Ostali sportovi

Blanka: "Ostvarenje još jednog sna"

Maja Giljanović • petak, 03.09.2010.
Blanka: "Ostvarenje još jednog sna"
Foto: Kristijan Komarica

Prije nego sutra u 17 sati na Poljudu počne prvo izdanje Kupa kontinenata u povijesti direktor Organizacijskog odbora Siniša Ergotić je u splitskom hotelu Atrium ugostio ugledne goste. Novinarima su se obratili predsjednik Svjetske atletske federacije Lamine Diack, glavni tajnik IAAF-a Pierre Weiss i aktivne i umirovljene sportske veličine, Blanka Vlašić, Valerie Adams, David Rudisha, David Oliver, Cathy Freeman i Wilson Kipketer.

Sutra u 17 sati na Poljudu počinje prvo u povijesti izdanje Kupa kontinenata, natjecanje koje je preformatirani Svjetski kup održan 10 puta, od premijernog 1977. u Düsseldorfu do posljednjeg, jubilarnog 10., prije četiri godine u Ateni.

U grčkoj prijestolnici organizator posljednjeg u povijesti izdanja Svjetskog kupa zastavu je predao tadašnjem gradonačelniku Splita, pokojnom Zvonimiru Puljiću, a u narednom je razdoblju uloženo neizrecivo mnogo truda i napravljen ogroman posao.

Vezane vijesti

U Split su stigli ponajbolji svjetski atletičari (uz časne iznimke poput Usaina Bolta ili Asafe Powella) i spremno istrčati pred publiku na Poljudu je 400 atletičara koji su tijekom karijere osvojili 50 olimpijskih i više od 130 medalja sa svjetskih prvenstava.

Novinarima su se na konferenciji u hotelu Atrium predstavile zvijezde svih četiriju selekcija: europska prvakinja, dvostruka svjetska prvakinja i olimpijska vicepobjednica u skoku u vis Blanka Vlašić za Europu, olimpijska pobjednica i dvostruka svjetska prvakinja u bacanju kugle Valerie Adams za Aziju i Oceaniju, svjetski rekorder na 800 metara David Rudisha za Afriku i treći najbrži čovjek u povijesti na 110 metara s preponama, brončani olimpijac i pobjednik Dijamantne lige David Oliver za Amerike.

ULAZNICE

Zaključno s četvrtkom prodano je 17,000 ulaznica po danu, ali poznavajući naš mentalitet, naučilo nas je tome i iskustvo sa skakačkim mitingom, siguran sam da će brojka biti obilato nadmašena, puno karata će se nesumnjivo kupiti u zadnji čas", zaključio je direktor Organizacijskog odbora i direktor Hrvatskog atletskog saveza Siniša Ergotić.

Blanka nije krila emocije: "Teško mi je riječima izraziti koliko ovo natjecanje znači meni osobno i cijeloj mojoj obitelji. Jedan sam put samo u životu skakala na Poljudu i bio je potpuno prazan, pitala sam tada oca hoćemo li doživjeti da skačem pred punim tribinama. Samo je slegnuo ramenima i rekao da u životu nema garancija. 15 godina poslije tu smo gdje jesmo, uzbuđena sam i nevjerojatno ponosna. Kup kontinenata u Splitu je ostvarenje još jednog sna".

"Što vrijeme više odmiče sve više uživam, postigla sam mnogo, ali još sam puna motiva. Svako jutro ustanem i pomislim da još puno toga mogu dati", zaključila je Blanka koja će na zaletište drugog dana natjecanja, u nedjelju u 18:40.

Adams, Rudisha, Oliver i dvije umirovljene zvijezde danas ambasadori Kupa kontinenata, trostruki svjetski prvak i bivši svjetski rekord na 800 metara Wilson Kipketer i olimpijska pobjednica iz Sydneyja i dvostruka svjetska prvakinja na 400 metara Cathy Freeman, nisu štedjeli pohvale.

"Oduševljeni smo Splitom, hrana je veličanstvena, smještaj prvorazredan, ljudi topli i srdačni, vrijeme prekrasno", unisono su izjavili i najavili odlično natjecanje.

Biranim su riječima trud organizatora su pozdravili predsjednik Svjetske atletske federacije Lamine Daick i glavni tajnik krovne atletske federacije Pierre Weiss, Diack se vratio u prošlost i besprijekornu organizaciju Europskog atletskog prvenstva u Splitu 1990. naveo kao primjer zbog čega ni najmanje ne sumnja u vrhunsko natjecanje i 20 godina poslije.

Direktor Organizacijskog odbora Siniša Ergotić je istaknuo: "Iza nas su dvije godine intenzivnog rada na veoma zahtjevnom projektu, bilo je i stresnih trenutaka, ali pohvale sportaša vezane za smještaj, prehranu, pažnju najljepša su satisfakcija. Iskoristio bih priliku i zahvalio predsjedniku Organizacijskog odbora gradonačelniku Splita Željku Kerumu na bezrezervnoj potpori i pozvao navijače na Poljud da pozdrave istinske zvijezde svjetske atletike".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!