Zimski sportovi

Team Zagreb: Okršaj s Beostarom

Mirza Seferagić, Ana Legradi • petak, 29.10.2010.
Team Zagreb: Okršaj s Beostarom
Foto: Mirza Seferagić

Osim KHL Medveščaka, vjerovali ili ne, u Zagrebu postoje i drugi klubovi hokeja na ledu koji marljivo odrađuju svoje treninge i uče najledeniju igru na svijetu. Jedan od njih je i Team Zagreb, a kako je nastao i kojeg protivnika očekuje najmlađa selekcija ove momčadi saznali smo od njihovog trenera Marija Jurkovića.

Trener Jurković vodi selekciju Teama Zagreb do 16 godina, a u KHL-u Medveščak trenira školu hokeja. S Teamom Zagreb sudjeluje u Slovenskoj Slohokej ligi koja osim Teama Zagreb okuplja šest momčadi iz Slovenije te Beostar iz Srbije.

"Već duži niz godina postoji u Hrvatskom savezu hokeja na ledu i sva tri Zagrebačka kluba, ideja za osnivanjem upravo ovakve momčadi koja bi sudjelovala u Slovenskom natjecanju. Cilj ovog projekta je u svim uzrastima podići kvalitetu igranja hokeja. Ove godine smo sastavili momčad od zagrebačkih klubova i dogovorili sudjelovanje u Slohokej ligi."

"Sa svojim suradnicima, Markom Sertićem i Duškom Janjatovićem, sam napravio selekciju na temelju popisa igrača svih klubova i pripremnog treninga. Smatram kako sam odabrao najbolje igrače od ovog godišta i iza ovakve odluke čvrsto stojim zajedno sa svojim suradnicima. Dosadašnji uspjesi u ligi to i dokazuju."

Team Zagreb obuhvaća tri uzrasta, a svi sudjeluju u Slovenskoj ligi. "Sastavili smo momčad do 16 godina, selekciju do 19 godina i seniorsku momčad s ponajboljim igračima klubova. Sve tri selekcije imaju kao primarni cilj treniranje za sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu i postizanje što boljeg uspjeha. Seniorska momčad ima sponzora, a svi troškovi putovanja i opreme su podmireni."

"Selekcija U16 sve utakmice igra u Sloveniji i kao domaćin i kao gost, kada sudjelujemo kao domaćin dužni smo podmiriti troškove suđenja i zapisničkog stola. Putovanja podmiruje KHL Medveščak, a ostale troškove plaćaju roditelji, što je dogovoreno na početku sezone. Nažalost nismo uspjeli naći sponzora koji bi nam pokrio te troškove, a svakako bi nam dobro došao bilo kakav sponzor jer je cijena jedne domaće utakmice od 15 do 20 eura. Taj iznos sigurno ne bi bio prevelik teret pojedinim sponzorima."

Momčad je do sada u pet utakmica sa slovenskim selekcijama izgubila samo od tima iz Jesenica. Poraz je bio početnička nesreća jer su dalje redom padale momčadi Slavije, Maribora, Celja i kombinirane momčadi Triglava i MK Bleda. "U momčadi vlada disciplina i prevelik broj isključenja bi više pripisao neiskustvu kontinuiranog igranja u međunarodnim ligama. Bilo je situacija s nepotrebnim isključenjima, ali moramo se priviknuti na način suđenja, jer smo prije svega gost u ligi. Ponekad su isključenja bila stvar osobne procjene suca u korist druge momčadi, a tu mi ne možemo ništa. Iznimno sam zadovoljan svojom selekcijom i vjerujem da uvijek možemo postići bolji uspjeh."

Problem kvalitete treninga ovisi i o dostupnosti leda. "U Zagrebu se često susrećemo s problemom nedostatka leda i treninge mlađih uzrasta moramo ponekad odraditi i nakon 22 sata. Na samo tri klizališta u Zagrebu, osim tri hokejska kluba, izlaze i klubovi brzog klizanja i umjetničkog klizanja, a najviše termina oduzima vrijeme za građanstvo. Sve bi nam bilo lakše kad bismo imali još jedno klizalište, pa da možemo odrađivati jednako kvalitetne treninge. Teško je uskladiti školske obaveze s treninzima, a i trenerima je dosta teško napraviti organizaciju i odraditi sve treninge na visokoj razini."

