Nogomet

Kako su igrali: Kranjčar ponovno najbolji

Antonija Pavlić • utorak, 12.10.2010.
Kako su igrali: Kranjčar ponovno najbolji
Foto: Davor Sajko

Hrvatska je u prijateljskom ogledu na Maksimiru pobijedila Norvešku s 2:1, premda nije odigrala briljantnu partiju i ponovno je ovisila o inspiraciji jednog čovjeka - Nike Kranjčara. No, i to je odlika velikih momčadi - da i kada ne igraju fantastično, uspijevaju slaviti, a Kockasti se u ovome trenutku mogu pohvaliti upravo time.

Stipe Pletikosa: Kod pogotka nije mogao ništa, a sve je ostalo jako dobro - sačuvao. Obranio je jednu stopostotnu šansu u drugom dijelu i bio izuzetno siguran u nabacivanjima u kazneni prostor.

Ivan Strinić: Nakon što smo ga okarakterizirali "konačnim rješenjem za lijevi bok", Strinić se malo smirio i susret protiv Norveške pribrojio nešto slabijim predstavama. U obrani je dobro zatvarao, ali kao ni Srna, nije se iskazao u prodorima po bokovima.

Josip Šimunić: Na trenutke njegova sigurnost, igra glavom i sposobnost oduzimanja lopte napadačima uistinu imponiraju. No, zajedno s obranom i on je nekoliko puta zaplivao i Norvežanima ponudio sjajne šanse za zgoditak. Sreća naša da oni to nisu znali iskoristiti i da su takve situacije bile raritetne.

Danijel Pranjić (do 90. minute): Cijelu je utakmicu odradio na razini, puno trčio, nudio se i stizao zatvarati u norveškim pokušajima protunapada. Uspio je i dijeliti odlične lopte, zapamtili smo jedno njegovo proigravanje u prostor za Strinića, šteta što on to nije iskoristio.

Ognjen Vukojević (do 61. minute): Standardno je mnogo trčao, a opet je više opipljivoga napravio u obrani no u napadu (ipak je to njegov primarni posao). Glavom je jednom pogodio gredu te podsjetio na stare dane u Dinamu kada je nakon kombinacije s Modrićem došao u odličnu situaciju, međutim nije ju uspio na pravi način završiti.

Eduardo da Silva (do 61. minute): Šuljao se oko norveških braniča i uspio ukrasti pokoju loptu, jednom dobro pucao i na tome - stao. Potvrdio je, zapravo, da je prigodu od prve minute dobio samo poradi ozljeda Jelavića i Olića.

Luka Modrić (do 46. minute): Priznao je da nije u formi, uvidio je to i trener Tottenhama Harry Redknapp, a Luka je svoje riječi protiv Norveške samo potvrdio. Podijelio je nekoliko korisnih lopti i trudio se igrati i kombinirati, no nije mu to previše polazilo za rukom. Ili nogom.

Darijo Srna (do 88. minute): Kapetan se vratio u sastav nakon što je Ramat Gan propustio zbog žutih kartona. Asistirao je za pogodak (izveo slobodnjak nakon kojeg je poentirao Mandžukić), ali ipak nismo vidjeli centaršuteve kakve smo od Darija naviknuli. Premalo smo igrali po bokovima, a previše pokušavali kroz sredinu, posebno u prvom poluvremenu.

Gordon Schildenfeld: Nije napravio veću pogrešku, ali i njemu kao i ostatku obrane, norveški pogodak mora ići na dušu. Kratkotrajno "zamračenje" ipak je bilo hvala Bogu - kratkotrajno.

Mario Mandžukić: Nakon Izraela, Mandžukić je odigrao još jednu dobru utakmicu. Borio se, krao lopte, nadvisivao s norveškim braničima. U prvom je poluvremenu odlično surađivao s Modrićem i Kranjčarom, imao nekoliko odličnih prigoda, a sve je začinio golom za izjednačenje.

Niko Kranjčar: Još jedna odlična partija hrvatskog kreatora igre. Nakon što je s dva pogotka srušio Izrael u Ramat Ganu, Kranjčar mlađi nastavio je s trendom uspona na ljestvici najboljih hrvatskih strijelaca i zabio za hrvatsku pobjedu na Maksimiru. U prvom je poluvremenu na mahove djelovao nezainteresirano, imao i nekoliko prodanih lopti, ali sve je to prekrio fantastičnim pogotkom prilikom kojeg je dva Norvežana bacio na travnjak i pokazao da jednako dobro igra s obje noge. Almenninga Jarnsteina prevario je, naime, ljevicom, baš kao i Dudua Aouatea u subotu.

Ivo Iličević (od 46. minute): Mladi veznjak Kaiserslauterna debitirao je u hrvatskom dresu i javnosti se predstavio u jako solidnom izdanju. Pokazao je da ima dribling i ne libi se pokušati proći, ali za ozbiljniju ocjenu ipak će morati - igrati više.

Tomislav Dujmović (od 61. minute): Nije bio mnogo bolji od Vukojevića na poziciji zadnjeg veznog; nekoliko je puta bio najviši u skoku i raščistio opasnos pred Pletikosom, u napadu se nije istaknuo.

Mate Bilić (od 61. minute): Bio je odsječen u napadu, ali i ušao je kada je postava potpuno promiješana i kada je Bilić mnogo rotirao i isprobavao. Stoga nije mogao ni učiniti nešto više, premda se našao u par gužvi u kaznenom prostoru.

Jurica Buljat (od 88. minute): Premalo igrao za ocjenu.

Nikola Pokrivač (od 90. minute): Premalo igrao za ocjenu.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.10.2010. u 09:38
    JA sam isto za to da igra zadnjeg i to zajedno s Rakitićem. Možda bi malo i izgubili na defanzivi, ali u 4-2-3-1, uz uvjet da nađeš dobro rješenje za obranu, među ona 3 desno možeš staviti Srnu koji je puno bolji prema naprijed, a često, zbog svoje agilnosti i požrtvovnosti, može dobro zatvoriti... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.10.2010. u 08:41
    usput, volio bi vidit modrića na defenzivnom veznom (tu gdje je pranjić igrao). Imam osjećaj da bi proigrao... Kranjčar polušpic, olić lijevo krilo, modrić def. vezni... Luka bi mogao biti hrvatski Xavi!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.10.2010. u 08:38
    dajte ohladite s tim jajalom. vukojević je defenzivni vezni bez mane, trenutno daleko najbolji Hrvat na svojoj poziciji. A sammir... ma dajte, molim vas. Bilić je sve rekao-imamo 4 igrača na njegovoj poziciji, i svi su bolji od njega.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.10.2010. u 01:22
    basad jajalo ni u kom slučaju ne može bit bolji od Ogija ne budi lud.a što se tiče Iličevića žao mi je što nije zabio onu priliku šta je imao
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.10.2010. u 00:22
    SAMMIR...Biliću uzmi ga dok Brazilci nisu skužili. Najbolji playmaker u Dinamu u zadnjih 10 godina
    Obrisan korisnik