Nogomet

Pudar: "Rasterećeni na Poljud"

Damir Žbulj • petak, 29.10.2010.
Pudar: "Rasterećeni na Poljud"
Foto: Duje Bonačić

U subotu se u 13. kolu HNL na Poljudu sastaju Hajduk i Hrvatski dragovoljac. Utakmica je na rasporedu u 17 sati, a trener Crnih Ivan Pudar u prostorijama kluba osvrnuo se na taj, za njega emocionalni, susret.

Pred 13. prvenstveno kolo oba kluba nalaze se u problemima, svaki na svojoj strani ljestvice. Hajduk je nakon krize igre i loših rezultata smijenio Poklepovića, a čast da momčad vodi u subotu pripala je njegovom pomoćniku Španjiću. Dragovoljci se nalaze na dnu ljestvice, bez prvenstvene pobjede i bilo koji rezultat, osim uvjerljivog poraza, bio bi iznenađenje. Međutim, slični imperativ za Splićane bio je i prije utakmice protiv Istre, a Hajduk u Kupu nije uspio svladati momčad koja dijeli sudbinu Dragovoljca na dnu tablice. Još jedna paralela može se povući između dva ovotjedna Hajdukova protivnika. Na trenerskim pozicijama Istre i Hrvatskog dragovoljca nalaze se igračke legende splitskog kluba.

Pudar je golmanska legenda Hajduka i većinu svoje profesionalne karijere proveo je u splitskom klubu, čak i je jedno vrijeme proveo na klupi Bilih i naravno da mu svaki povratak na Poljud ima posebno značenje. Ovaj put dolazi kao trener posljednje plasirane momčadi prvenstva. Nije se unaprijed pomirio s porazom, a domaći nogometaši morat će se pošteno potruditi kako bi upisali tri boda u ovom susretu. "Svi očekuju da će se Hajduk iskaliti na nama, ali moje razmišljanje je upravo suprotno. Nemamo se čega bojati, rezultat na početku svake utakmice je 0:0, a ako na kraju Hajduk bude bolji, mi ćemo im čestitati. Moji igrači rasterećeni dolaze u Split, a većini je ovo prvi nastup na Poljudu tako da momci nemaju što izgubiti," najavio je Pudar.

Dragovoljci za Torcidu

Izaslanstvo Hrvatskog dragovoljca iskoristit će posjet Splitu da u povodu 60 godina Torcide i stogodišnjice kluba, u subotu u 16 sati, položi vijenac i zapali svijeće na sjevernoj tribini stadiona u Poljudu, u spomen na poginule pripadnike Torcide i sve navijače Hajduka.

Na pitanje vezano uz taktiku i formaciju za utakmicu te ima li namjeru kopirati sustav igre koji je primijenila Istra, Pudar je odgovorio: "Mi nemamo što kopirati Istru. O Hajduku se manje-više sve zna. Ibričić je kreator, moćan igrač, traži loptu. Znamo koje su kvalitete Anasa, Vukušića i ostalih igrača, samo je pitanje nogometne inteligencije i iskustva mojih igrača koliko će ih uspjeti zaustaviti."

Sastav za sutrašnju utakmicu nije otkrivao, jedino je najavio da bi moglo biti određenih promjena u odnosu na susret protiv Zadra: "Bit će promjena u sustavu igre. Nećemo se zavući u svoj 16-erac, nego kroz jednu elastičnu formaciju tražiti svoju priliku iz protunapada. U ekipi nema ozlijeđenih, jedino je pitanje fizičke spreme pojedinih igrača, pogotovo onih koji su nam se kasnije priključili. Problem mojih momaka je u glavi. To su mladi, neiskusni igrači, a dovoljno je reći da samo troje uopće ima koji prvoligaški nastup. Individualne greške, taktička nezrelost i neiskustvo glavni su problem ove momčadi."

"Svi znaju da volim ofenzivan nogomet. Prilikom preuzimanja Dragovoljca najavio sam da mi je glavni cilj stvoriti igru. Ipak, lako je to reći, a treba vidjeti kako će igrači reagirati i koliko vremena će biti potrebno za neki napredak. Red, rad i disciplina jedini su put prema ostvarenju cilja," Pudarovo je mišljenje.

Nije želio previše komentirati aktualno stanje u Hajduku, međutim, nije se mogao suzdržati, a da ne progovori koju rečenicu o bivšem klubu: "Naravno da mi je teško, bez emocija, pričati o Hajduku. Bio sam tamo profesionalac deset godina kao igrač, radio sam s juniorima, bio trener. Naravno da je treneru najteže. Kad krenu loši rezultati, udri prvo po njemu. Nema se strpljenja, a i ja sam otišao bez da sam doživio poraz. Ulazak u sezonu bio je odličan. Sastav je ostao isti, nije bilo dovođenja nepotrebnih igrača, a motiv stogodišnjice kluba dodatno je podigao atmosferu oko kluba. Međutim, kadar od 12-13 igrača koji su stalno igrali bio je premaleni i pri tome ne mislim da je umor bio glavni problem, već motivacija igrača za tzv. manje utakmice."

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.10.2010. u 21:17
    eto hajduku jedne lagane pobjede
    Obrisan korisnik