Juriš

Uvijek vjerni, nikad zadovoljni

Bernard Jurišić • srijeda, 13.10.2010.
Uvijek vjerni, nikad zadovoljni
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Još je jedan reprezentativni mini-ciklus iza nas, a pobjede protiv Izraela i Norveške podigle su brojku na mjeraču zadovoljstva hrvatske javnosti hrvatskom nogometnom reprezentacijom. Pritom je kuriozitetno što su mnogi zadovoljniji nakon dobrog izdanja u nevažnoj prijateljskoj utakmici nego nakon bodova na gostovanju na kojemu nitko osim Hrvatske ne pobjeđuje...

Dvije pobjede od 2:1 smirile su duhove oko reprezentacije koje je uzburkao "samo" neriješen rezultat s Grčkom prije mjesec dana. Pobjeda u Tel Avivu donekle je utišala vječne kritičare, a sasvim solidno izdanje u prijateljskom ogledu s Norvežanima još jednom potvrdili kako smo mi čudna nogometna nacija.

Zapravo je smiješna činjenica da bi Bilića i družinu opet dočekala oštrica kritike da kojim slučajem nakon trijumfa u Izraelu pobjedom nisu okončali i naredni prijateljski susret protiv Norvežana. Svaka utakmica za hrvatsku nogometnu reprezentaciju djeluje kao "povijesna", pa čak i one koje drugi izbornici koriste za isprobavanje snaga i proširivanje liste igrača na koje može računati. Norveški izbornik Olsen nakon poraza od Hrvatske bio je zadovoljan jer je dobio što je htio. Isprobao je neka nova rješenja, dobio neke odgovore koje je tražio, čak i uz poneku rezultatsku žrtvu.

Naše se društvo očito toliko razmazilo rezultatima i izdanjima hrvatske nogometne reprezentacije, da danas više očito nije dovoljno "samo pobjeđivati". Treba to raditi dominantno, dojmljivo i uz rezultatsko "masakriranje" protivnika. Koliko momčadi na svijetu možete nabrojati da su u svakom trenutku sposobne i pobjeđivati i igrati lijepo?

Naši nogometni kritičari koji svaku našu utakmicu komentiraju s "je se pobijedilo, ali igra je bila loša" mogli bi konačno pojmiti činjenicu da ni jedan izbornik nema tu privilegiju da može svaki dan raditi s momčadi koju je odabrao i slagati igru prema svojim zamislima. Od onih nekoliko dana koje dobije na raspolaganje dio otpadne na odmaranje od klupskih obveza, regeneriranje, "krpanje" i tek nekoliko zajedničkih treninga u kojima bi se reprezentacija trebala uigrati kao da je zajedno cijelu sezonu, svaki dan. Ljudi moji - to jednostavno nije moguće!

Hrvatska je kvalifikacije otvorila s dvije pobjede na dva teška gostovanja, domaćim bodom protiv Grčke i uz očekivana tri boda protiv Malte u studenom godinu će zaključiti na prvom mjestu. Rezultati nogometne reprezentacije iz godine u godinu su konstantni, kiksevi minimalni, a ugled koji smo u svijetu izgradili iz utakmice u utakmicu, iz godine u godinu u uzlaznoj putanji. Slaven Bilić u četiri godine svog mandata izgubio je četiri (4!) utakmice.

Minuli period bio je zahtjevan ne samo iz rezultatskog (uspješan start u kvalifikacije), nego i iz potrebe da se proširi krug kandidata koji su sposobni držati visoku razinu igre i na koje se može računati do kraja kvalifikacija, pa i dalje. Ograničavajući faktor je u mnogim akcijama bila činjenica da je U-21 reprezentacija paralelno odrađivala svoje važne natjecateljske obveze, no nakon što je "Rakitićeva generacija" odigrala svoju posljednju zajedničku utakmicu u utorak protiv Španjolske, Bilić će odsad na raspolaganju imati puno mladog i zanimljivog materijala koji će se morati polako uključivati u rad A reprezentacije.

S elitnom reprezentacijom već su Rakitić i Lovren, tu i tamo i Kalinić, a već od sljedećeg ciklusa Bilić će morati početi ozbiljno razmišljati i o Perišiću, Vidi, Maloči, Vrsaljku, Badelju. Nove snage treba početi školovati već danas, dok je iskusni i autoritativni kadar poput Srne, Šimunića, Olića, još u punoj snazi, spreman i sposoban prenijeti svu svoju reprezentativnu mudrost svojim nasljednicima.

Pobjeda u Izraelu kupila je Biliću još mjesec dana mira, a pobjeda protiv Malte u studenom dat će mu četiri mjeseca prostora i vremena da skroji plan za drugi dio kvalifikacija, pa čak i za dalje od toga. Kritici nastrojen dio javnosti trebao bi shvatiti da je glavna zadaća svake kompetitivne reprezentacije (a to Hrvatska svakako jest) držati kvalitetan rezultat, jer o kvaliteti izvedbe ovisi neusporedivo više faktora nego što je to slučaj kod klubova.

Sanjati o savršenstvu izvedbe momčadi koja se sastane jednom u nekoliko mjeseci i zajedno odradi dva-tri treninga prije nego što odigra utakmicu, mogu samo oni koji ne poznaju nogomet, niti razumiju razliku između kluba i reprezentacije. Svaki dobronamjeran navijač uživat će u činjenici da reprezentacija niže dobre rezultate, ponositi se pobjedničkim mentalitetom koji nam donosi uspjehe i kad igra nije savršena, a sve druge stvari gurnuti u drugi plan. Jer im je tamo i mjesto.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.10.2010. u 15:49
    Mislim da nisi svjestan, kao ni velika večina ljudi, što je za ovu ekipu značio Niko Kovač. Nije da sam ga i ja nešto previše obožavao, ali vjeruj da ga se ne može nadoknaditi. Vukojević jest neiskusan, vjerovao ili ne. Vukojević je pit bull koji će u zubima odnijeti trojicu ako treba, ali nije... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.10.2010. u 14:13
    Možda sada i ti shvatiš. Pa da, shvaćam... Shvaćam ja to prijatelju jako dobro, jaaako dobro. Mislim puno bolje nego što ti želiš priznati... Shvaćam recimo da je čovjek od 25 6 godina u najboljim igračkim godinama i da mu iskustva ne nedostaje... Shvaćam recimo da je kondiciono, trkački daleko... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.10.2010. u 14:09
    erg
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.10.2010. u 12:33
    Gle, ne volim pljuvati nikoga i poslušat ću svakoga, makar jednom. Ne slažemo se oko Bilića, to je očito, ali ja sam ti naveo argumente i za igru Ivana Jurića i za pad u igri koji je poveo i pad rezultata. Odgovori mi malo na to! Previše slušam izjava u zadnje vrijeme: "Bilić je kriv ovo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.10.2010. u 10:54
    Eto Eduardo, dobio si plus od mene
    Obrisan korisnik