Košarka

Vujčić: "Nije mi ispod časti"

Bernard Jurišić • petak, 08.10.2010.
Vujčić: "Nije mi ispod časti"

Košarkaški Split je živnuo. Letargija lutanja i loših rezultata ostavljena je u prošlosti, novi predsjednik donio je nove ciljeve i nove smjernice. U novu sezonu "žuti" ulaze s juniorima koji su prošle sezone bili prvaci države, a zanatu će ih učiti trojica nekadašnjih kapetana kluba s Gripa. Danas je javnosti predstavljena najveća zvijezda hrvatske lige - Nikola Vujčić...

Sitnim, ali ozbiljnim koracima košarka opet kuca na splitska vrata. Odlaskom Dina Rađe i ustoličenjem dugogodišnjeg klupskog "pomagača" Ilije Naletilića na mjesto predsjednika, zapuhali su neki novi vjetrovi, nove ideje, novi ciljevi.

"Otkad sam postao predsjednik napravili smo puno 'nevidljivog' posla i jako sam zadovoljan kako se stvari odvijaju. Naša je namjera osloniti se na 100% splitsko - naša mladost, naše iskustvo, naši treneri. Imali smo dosta navodnih 'prijatelja kluba' koji su nas kočili, ali mislim da smo sad na pravom putu. Neke se stvari u košarkaškom Splitu ponovno rađaju. Klincima smo doveli trojicu ljudi na koje se mogu ugledati, želimo ih odgojiti da postanu pravi ljudi, a nakon toga i veliki košarkaši", rekao je novi predsjednik na jutrošnjem druženju s novinarima priznavši da je ugodno iznenađen brojem predstavnika "sedme sile".

"Vujo je legenda europske košarke"

Uz Naletilića je sjedila najveća zvijezda hrvatske košarkaške lige, ime kakvo u svojim redovima nemaju ni četiri naša predstavnika u regionalnom natjecanju, da ni ne govorimo o društvu u A-1 ligi. Nikola Vujčić potpisao je amaterski ugovor sa Splitom, za kojeg će igrati besplatno dok čeka novi inozemni angažman.

"Sretan sam i ponosan što smo ovu ljudinu, ovog velikog čovjeka privoljeli da trenira s našom mladosti i igra s njima. To je naš najveći uspjeh otkako sam ja tu, Vujo je legeda ovog kluba, legenda hrvatske i europske košarke. Pomogao nam je bez ikakvog osobnog interesa i pokazao koliko je velik čovjek. On je sam više od 50% ove ekipe."

Dva dana prije početka A-1 lige Vujčić je potpisao amaterski ugovor sa Splitom i igrat će za "žute" dok ne dobije "ponudu koja će ga izuti iz cipela". Vujo je uz Ivana Balića naše najveće sportko ime u nekom domaćem natecanju.

"Neću otići tek tako"

"Čast mi je opet biti u ovom trofejnom žutom salonu, bez obzira na trenutnu situaciju u klubu - ponosan sam što sam dio njega, njegove povijesti i sadašnjosti. Predsjednik me u 10 minuta razgovora oduševio svojim idejama i vizijom i nije me trebalo nagovarati da se priključim u radu s momčadi. Meni bi bilo glupo da sam u Splitu, a da ne pomognem svom klubu. Put kojim je krenuo šjor Ilija je mukotrpan i dugotrajan, ali i jedini ispravan. Zato sam i ja tu jer želim pomoći da se košarka u ovom gradu vrati u centar pozornosti", izjavio je nekadašnji kapetan hrvatske reprezentacije i jedan od najboljih igrača Eurolige u povijesti.

Koliko će trajati "splitska bajka" s Vujčićem u dresu s brojem 7 nitko ne može sa sigurnošću reći, no ono što je sigurno je da će Vujo u subotu zaigrati u Dubrovniku na otvaranju A-1 lige.

