Ostali sportovi

Prvo ekipno zlato od raspada SSSR-a

Maja Giljanović • četvrtak, 21.10.2010.
Prvo ekipno zlato od raspada SSSR-a
Foto: EPA

Osmoplasirane u Stuttgartu 2007. reprezentativke Rusije su tri godine poslije u ekipnom finalu na Svjetskom gimnastičkom prvenstvu u Rotterdamu naplatile frustracije i osvojile zlatnu medalju ispred braniteljica naslova Amerikanki na drugom i olimpijskih pobjednica Kineskinja na trećem mjestu.

Prvi put od upokojenja bivšeg Sovjetskog saveza gimnastičarke Rusije su osvojile zlatnu medalju na jednom svjetskom prvenstvu u ekipnoj konkurenciji.

Prije tri godine u Stuttgartu (ekipnog natjecanja prošle godine u Londonu nije bilo) Ruskinje su u kontroverznim okolnostima zauzele tek osmu poziciju. Na prvom od dva preskoka Jekaterina Kramarenko je odustala, trčala je prema spravi kad je shvatila da će krivo doskočiti na odskočnu dasku i riskirati ozljedu, usporila je, zakoračila na dasku, rukama dotakla stol za preskok i uputila se natrag izvesti drugi.

Suci se nisu složili s takvim tumačenjem pravila i Kramarenko su ispratili sa zaletišta citirajući pravilo 8.1 Pravilnika u kojem stoji da natjecatelju nije dopušten drugi preskok u slučaju da prvi nije izveden, ali je dotaknuta daska ili sama sprava.

Vodstvo reprezentacije Rusije je uložilo protestnu notu i tražilo da se u ukupnu ocjenu unese rezultat koji je Kramarenko postigla u kvalifikacijama, ali zahtjev im je odbijen.

Tražili su i da se napravi prosjek ocjena Ložečko i Zamolodčikove i podijele, ali i na toj su bazi dobili odbijenicu. Trener Ruskinja Andrej Rodionenko je bio zaprepašten: "Ne pitajte me što se dogodilo, nemamo nikakve ideje, svi smo u šoku".

Tri godine poslije u Rotterdamu su naplatili frustracije i u izuzetno izjednačenom finalu osvojili zlatnu medalju ispred aktualnih svjetskih prvakinja Amerikanki na drugom i olimpijskih pobjednica Kineskinja na trećem mjestu.

Rebecca Bross, Mackenzie Caquatto, Bridget Sloan, Mattie Larson, Alexandra Raisman i Alicia Sacramone skupile su 175,196 bodova dovoljno za srebro, a Jiang Yuyan, He Kexin, Sui Lu, Huang Quishuang, Deng Linlin i Yang Yilin 174,781 bodova za broncu.

Europske prvakinje iz Birminghama prije nepunih šest mjeseci slavile su na krilima debitantice na svjetskim prvenstvima Alije Mustafine (15,633 na preskoku, 15,600 na razboju, 15,033 na gredi i 14,666 na tlu), a ukupno su Mustafina, Jekaterina Kurbatova, Tatjana Nabijeva, Ana Dementijeva, Ksenija Semenova i Ksenija Afanasijeva osvojile 175,397 bodova.

Rotterdam, ekipno finale, Ž:
1.RUSIJA 175,397
2.SAD 175,196
3.Kina 174,781
4.Rumunjska 173,096
5.Japan 169,897
6.Australija 168,629
7.Velika Britanija 166,828
8.Italija 163,429

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!