Nogomet

Bilić: "Ovaj popis je moje mišljenje"

Tomislav Pacak, Borna Rupnik • petak, 24.09.2010.
Bilić: "Ovaj popis je moje mišljenje"
Foto: Kristijan Komarica

Izbornik Slaven Bilić u zagrebačkom je hotelu Sheraton objavio popis kandidata za kvalifikacijsku utakmicu u Tel Avivu. Lista kandidata ne donosi neka iznenađenja, jer poziv Iličeviću se očekivao, no ipak je bilo zanimljivo čuti izbornikova razmišljanja o igraču koji nije na popisu, ali je bio glavna tema razgovora proteklih dana...

"Naš je plan pobijediti i mislim da ćemo ostvariti zacrtani cilj", odmah je Bilić objasnio ambicije koje Hrvatska ima na gostovanju u Izraelu, koje bi uz ono u Grčkoj trebalo biti najteže u aktualnim kvalifikacijama.

Jasno, izbornik i njegov stožer svjesni su da reprezentaciju čeka neizvjestan susret - prošli puta smo u Tel Avivu slavili s 4:3, no to je gostovanje koje nikome nije lako: "Čeka nas izuzetno teška utakmica koja će odrediti daljnji tijek kvalifikacija. Ulazimo u nju samopouzdani, s prvog mjesta u skupini i sigurni da ćemo dobro igrati i pobijediti."

Protivnik? "Izrael je dobar, bio je dobar i prije, ima isti broj bodova kao mi, jak je na svom terenu i zbog specifične atmosfere ima impresivnu statistiku kod kuće."

Izbornik se nada otvorenoj utakmici, drugačijoj od nekoliko prethodnih kada su se protivnici uglavnom branili. Na ruku nam ide neigranje Benayouna: "On je njihov kapetan, vođa i najbolji igrači bilo bi dobro za nas da ne igra, ali Izrael nije samo Benayoun, imaju i druge kvalitetne igrače iz europskih klubova i Lige prvaka."

Ima boljih od Sammira

Proteklih se dana puno tinte potrošilo na Brazilca s hrvatskom putovnicom, Sammira, koji je izvrsnim igrama u Dinamu potaknuo raspravu o tome treba li on, ali trebaju li i općenito stranci s našom putovnicom igrati za reprezentaciju.

Bilić o Iličeviću: Nije prvi puta, već je bio s nama. Pratimo ga cijelo vrijeme, malo je stagnirao prošle godine, bio na posudbama, malo u nesređenoj situaciji. Sada igra od početka sezone u prvih 11, i lijevo i desno, očekujemo da u najmanju ruku zaoštri konkurenciju.

Sammir po Fifinim propisima ni ne bi mogao kandidirati za utakmicu s Izraelom, no Bilić je njegovo nepojavljivanje na popisu obrazložio kao svoju odluku: "Ja sam s ovim popisom rekao svoje mišljenje i mišljenje mojih suradnika. Pozvani su najbolje rješenje za utakmicu s Izraelom, kvalitetni nogometaši i kompaktna grupa, uvjeren sam da će igrati odlično i izvući povoljan rezultat. O svim drugim igračima koji nisu na popisu mislim da nije potrebno pričati."

Jasno, Bilić nije mogao izbjeći konkretniji odgovor o Sammiru: "Sammir igra dobro, to je činjenica. Optimalno mu je mjesto drugog, povučenog napadača, ili polušpice iza dvojice napadača, a mi na tim pozicijama imamo Kranjčara, Modrića, Eduarda, Petrića i Rakitića. Oni su u ovom trenutku bolji od Sammira i tu počinje i završava svaka priča, oni nas drže među desetak najboljih na svijetu."

Izbornik sukladno svojem dosadašnjem načinu ophođenja s tuđim izjavama nije htio potpirivati vatru pod komunikaciju sa Zdravkom Mamićem: "To je najgora stvar u povijesti civilizacije, osim holokausta, i moje povezivanje s rasizmom je toliko apsurdno da ne zaslužuje nikakav komentar."

Kranjčar ima strašnu konkurenciju

Bilić o Manuelu Pamiću: Drago mi je da je skinuta suspenzija. Nastavi li igrati tako uskoro će i on zaoštriti konkurenciju u reprezentaciju. Nisam jutros radio popis za Izrael, ali on je u našim planovima.

Situacija u Tottenhamu za naše igrače trenutno nije sjajna, posebno za Niku Kranjčara, a Bilić ne bježi od toga da bi to mogao biti problem: "Nije dobro kad igrači ne igraju ni minute, ali nije idealno ni kada igraju non-stop. S Kranjčarom situacija nije sjajna, no cijenim ga i poznajem njegove kvalitete - dokazao se i prošle godine - a konkurencija mu je strašna u veznom redu. Siguran sam da će se izboriti za adekvatnu minutažu, zasad situacija nije kritična, ali ako se protegne na nekoliko mjeseci, onda će postati problematično."

