata nego je održana i u rujnu 1991. u vrijeme pomorske blokade otoka Hvara i zračne blokade Hrvatske, osvojili su Amerikanac Mark Warkentin i Nizozemka Linsy Heister.

Na 16 km od Nove rive do rta Kabal i nazad okušalo se 34 natjecatelja iz rekordne 22 države s pet kontinenata, a utrku pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića pobjednik Rapskog maratona prije tri dana i dvostruki prvak SAD-a na 25 km Warkentin je preplivao za tri sata, 11 minuta i 46 sekundi gotovo 10 minuta sporije od prošlogodišnjeg rekorda staze Alexandera Studzinskog (3h01:55).

Godinu dana poslije Nijemac je osvojio tek sedmo mjesto (3h20:19) daleko iza braće Soldo iz DPK "Faros", Josipa (3h15:54) na drugom i Tomislava (3h16:22) na trećem mjestu.

Svjetska prvakinja na 25 km i europska prvakinja na 10 km Heister je skinula prošlogodišnjih 3h14:42 Ane Uvarove i za tri sata, 13 minuta i 31 sekundom slavila ispred najbolje hrvatske maratonke, članice PK "Grdelin" Karle Šitić i Uvarove.

Četverostruka se uzastopna pobjednica petom titulom na Farosu mogla izjednačiti s Angelom Maurer, ali se s 3h18:26 morala zadovoljiti trećim mjestom iza Heister i Splićanke. 18-godišnja tinejdžerica je nakon trijumfa na Rapskom maratonu stazu u Starom Gradu preplivala za 3h13:35.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!