Automoto

Posljednja utrka Rossija na Yamahi?

Maja Giljanović • srijeda, 06.10.2010.
Posljednja utrka Rossija na Yamahi?
Foto: HB-Press-Agency

Yamaha opovrgava, ali izvori bliski deveterostrukom svjetskom prvaku su sigurni da je Velika nagrada u Maleziji ovog vikenda posljednja koju će Valentino Rossi odvoziti na Yamahi. Il Dottore nije bio presretan kako su se Japanci ponijeli u kontroverzi nakon Motegija, svrstavanje čelnika na stranu Jorgea Lorenza kap je koja je u Rossiju prelila čašu i čim odradi Sepang navodno ima zakazanu operaciju ramena.

Velika nagrada Malezije u Sepangu ovog vikenda je posljednja utrka koju će Valentino Rossi voziti na Yamahi, prenose Talijani napise u španjolskim medijima. As navodi da je Il Dottore odlučio sezonu prekinuti tri utrke prije kraja i na operaciju ramena otići prije utrka u Australiji, Portugalu i Valenciji, a u Yamahi Španjolce demantiraju.

Glasnogovornik japanske tvornice je izričito izjavio: "Besmislica je da je Valentino zakazao operaciju nakon Sepanga, odgovorno tvrdim da će i 17. listopada voziti na Phillip Islandu na Velikoj nagradi Australije".

As svoju tvrdnju obrazlaže polemikom koja je izbila nakon prošlotjedne Velike nagrade Japana na Motegiju. Jorge Lorenzo je dva kruga prije kraja napao Rossijevo treće mjesto i prešao ga, ali deveterostruki svjetski prvak nije odustajao. Španjolac ga je uporno želio zatvoriti, ali na koncu je, na tankoj liniji prema prljavom, Rossi vratio treću poziciju i završio ispred Lorenza.

Lorenzo se potužio na Rossijevu taktiku navodeći da nije normalno da protiv svog timskog kolege 31-godišnjak vozi na samom rubu ispadanja, a Yamaha se svrstala na Španjolčevu stranu. Ništa čudno jer u subotu su potpisali dvogodišnji ugovor s Lorenzom, a Rossi od sljedeće sezone vozi za Ducati.

As kaže da je to kap koja je prelila čašu. "Razvod" Rossija i Yamahe ne prolazi glatko: Japanci mu ne daju zeleno svjetlo da u Valenciji testira Ducati i prije nego mu završi ugovor u Yamahi, u trzavici staju na Lorenzovu stranu i Rossi smatra da je osvajanjem četiri titule svjetskog prvaka zaslužio bolji tretman.

U "tom grmu leži zec", zaključuje španjolski list, zbog čega je odluku o operaciji i propuštanju tri posljednje utrke sezone Rossi donio bez dvoumljenja.

Sepang je Rossi osvojio još 2001., u Hondi je slavio i 2003., a od prelaska u Yamahu 2004. u Maleziji je osvojio tri prva, jedno drugo, jedno treće i jedno peto mjesto. Prošle godine je bio treći iza pobjednika Caseyja Stonera i Danija Pedrose na drugom mjestu, a ispred Lorenza na četvrtom. Ovog puta Pedrosa je out zbog prošlotjednog trostrukog prijeloma ključne kosti na treningu, a Stoner je u naletu.

Australac je slavio u Aragoniji, osvojio je i Motegi, a nakon Sepanga iduća je utrka u njegovoj Australiji koju je osvojio posljednje tri sezone.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!