Kako Bilić izbjegava prečesto pojavljivanje u medijima, ovo je bila prigoda da se osvrne i na nastupe Dinama i Hajduka u Europskoj ligi: "Dinamova pobjeda protiv Villarreala je za svaku pohvalu, super odigrana utakmica i to protiv ekipe koja je zasluženo proglašena favoritom skupine. Hajduk nažalost nije izvukao pozitivan rezultat, što se možda očekivalo jer se nije znalo kakav je AEK. Bila je to jedinstvena šansa da se izvuče puno bolji rezultat, Hajduk je jako dobro igrao, pogotovo u prvom dijelu i nakon primljenog gola. Potom je uslijedio pad, pa i malo nesreće.""

Razgovor je stigao i do aktualne teme tko bi trebao biti domaćin reprezentaciji u ovom ciklusu: "Htjeli smo neke utakmice odigrati u Splitu, o tome smo već pričali, ostali smo malo iznenađeni. I Grčka je trebala biti u Splitu, ali nije zbog problema s terenom. Pričao sam o tome i s igračima, svi smo se dogovorili da bismo igrali u Splitu,i s Norveškom i s Maltom i Gruzijom i Izraelom - to je stav mog stručnog stožera. Nama je najbitnije pobijediti, a bazu za dobar rezultat imamo i u Zagrebu i u Splitu, to smo već više puta ponovili."

Bilić o Splitu: Split zaslužuje domaćinstvo i samo na temelju utakmice protiv Italije. Sjećam se i svih onih bijelih papirića, bilo je sjajno i protiv Brazila i protiv Nizozemske. Jasan je revolt dijela ljudi iz Splita zato što ne igramo više utakmica. Nismo pobijedili u Splitu jer smo igrali protiv jakih reprezentacija, možda ne računajući tadašnju Sloveniju. Zato bi možda bilo idealno bilo početi povratak u Split s Maltom, koja nije protivnik tako visoke klase. Kroz pobjedu bi se stvorila atmosfera i kemija između publike i igrača.

Uključio se i glavni tajnik HNS-a, Zorislav Srebrić, koji je kazao: "Jučer je samo raspravljano o mogućnostima odigravanja domaćih utakmica. Stjecajem okolnosti, utakmica s Maltom igra se u Zagrebu, ali o narednim utakmicama još će se razgovarati, ništa još nije definirano. Ima različitih mišljenja, nijedna opcija nije dobila prednost. Sada ima vremena i prema kriterijima će se donijeti odluke. Konkuriraju svi gradovi s adekvatnim stadionima, a odlučit će Izvršni odbor, uz glas stručnog stožera koji je itekako važan."

Glavni tajnik je dodao kako je stota godišnjica Hajduka odlična prilika da se i Hrvatska vrati u Split, ali je "utakmica s Maltom zbog nekih rokova prebačena u Zagreb"

Popis reprezentativaca za utakmice s Izraelom i Norveškom:

Vratari: Vedran Runje, Danijel Subašić, Stipe Pletikosa

Obrambeni igrači: Vedran Ćorluka, Josip Šimunić, Ivan Strinić, Gordon Schildenfeld, Dejan Lovren, Jurica Buljat, Darijo Srna, Mladen Bartulović

Vezni igrači: Ognjen Vukojević, Tomislav Dujmović, Nikola Pokrivač, Luka Modrić, Ivan Rakitić, Niko Kranjčar, Danijel Pranjić, Ivo Iličević, Drago Gabrić

Napadači: Ivica Olić, Eduardo da Silva, Mladen Petrić, Nikica Jelavić, Mario Mandžukić

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.10.2010. u 21:00
    Subasic,Strinic,Schildenfeld,Buljat,Bartulovic,Dujmovic,Pokrivac,Gabric,Mandzukic to su hrabri Bilicboysi koji ne mogu ni Estoniju pobjediti. Ali za Sammira,Rukavinu,Manuela Pamica,Vukusica nema mjesta!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.09.2010. u 09:14
    Čitam da je MANUELU PAMIĆU skinuta suspenzija HNS-a. Odličan lijevi bočni igrač, nadam se da ga Bilić nije zaboravio
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.09.2010. u 21:23
    ja se slazem sa joe strummerom...takvi nam igraci uopce ne trebaju
    Obrisan korisnik
  • Joe Strummer24.09.2010. u 20:26
    neznam..možda se ja ne kužim u nogomet, ali mi fakat nije jasno po čemu su poziv u repku zaslužili gabrić, j.buljat, i kralj svih kikseva subašić?
    Joe Strummer
  • Obrisan korisnik24.09.2010. u 18:47
    O Bilićevom sastavu ne želim raspravljati. Sigurno da ima imena na popisu za koje se pitamo dali su najbolja opcija, ali... Bilić je izbornik, i on određuje sastav, a ne mi. U stvari, ne bi ni ja dozvolio nekim kvazi stručnjacima da rade moj posao. Najlakše je tražiti Bilićevu smjenu, ali ostaje... [više na forumu]
    Obrisan korisnik