Ostali sportovi

Chiefsi produkt kvalitetnog vodstva

Mario Majdić Natrlin • četvrtak, 07.10.2010.
Chiefsi produkt kvalitetnog vodstva

Kansas City Chiefsi su bez sumnje najugodnije iznenađenje sezone. Jedina su neporažena momčad i pokazuju veliki potencijal. Iako su još prošle sezone popunjavali dno NFL-a, kvalitetno vodstvo momčadi počelo je davati plodove.

Kansas City Chiefsi su uložili 375 milijuna dolara u obnovu svog stadiona Arrowhead. Uoči početka sezone, atmosfera se podizala najavljujući kako navijače uz novi izgled stadiona čeka i momčad s novim identitetom.

Unatoč tome, vjerojatno nitko nije očekivao ovako nešto.

Kansas City Chiefsi su nakon prve četvrtine sezone na omjeru 3-0 i jedina su neporažena momčad NFL-a. Istina, odigrali su tek tri utakmice jer su zadnji tjedan bili slobodni. Istina, protivnici im možda i nisu bili krema NFL-a i istina, ovaj tjedan ih tek čeka najveći izazov na gostovanju kod Indianapolis Coltsa, ali unatoč svemu tome u Kansas Cityju se nakon dugo vremena imaju čemu veseliti.

Po prvi puta nakon 2003. Chiefsi su u sezonu ušli s tri pobjede. Otvorili su je na svom obnovljenom stadionu pobjedom nad favoriziranim San Diego Chargersima koji su uvijek dio razgovora o Super Bowlu. Uslijedila je pobjeda nad Cleveland Brownsima koji igraju puno bolje nego što to njihov omjer pokazuje, a nakon toga su dominantno nadigrali San Francisco 49erse.

Dovoljno za trenera Todda Haleyja čija je momčad cijelu prošlu sezonu skupila četiri pobjede, a u zadnje tri godine su slavili tek 10 puta. Još uvijek nedovoljno kako bi tome pridodao preveliko značenje:

"Ja ću se i dalje koncentrirati na to da se nastavimo poboljšavati, svaki dan po malo i to je ono što ću naglasiti svim igračima kako bi shvatili koliko je važno", naglašava Haley koji je u drugoj godini svog mandata u Kansas Cityju.

Kansas City Patriotsi

Chiefse već mnogi zovu "Patriotsi u malom" i to ne bez razloga. Momčad je, također prošle godine, preuzeo generalni menadžer Scott Pioli, bivši potpredsjednik kadrovske službe New England Patriotsa gdje je zajedno s trenerom Billom Belichickom odigrao ključnu ulogu u osvajanju tri Super Bowla.

Analiza rasporeda

Mnogi se ustručavaju pretjerivati s pohvalama, navodeći kako je raspored Chiefse do sada mazio i kako su odigrali tek tri utakmice. Istina, najveći izazovi upravo slijede. Gostuju u Indianapolisu protiv ranjenih Coltsa, a zatim u Houstonu protiv odličnih Texansa. Ta dva gostovanja će nam reći puno više o mogućnostima ove momčadi.

Ipak, nakon toga će imati dosta prilika za pobjedu. Slijede dvije domaće utakmice protiv Jaguarsa i slabašnih Billsa, zatim gostovanje kod Oakland Raidersa. Objektivno, Chiefsi iz sve tri utakmice mogu izvući pobjedu, a Raidersi ih čekaju i u zadnjem tjednu kada njihova sezona možda već bude gotova.

Igrat će još i protiv Arizone (11. tjedan) i St. Louisa (15.) gdje također imaju što za tražiti. Bez sumnje će ključni dvoboji biti protiv divizijskih rivala Denvera u 10. i 13. tjednu.

Pioli je veoma brzo u Chiefse doveo bivšeg dodavača Patriotsa Matta Cassela i još nekoliko igrača. Uoči ove sezone je za koordinatora napada angažirao Charliea Weissa, a kao koordinatora obrane Romea Crennela, dvojicu Belichickovih asistenata početkom 2000-ih.

Taj mentalitet je očito počeo puštati korijenje u Kansas Cityju, a zajedno s njim su došle i pobjede. Iza njih je iznimno uspješan draft preko kojeg su u Chiefse došli svestrani Dexter McCluster, Javier Arenas i veoma talentirani safety Eric Berry koji su već krenuli zarađivati svoju plaću.

QB Matt Cassel još nije zaigrao na razini na kojoj je igrao za Patriotse 2008., ali Pioli bez sumnje radi na izradi sistema u kojoj će se Cassel osjećati sigurno i udobno. Uostalom, zato je tu head coach Todd Haley koji je bio arhitekt napada Arizona Cardinalsa 2008. kada su stigli do nastupa u Super Bowlu.

Chiefsi trenutno imaju trećerangirani napad probijanjem u ligi iza RB-a Jamaala Charlesa koji osvaja fantastičnih sedam yardi po pokušaju. Obrana je druga u ligi u broju dozvoljenih poena (12.7 po utakmici). TE Tony Moeaki predvodi momčad s 12 hvatanja i dva TD-a. Moeaki je još jedan član drafta 2010.

Mogu li i protiv ljutog Manninga

Pravi ispit ih ipak tek čeka. Ovaj vikend idu na gostovanje u Indianapolis gdje ih dočekuju Coltsi i Peyton Manning koji predvodi ligu s 11 TD dodavanja. Coltsi su poraženi prošli tjedan protiv Jacksonvillea, a Peytonov mlađi brat Eli Manning je na vlastitoj koži shvatio koliko ovaj ne voli gubiti dvaput za redom.

"Peyton drži mnoge obrambene igrače budnima noću. On je najbolji dodavač lige. Nevjerojatna ruka. Iznimno pametan. Ne radi mnogo grešaka, a kada ih napravi mi ih moramo iskoristiti. Ako ne, nemamo nikakve šanse da napravimo bilo što", izjavio je Derrick Johnson, vezni branič Chiefsa koji predvodi momčad po broju tacklea.

Obrana Chiefsa protiv dodavanja je najklimaviji dio momčadi. Rangirani su kao 27. u ligi. Ipak, veseli igra krilnog braniča Brandona Flowersa koji za sada ima dva presječena dodavanja od kojeg je jedno odnio za TD.

Ovo će biti pravi test za momčad Kansas Cityja i njihov odgovor na ovaj izazov će nam reći mnogo toga o kvaliteti ove momčadi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.10.2010. u 16:08
    naslov pogođen u samu srž. odličan odabir u posljednjih 5 godina konačno je urodio plodom... iako ne očekujem da osvoje diviziju... al svakako veliki korak u odnosu na sezone s max 2-3 pobjede...
    Obrisan korisnik