Nogomet

"Fenomenalni Niko je bio pokretačka snaga"

Borna Rupnik • srijeda, 13.10.2010.
"Fenomenalni Niko je bio pokretačka snaga"
Foto: Davor Sajko

Poslije kvalifikacijske utakmice s Izraelom te prijateljske s Norveškom, u kojima je Hrvatska oba puta pobijedila rezultatom 2:1, Slaven Bilić održao je konferenciju za medije...

Hrvatska nogometna reprezentacija uspješno je odradila listopadske izazove. Uz dva gola Nike Kranjčara na naš su konto stigli vrlo vrijedni bodovi iz Izraela, a pogoci Kranjčara i Marija Mandžukića zadržali su pobjedničku atmosferu i u prijateljskog ogledu s Norvežanima u Zagrebu.

"Nismo još imali vremena pogledati utakmicu Grčke i Izraela. Čestitke Grcima, voljeli bismo da je završilo neriješeno, kao i sve druge utakmice u skupini. Ali mi smo u odličnoj situaciji, situaciji kakvu smo i očekivali. Ako pobijedimo Maltu napravili smo malu tampon-zonu u odnosu na druge momčadi".

"Apsolutno smo zadovoljni s dvije pobjede i načinom na koji smo ih ostvarili. U Izraelu je bilo iznimno teško, što smo i očekivali, to smo gostovanje smatrali najtežim u skupini s obzirom na njihove domaće rezultate. Osim toga, bila je psihički i fizički naporna zbog cjelokupne nogometne situacije u Hrvatskoj. Pritom smo imali problema s ozljedama i kontinuitetom forme nekih igrača te možemo biti još zadovoljniji", sažeo je hrvatski izbornik Slaven Bilić.

"Norveškoj smo pristupili kao da je kvalifikacijska utakmica, pružili smo dobru partiju i pobjeda je mogla i morala biti izražena većom razlikom. S druge strane, možemo u svakoj od te dvije utakmice naći i zamjerke", dodao je.

Pod posebnim je povećalom protiv Norveške bio Ivo Iličević, nogometaš njemačkog Kaiserslauterna: "Ivo Iličević se nametnuo. U prošlom ciklusu je bio najbolji igrač mlade reprezentacije, ali potom se našao u situaciji da nije igrao adekvatno za stalne pozive. Odličnim igrama u Bundesligi postao je nezaobilazna opcija za naš kadar. Radi se o igraču kakvih nam nedostaje. Krilo je, živ, jak jedan-na-jedan i svoju je priliku jako dobro iskoristio. On je jedan od najvećih dobitaka, dobili smo jako kvalitetnog igrača".

"Često mediji pišu o sukobima ili nesuglasicama unutar stožera, ili između stožera i saveza. To je glupost, a dokaz su naši rezultati i atmosfera u reprezentaciji, poput primjera Srne koji nije smio igrati, a proveo je sedam dana s nama. Vukojević ne smije igrati protiv Malte, a molio nas je da dođe. U tu se gotovo idiličnu atmosferu uklapaju i predsjednik i glavni tajnik, i meni to kao izborniku, makar zvučalo sebično, odgovara. Mi smo profesionalci, tako ćemo se i ponašati".

Danijel Pranjić sve je češće zadnji vezni. "Danijel Pranjić je polivalentan igrač kojeg moramo koristiti na svim pozicijama u veznoj liniji u svim sustavima, a ostaje opcija i na poziciji lijevog braniča. On to često igra i u Bayernu", rekao je Bilić.

Slaven Bilić prokomentirao je i nastup raspoloženog Nike Kranjčara, koji se muči s dobivanjem minutaže u Engleskoj: "Ono što je Niko Kranjčar napravio je fenomenalno. On je pozitivan primjer, bez kontinuiteta je odigrao dvije vrhunske utakmice, bio je naša pokretačka snaga, bio je rastrčan i konkretan. Nažalost, na njegov status u klubu ne možemo utjecati, no ne sumnjam da će ga popraviti - bilo u Tottenhamu, bilo u nekom drugom klubu".

Na igru Nike Kranjčara osvrnuo se i Bilićev pomoćnik Robert Prosinečki, vlasnik mnogih sjajnih poteza: "Niko je pokazao kroz ove dvije utakmice da je spreman i motiviran. Njegovo je ponašanje bilo jedan od motora reprezentacije. Norveškoj je dao prekrasan pogodak, on ima kvalitetu za takve pogotke i zaslužio je svaku pohvalu".

Bilić se susreo s pitanjima o najavi kandidature Igora Štimca za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, odnosno svojeg odnosa s organizacijom trenutačno pod vodstvom Vlatka Markovića te izjavi da Savez funkcionira na razini Andore.

"U svakoj grupi građana događaju se stvari koje ti zasmetaju, pogotovo u ovom poslu, makar to bilo kašnjenje na granici ili nekog leta. Mi smo bili ljuti svojedobno na Savez, to je ispravljeno, a mediji nas zbog situacija poput Fontane znaju proglasiti gotovo poluparavojnom jedinicom", odgovorio je.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.10.2010. u 12:22
    A dosta novca za ZG proračun ide iz džepa svih nas, al to stvarno nije ovdje tema. Ja sam samo odgovorio na tvoje ponovno zazivanje Sammira i omalovažavanje Iličevića. Da, nikad neću prihvatiti da Sammir igra za reprezentaciju jer je Brazilac i jer imamo puno boljih domaćih igrača i naših igrača iz... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.10.2010. u 19:57
    E da još nešto.novac za stadion većinom ide iz Zg proračuna
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.10.2010. u 19:55
    Ja tebe lukacrni fakat ne kužim.Vi ste svi zapeli za Dinamo a vama je klub do prije godinu dvije vodila mafija.A sad jedno pitanje za tebe i moloim te da ga iskreno odgovoriš:Ti ne bi isto to napravio što je mamić napravio?da se razumijemo,ja to ne odobravam al mu je zakon to omogućio.U hrvatskom... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • cameosis13.10.2010. u 19:47
    ajme meni gluposti ... pa koliko to zatrovanih i zločestih ljudi ima????
    cameosis
  • Obrisan korisnik13.10.2010. u 19:41
    Da to je još jedna priča, porezi! Porez u Hrvatskoj od trenutnih reprezentativaca ne plaća niko osim Strinića, Subasica i Buljata. Govoriš gluposti. I onda se poreza uhvati navijač kluba koji je prevario državu za više od 300 milijuna kuna u nekakvoj pretvorbi, koji danas ne plaća porez jer je kao... [više na forumu]
    Obrisan korisnik