Nogomet

Malo začina prije Europe

Ivor Krapac • nedjelja, 12.09.2010.
Malo začina prije Europe
Foto: Bruno Karadža

Prije nego će se okrenuti nastupima u Europskoj ligi, Hajduk i Dinamo testirali su se međusobno na ispunjenom Poljudu, a ishod utakmice nije oduševio ni jedne ni druge. S obzirom da je njegova momčad zabila prva, Vahid Halilhodžić žalio je što u Zagreb nisu otišli sa sva tri boda, dok su Splićani očekivali više pred svojim navijačima nakon dobrog ulaska u sezonu. Iako je derbi bio u prvom planu, u sedmom kolu se, naravno, igralo i drugdje - kolo je donijelo i prvi poraz Rijeke, koja je svejedno i dalje prva...

Veliki hrvatski derbiji često budu bogatiji dekorom na tribinama nego igrom na terenu, a iako subotnja poljudska utakmica ipak nije bila iz kategorije onih najratničkijih, s više prekršaja od nogometa, moglo bi se reći da je tako bilo i ovog puta. Poljud je bio pun i gurao Hajduk prema pobjedi, ali igrači u bijelim majicama ovog puta nisu najbolje odgovorili svojim navijačima. Dinamo se postavio čvrsto od početka, zabio prvi, a u drugom dijelu domaćima nije uspjelo više od izjednačujućeg pogotka.

Na koncu, Sammir za goste i Anas Sharbini za domaće pobrinuli su se za tih 1:1, što ostavlja stvari potpuno otvorenima uoči nastavka prvenstva. Hajduk je i dalje ispred, na drugoj poziciji, Dinamo je treći sa samo bodom manje, a sada se obje momčadi okreću četvrtku u Europskoj ligi - Zagrepčani su kod kuće protiv Villarreala, prvog favorita svoje skupine, a Splićani idu u Atenu, gdje ih čeka AEK.

U Vinkovcima se dogodio prvi ovosezonski poraz vodeće Rijeke, i to vrlo uvjerljiv. Iako su zabili prvi, učinio je to Đalović u devetoj minuti, Riječani u nastavku nisu imali odgovor na Cibalijine napade, a nije im pomoglo ni što su rano u drugom poluvremenu ostali bez Štroka, koji je isključen zbog udaranja Radotića laktom. Kako su dotad već gubili s 2:1 i jako se mučili u zaustavljanju Vinkovčana, bilo je jasno da će im povratak biti težak, što se i potvrdilo s konačnih 4:1 za domaće.

Split nastavlja s dobrim rezultatima, ovog puta s novom potvrdom da nisu samo domaćinska momčad. U pretprošlom kolu iznenadili su u Vinkovcima, dok su u petak napravili isto protiv Zagreba u Kranjčevićevoj, a nakon poraza s 2:0, Ivo Šušak nije krivio igrače niti bilo koga drugoga, preuzevši svu odgovornost na sebe. "Preuzimam i više od 50 posto krivice", "Ja sam sigurno promjenom rasporeda pogriješio u pripremi za ovu utakmicu" i "Svaka se škola plaća, pa je sada plaćam i ja koji imam toliko godina", kazao je, između ostalog, Zagrebov trener, bez zamagljivanja stvari i bacanja fraza kakvima su skloni neki njegovi kolege kada stvari ne idu najbolje.

Slaven Belupo, Lokomotiva, Osijek i Karlovac proslavili su važne domaće pobjede, dok je Istra 1961 doživjela novo razočaranje, ovog puta na Verudi, s 1:0 u korist gostujućeg Intera. Ante Miše nije trajao dugo, no Puljanima nije krenulo niti pod Robertom Jarnijem, a protiv Zaprešićana ih je jako koštao i neiskorišteni 11-erac u završnici utakmice. Armend Alimi njime se pobrinuo da ga još jednom spomenemo malo kasnije.

Pogodak kola

Splitovu pobjedu u Kranjčevićevoj začinio je Ante Vitaić. 28-godišnji veznjak gostujuće momčadi je u 70. minuti s ruba kaznenog prostora "potegnuo" iz mjesta, a protiv parabole koja je odsjela u njegovim rašljama Zagrebov vratar Višić nije mogao baš ništa.

Igrač kola

Nino Bule zabio je dvaput protiv Zadrana i time vukao Lokomotivu prema pobjedi, no učinak Tomislava Radotića u Cibalijinom slavlju protiv Rijeke ipak je odnio prevagu. Radotić je nabacivanjem s desne strane asistirao za vodstvo Vinkovčana od 2:1 (strijelac Baraban), početkom drugog poluvremena Štrok je laktom udario upravo njega i time ostavio Rijeku s desetoricom, da bi deset minuta do kraja zaključio uspješni nastup pogotkom za 3:1, otklonivši sve dvojbe oko pobjednika ove utakmice. Istina, taj pogodak bio je dosta sretan, učinilo se da je Radotić htio centrirati, što je vjerojatno prevarilo i gostujućeg vratara Lisjaka i završilo u mreži.

