Ostali sportovi

Buzov: "Hrvatski ragbi je na prijelomnici"

Sportnet • petak, 29.10.2010.
Buzov: "Hrvatski ragbi je na prijelomnici"
Foto: Davor Sajko

Nakon prvog nastupa protiv Švedske u Zagrebu i uoči susreta drugog kola Europskog kupa nacija skupine 2A, protiv Latvije u gostima, razgovarali smo s kapetanom reprezentacije, igračem Nade, Tončijem Buzovom.

Reprezentacija je odigrala prvu utakmicu u novom ciklusu Europskog Kupa nacija A2, kakva su očekivanja, koliko ova momčad Hrvatske može? Koliko su promjene u sastavu utjecale na rezultat prve utakmice?

"Utakmica sa Švedskom je za nama i treba dignuti glave, nastojati ispraviti pogreške te što kvalitetnije odigrati predstojeći susret u Rigi. Šteta je da u prekrasnom ambijentu pred četiri do pet tisuća gledatelja u Zagrebu i gledateljima ispred TV ekrana nismo uspjeli pokazati sve naše mogućnosti te pobjedom upotpunili sveukupni pozitivni dojam i razveselili navijače naše reprezentacije".

Vezane vijesti

"Mlađi igrači prvi put su nastupili pred ovolikim brojem gledatelja i nisu se uspjeli opustiti i snaći u novom ambijentu, dugo smo se tražili na terenu što je protivnik osjetio i znalački iskoristio. Ovaj put Šveđani su bili bolji i valja im čestitati na pobjedi, u šest mjeseci uspjeli su posložiti respektabilnu momčad i uspjeli nas iznenaditi u Kranjčevićevoj".

"Momčad je mlada, ali ima srca i želje za napredak, unatoč porazu očekivanja su ista kao i u prošlom ciklusu, cilj je boriti se za sami vrh grupe, igra se dvokružno kroz dvije godine te se nadamo da ćemo posložiti redove i ponovno početi pobjeđivati".

"Nedostajalo nam je nekoliko ključnih igrača, što zbog ozljeda, što zbog poslovnih obaveza... Kad smo kompletni u stanju smo dobiti sve reprezentacije u grupi. Latviju smo pak dva puta pobijedili u prošlom ciklusu i nadam se da možemo opet".

Tko su favoriti skupine, zna se samo prvak ide u rang više?

"Sve su reprezentacije u grupi prilično izjednačene po kvaliteti, a favorit su Šveđani i Litva koja je tek ušla u ovaj rang, ali su imali 18 pobjeda u nizu i bili su top vijest neko vrijeme, pa ih se treba paziti, a onda dolazimo mi. Dosta švedskih igrača igra u Engleskoj i zato su napredovali, dobili na kvaliteti, pa zaslužuju ulogu favorita".

I Hrvata koju znaju igrati ragbi ima po svijetu, neki od njih su bili u reprezentaciji. Treba li dovesti još Hrvata sa strane ili se strpiti, čekati nekoliko godina da naši momci sazriju?

"Točno, ova utakmica je pokazala da su nam neki od tih igrača zasad potrebni ukoliko želimo pobjeđivati! Ragbi se u svijetu snažno razvija, mi nastojimo pratiti taj korak ali kao i u životu, za postići kvalitetan rezultat potrebno je vrijeme i odgovarajući uvjeti. Naši momci s Novog Zelanda i Australije igraju na većem nivou od nas i kad su s nama mi učimo od njih, to je ogroman dobitak za sve nas i hrvatski ragbi. U svemu treba pronaći mjeru te voditi brigu o uspjesima i potrebama reprezentacije, ali i stalnom napretku igrača koji igraju u Hrvatskoj, trebamo stvarati pozitivne uzore za nove dječake i mladiće koji sanjaju da jednom zaigraju za svoju zemlju".

Koliko je realno je vjerovati da Hrvatska može u rang više? Uostalom što bi to značilo za Hrvatsku? Teško bi to u sistemu amaterizma bilo održivo.

"Hrvatski ragbi nalazi se na prijelomnici kada treba realno postaviti ciljeve kroz sljedećih nekoliko godina. Europska A1 skupina nije nedostižna, ali zahtijeva i mnogo obveza, puno rada, znoja i odricanja. Trebamo proširiti bazu u postojećim klubovima, dati podršku sredinama u kojima se osnivaju novi klubovi i ragbi sekcije, dignuti nivo hrvatske lige, stvoriti snažniju logističku potporu reprezentacije".

"Ne zaboravimo, ragbi je ponovno olimpijski sport, bit će zasigurno u skupini najatraktivnijih sportova na Olimpijskim igrama, a utakmice u Splitu i Zagrebu pokazale su da u Hrvatskoj ima interesa za ragbi i da ga gledatelji rado prihvaćaju. Zahvaljujući HTV-u i medijima koji su pratili rezultate reprezentacije, ragbi polako i sigurno izlazi iz anonimnosti u kojoj smo godinama tavorili. Plasman u A1 skupinu dao bi svemu novu širu i veću dimenziju i zasigurno omogućio brži razvoj ragbija u Hrvatskoj".

"Svi naši igrači su amateri i u duhu našeg sporta navikli su na odricanja u svakodnevnom životu kako bi došli do cilja, a nastup za reprezentaciju uvijek je bila u prvom redu čast i obveza iznad svega. Naravno, nivo ciljeva određuju i sredstva za realizaciju i teško je za očekivati od sportaša amatera da budu na istom nivou kao profesionalci".

Priča se da upravo zbog stvari koje ste naveli Hrvatska namjerno nije ušla u rang više u posljednjem ciklusu.

"Ne! Nema ni govora o tome. Pobjeda u Splitu veliki je rezultat naše reprezentacije i realan naš doseg. Mi smo odigrali vrlo dobro, bili smo kompletniji i pružili svoj maksimum, uvjerili se u mogućnosti reprezentacije. Za A1 potreban je kontinuitet igara na vrhunskom nivou, šira kvalitetna baza reprezentacije kada izostanak 1-2 igrača iz bilo kojeg razloga ne dovodi do pada kvalitete igre".

Budućnost hrvatskog ragbija ipak se čini svijetlom. U posljednje vrijeme niklo je nekoliko ragbi škola.

"To je super, to je jedina budućnost. Niču novi klubovi i ragbi sekcije na Braču, u Dubrovniku, Krasici, Knegincu, Zadru, Zagrebu, čekamo prvi ragbijaški klub u Slavoniji, imamo već i ženske sekcije po klubovima. Danas djeca sa šest godina počinju prve ragbijaške korake i na nama je da kroz dobre igre reprezentacije pobudimo interes i motiv da se što više djece uključi u ragbi, a onda će tijekom vremena biti zasigurno lakše ostvarivati rezultate kakve želimo i očekujemo od reprezentacije".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.10.2010. u 20:09
    Ej ribo moja... Nemoj pisati gluposti...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.10.2010. u 13:47
    bolje se nek orjentiaju na rukomet, vaterpolo, nogomet, a ne na ovo gdje nemogu ni prstom maknut bez strananca. a šta se tiče ragbija na OI tamo će se igrati ragbi 7 a to ima veze s ovim ragbijem koji oni igraju ko nogomet s malim nogometom. nemju nikakve šanse
    Obrisan korisnik