Nogomet

Europske pobjede Hajduka i Dinama

Bernard Jurišić • ponedjeljak, 20.09.2010.
Europske pobjede Hajduka i Dinama
Foto: Davor Sajko

Europski ispiti Hajduka i Dinama tijekom tjedna kao da su naučili "bile" i "modre" kako u prvenstvu primjeniti "europski" princip pobjeđivanja. Iako nisu pružili nezaboravne predstave, naši europski aduti došli su do pobjeda u samim završnicama derbija protiv Rijeke i Zagreba...

Europski dvoboji tijekom tjedna kao da su inspirirali Hajdukovce i Dinamovce da na pravi "europski" način matiraju svoje protivnike u derbijima 9. kola 1. HNL. Ni Hajduk ni Dinamo nisu briljirali protiv Rijeke i Zagreba, no uz sve teškoće i muke stigli su do pobjede pogocima u posljednjim minutama utakmice, kao što to često rade velike europske momčadi.

Prije negoli su dva naša europska aduta izašla na teren, u "malom" splitsko-zagrebačkom derbiju Split je pobijedio Lokomotivu i ušao u povijesne knjige "spavajući" na prvom mjestu. Splitski "crveni" su najugodnije iznenađenje i osvježenje 1. HNL ove sezone i najavljuju dobre predstave i u nastavku.

Šibenčani su napokon došli do pobjede, makar s bijele točke kod "fenjeraša" Hrvatskog dragovoljca, a muke po Istri nastavile su se i u Zadru. Inter je izašao iz "crne rupe" trećom pobjedom u nizu, a minimalne pobjede učvrstile su Varaždince i Karlovčane u sredini ljestvice. Malo pogodaka, tek 11, palo je u devetom kolu ovosezonske prvenstvene Odiseje.

Pogodak kola

Varaždinac Josip Brezovec pretplatio se na lijepe pogotke. Pobjednički pogodak Cibaliji bio je prava majstorija Mumlekovog nasljednika, iz slobodnog udarca pod gredu - neobranjivo, prekrasno.

Igrač kola

Samo 11 postignutih pogodaka govori da 16 prvoligaša ovog vikenda nije baš bilo pretjerano raspoloženo. Stoga naslov igrača kola poklanjamo Hajdukovcu Mariju Brkljači i Dinamovcu Tomislavu Barbariću, koji su kasnim pobjedonosnim pogocima kupili mir svojim trenerima za nastavak "Operacije Europa".

Tragičar kola

Kad je titula Igrača kola pripala dvojici, red je da se i titula Tragičara kola ravnopravno podijeli. Nju će na kraju devetog kola zajednički podijeliti trener i igrači Rijeke, koji su na punoj Kantridi imali igrača više 49 minuta i očigledno umorne Hajdukovce na suprotnoj strani. Nije im to pomoglo, izostanak Štroka bio je prevelik hendikep, a na kraju su porazom s prvog pali čak na četvrto mjesto prvenstvene ljestvice.

Izjava kola

Nogomet je igra koja nas često blagoslovi "genijalnim" izjavama i klišejima, pa vrijedi zabilježiti još jednu. "Kolegi Pamiću čestitam na osvojenim bodovima jer se nogomet igra za golove, a oni su u tom segmentu ovaj put bili bolji." Dobar je trener Mile Petković i sigurno može smisliti puno pametniju izjavu od ove.

Osvetnik kola

Ivan Rodić svim je silama htio napakostiti Hajduku zbog toga što ga je "zgužvao i ispljunuo" prošle sezone, a svoju je energiju fokusirao na noge Hajdukovih igrača. No, titulu Osvetnika kola ispred nosa mu je ukrao Anas Sharbini, koji nije izdržao pritisak i uvrede s tribina koje su ga nekoć obožavale, pa je u prvoj minuti nastavka s leđa pokosio Švrljugu i zaradio isključenje.

Trenerski oproštaj kola

Istru neće, pa neće. Ni Ante Miše, ni Robert Jarni nisu dokazali svoje mogućnosti nakon što su s Hajdukove klupe skočili na Istrinu. Hoće li Istra nakon Jarnija nastaviti s "Hajdukovim kadrom" ili će odabrati neki drugi put - vidjet ćemo kroz koji dan. Novog trenera traži i Hrvatski dragovoljac, čiju je klupu nakon još jednog poraza napustio Davor Mladina. Devet je kola prošlo, a već sedam prvoligaša ima drugačijeg trenera od onog s kojim su ušli u sezonu.

Promašena prognoza kola

Mlade kolege Babić i Vlahović pozitivno su završile pogađanje rezultata ovog kola, makar ih je tek poneka minuta u Maksimiru i na Kantridi dijelila od potpune katastrofe. Obojicu je razočarao Osijek u Zaprešiću, a Cibalia u Varaždinu, no prognozerski dan su im spasile pobjede Zadra, Splita, Dinama i Hajduka.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • labrador240121.09.2010. u 19:24
    Svaka čast Brezovcu,ali bolji je Bilaverov gol.
    labrador2401
  • Obrisan korisnik20.09.2010. u 12:05
    Ja prvi tvrdin da jučer nije bilo sudačke krađe,već jednostavno loše suđenje na obe strane. I,dosadni ste s time.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.09.2010. u 11:12
    Potpisujem,što je Dinamo jači,to Hajduka više suci "kradu"
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.09.2010. u 10:05
    pa to je posljedica ipak humanog poteza bad blue boysa da bojkotiraju utakmice, pa sad mogu i normalni ljudi s djecom doć na utakmicu. kad će neki shvatiti da su navijači tu radi kluba a ne klub radi navijača...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.09.2010. u 10:04
    Dinamo se diže iz dana u dan...kako je krenuo ni naslov koji je bio kao upitan više ne visi..naprotiv Dinamo je po meni opet glavni favorit ! Preme ponašanju splićana jučer u rijeci, očito je da su i oni toga svjesni, pa sad već lagano počinje izlizani alibi, eto suci nas kradu itd....
    Obrisan korisnik