Tragičar kola

Kada se tvoja momčad grčevito bori za svaki bod, a u goste je došao konkurent iz donjeg dijela ljestvice, priličan je udarac za ambicije ne zabiti iz jedanaesterca kod zaostatka od 1:0 desetak minuta do kraja. Upravo to napravio je Armend Alimi, veznjak Istre 1961, koji je na Verudi mlakim kaznenim udarcem u 82. minuti pomogao Interovom vrataru Krševanu Santiniju da se proslavi i donese svojoj momčadi tri boda.

Izjava kola

Nakon derbija u Splitu ni domaći ni gostujući trener nije prozivao suce, što je dobro. Stanko Poklepović i Vahid Halilhodžić bili su nezadovoljni nekim drugim stvarima, a Špaco nije mogao naći odgovor na pitanje hoće li preuzak kadar igrača koje koristi usporiti Hajduk u nastavku sezone: "To je naš problem i ja ga sad ne mogu elaborirati. Danas smo mogli staviti Ahmada, ali ja se to nisam usudio. Odlučio sam se na igru s jednim špicom, imali smo namjeru rasporedom napraviti zabunu njima, a napravili smo zabunu sebi. Nismo imali prava dodavanja prema naprijed. Zašto Ahmada držimo na klupi? To se i ja pitam".

Kako niti nakon pet čitanja nisam sasvim razumio bi li Poklepović poslao Ahmada Sharbinija na tribinu ili još dalje, ili eventualno na teren (ali to se ne usudi), mogu jedino nagađati.

Nepoznati igrač kola

"Malo me ljutilo ponašanje jednog igrača Hajduka, ali neću ga imenovati", kazao je Halilhodžić nakon remija na Poljudu.

Utakmica kola

Kako je derbi već zauzeo toliko prostora u ovom Dnevniku kola da će se bijesni navijači ostalih klubova osjećati zanemareno, Hajduku i Dinamu više se nećemo vraćati. Iako je pao samo jedan pogodak, u Koprivnici se igrala dobra utakmica s nizom šansi, a slavlje je pripalo domaćem Slaven Belupu koji je ipak pokazao nešto više od Varaždina. Čovjek odluke bio je Aljoša Vojnović, koji je u 50. minuti na asistenciju Elvisa Kokalovića osigurao svojima sva tri boda. Gosti su nakon toga najbolju priliku propustili promašajem čovjeka od kojeg očekuju da ne promaši, Davor Vugrinec 20 minuta do kraja nije reagirao najbolje i Varaždinci su ostali praznih ruku.

Vratar kola

Da nije bilo Denisa Krkleca, Varaždin bi možda doživio i teži poraz u Koprivnici. Krklec je odradio odličan posao, ali nije uspio obraniti baš sve, a Slavenu se i taj jedan pogodak pokazao dovoljnim.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.09.2010. u 16:43
    derbi je bio ok. jedino se sada nazalost pravi nogomet moze odigrat u Splitu, jer bez publike nogomet nema smisla. Dinamo je bio bolji, osim onih 15-20 min. bili ce se morati pomirit da ce Dinamo osvojiti naslov, ponovo. jbg plavi imaju bolji tim i boljeg trenera.
    Obrisan korisnik
  • nido12.09.2010. u 14:39
    ...ja sam znao da ce Hajduk izgorit na poljudu jer ih trese euforija i nadigli su se i vise no sto je potrebno a Dinamo to nije iskoristio jer se jos uvijek slazu lagano Vahine kockice i kada se sve posloze, Vilareal ce uzvrat s Dinamom tesko pobijedit!!! A sto se tice bilih oni su izbacili Rumunje... [više na forumu]
    nido
  • Obrisan korisnik12.09.2010. u 13:51
    jeli tu nešto čudno? o vahi govori njegova karijera, a špaci je vrhunac karijere treniranje teherana, i hajduka... vi ste dobili u vahi ono šta smo mi imali u reji... samo vidit ćemo oće li završit na isti način ta prika ka naša sa rejom
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.09.2010. u 13:03
    Vaha je svakako nadmašio Špacu i bacio ga u brigu...
    Obrisan korisnik
  • mistik912.09.2010. u 12:46
    veliki problem Hajduka je Poklepovićevo nepovjerenje u klupu...i to malo klupe što ima nekoristi a tempo je takav da će ga to koštat prvenstva...POKLEPOVIĆU OPAMETI SE
    mistik9