"Neću ja otići tek tako, ne želim ići vani pod svaku cijenu, jer da tako razmišljam već bih bio negdje drugdje. Otići ću samo ako dobijem ponudu koja me potpuno zadovoljava, dok se to ne dogodi na raspolaganju sam Splitu. Znam da je A-1 liga ispod razine na kojoj sam igrao prošlih 10 godina, ali nije mi ispod časti igrati naše prvenstvo. Dapače, moj motiv je ogroman bez obzira gdje igrao, naučio sam pobjeđivati i volio bih da odradimo što više teških utakmica dok sam ja tu, kako bi ovi mladi momci vidjeli da se mogu nositi sa svima. Pozivam i publiku da podrži ovu mladu momčad i klub općenito, svi bismo trebali na svoj način pomoći da ovaj veliki klub opet bude velik".

Liga za prvaka i razvoj mladih igrača

Izlaganje novog predsjednika i prve zvijezde lige zadovoljno je promatrao i trener Mladen Vušković, koji je u trojici bivših kapetana dobio novu dimenziju momčadi koja se sad može puno lakše "tesati".

"Želja nam je bila napraviti domaću ekipu i to smo gotovo u potpunosti uspjeli. Subotić i Grgurević će donijeti iskustvo za neki željeni rezultat, a uz njih će mladi igrači puno lakše i brže sazrijevati. Vujo je tu kao šlag na torti, svaki trening s njim je od velikog značaja za te klince. Ciljevi? Nismo opterećeni rezultatskim imperativima, ali naravno da nam je cilj ući u Ligu za prvaka. Drugi važan cilj je razvoj mladih igrača. S ovakvom momčadi kakvu sad imamo na raspolaganju ne bježimo od uloge favorita u A-1 ligi", kazao je Vušković.

U subotu Split otvara sezonu gostovanjem u Dubrovniku, a imena kojima raspolažu "žutima" će osigurati ulogu zanimljive momčadi i rado viđenog gosta u svim hrvatskim dvoranama. U tijeku su pregovori oko televizijskog praćenja A-1 lige na hrvatskom Sportklubu, a ako se dogovor i realizira, "žuti" s Vujčićem, Grgurevićem i Subotićem mogli bi u direktnom televizijskom prijenosu biti već u naredni petak, kad na Gripe stižu Vrijednosnice OS Darda.

Premijer liga

1Dinamo Zagreb 21+21
2Cibona 21+11
3Zadar 20+78
4Split 20+39
5Cedevita Junior 20+32
6Šibenka 12-6
7Zabok 12-34
8Alkar 12-58
9Kvarner 2010 11+9
10Dubrava 11-6
11Vrijednosnice Osijek 03-50
12Dubrovnik 02-36

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Premijer liga

1Dinamo Zagreb 21+21
2Cibona 21+11
3Zadar 20+78
4Split 20+39
5Cedevita Junior 20+32
6Šibenka 12-6
7Zabok 12-34
8Alkar 12-58
9Kvarner 2010 11+9
10Dubrava 11-6
11Vrijednosnice Osijek 03-50
12Dubrovnik 02-36

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.10.2010. u 16:06
    Svaki trening s Vujčićem ovim juniorima je zlata vrijedan. Znam da neće ostati cijelu sezonu, ali koliko god dugo bio pokazuje da zna cijenit šta mu je ovaj klub da.Al neće se Split vratit na stare staze bez novca, s ovom generacijom se moraju potpisati pravi ugovori, tako da se i u slučaju... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Grimm10.10.2010. u 00:54
    to meštre vrati košarku na stare grane
    Grimm
  • Obrisan korisnik09.10.2010. u 08:52
    Nema ponuda, vraga bi on inače igrao za split. Govno od čovjeka
    Obrisan korisnik
  • The Phantom09.10.2010. u 04:21
    Ma niko ga nece pa se malo vratija doma
    The Phantom
  • Obrisan korisnik09.10.2010. u 04:17
    Neizmjerno mi je drago sto je Nikola potpiso! Znak je to da se u Splitu ozbiljno radi i nadam se da za njih dolaze bolji dani. Hrvatskoj kosarci su potrebni jaki Split, Zadar, ali i Sibenik uz dobre zagrebacke klubove..a onda ce se i reprezentacija vratiti na mjesto koje joj pripada... Vujcic /... [više na forumu]
    Obrisan korisnik