Nakon uspjeha Medveščaka u EBEL-u, hokej na ledu više nije novost u Hrvatskoj. "Boom Medveščaka je donio puno pozitivnih stvari vezanih uz hokej. Postali smo ravnopravan sport i na nas se gleda drugačije. U mlađim selekcijama postoji veliki interes za hokej u sva tri kluba, ali nažalost nemamo toliko leda da bismo svima omogućili treniranje. Za razvoj hokeja u Hrvatskoj treba ići izvan granica grada Zagreba. Sisak ima jedan klub i tradiciju igranja hokeja na ledu, u Delnicama je pokrenut projekt koji vodi naš kolega Aleksandar Car. Nadam se kako će Car nakon položene trenerske akademije i uz pomoć grada uspjeti organizirati treninge."

Hokej u drugim gradovima

"Klizališta postoje u Karlovcu i Delnicama, a vjerujem i drugim gradovima, međutim dok god nema inicijative od strane grada, treneri su nemoćni. Vjerujem kako bi treneri vrlo rado trenirali hokejaše i u drugim gradovima kad bi za to postojali osigurani uvjeti. Treniranje se mora proširiti i izvan Zagreba kako bi došlo do pozitivnog razvoja hokeja, jer jedan klub neće puno promijeniti ako nema inicijative od strane drugih gradova. Uspjeh Medveščaka je pokazao kako u dosta gradova ima interesa za hokej."

Najava utakmice protiv Beostara

"U Zagrebu ćemo zaigrati jedinu utakmicu na domaćem terenu, protiv momčadi Beostara u Ledenoj dvorani, u subotu 30. listopada u 13.45 sati. Imao sam prilike osobno se susresti sa selekcijom Beostara iz Beograda te znam da igraju kvalitetan hokej i očekujem jako dobru utakmicu. Naravno da se nadam pozitivnom rezultatu te da igrači ispune sva naša očekivanja i daju sve od sebe. Ne volim prognozirati utakmice unaprijed, već dobro pripremiti momčad." Ulaz na utakmicu je besplatan, a hokejaši pozivaju sve da ih dođu popratiti i navijati za mlade nade našeg hokeja.

Ciljevi momčadi

"Prvotni cilj nije bio ogroman uspjeh momčadi. Za sada smo odlično krenuli s treninzima i utakmicama. U momčadi vlada dobra i pozitivna atmosfera, a ja sam zajedno s cijelim vodstvom zadovoljan postignutim uspjehom. Prvi protivnik nam je bila momčad Jesenica, najgori mogući protivnik, a utakmicu smo izgubili s 2:4 uz vrlo dobru igru. Već smo tada vidjeli kako od daljnjeg natjecanja možemo dosta očekivati."

"Pozivam sve navijače da dođu bodrit našu momčad, jer će nam svakako dobro doći podrška s tribina od strane šireg kruga ljubitelja hokeja, a ne samo od roditelja, baka, djedova, prijatelja i trenera. Takva atmosfera još bi više podigla samopouzdanje momčadi", poručio je trener Jurković koji je sa svojim igračima odradio pripremni trening u četvrtak, kao i obično u 22 sata na klizalištu Zagrebačkog velesajma.

Velikom broju gledatelja nadaju se i igrači, a svima je san jednog dana zaigrati pred prepunom Ledenom dvoranom. Takav spektakl sigurno neće doživjeti u subotu, ali oni uporno rade na tome. "Pozvali smo cijelu školu, nadam se da će svi doći jer očekujemo dobru i zanimljivu utakmicu," ozbiljno poručuje Fran Gjoni, napadač Mladosti. Kapetan Ivan Janković dijeli isto mišljenje: "Čeka nas jako dobra utakmica, trener nas je pripremio na sve i nadamo se pobjedi uz što više navijača."

EBEL, međurunda

1LIWEST BW Linz (+4)1032:29+316
2Medveščak (+3)1031:29+214
3Alba Volán 1037:26+1114
4Red Bull Salzburg (+2)1032:42-1011
5KAC (+1)1026:28-29
6Telemach Olimpija 1035:39-49

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EBEL, međurunda

1LIWEST BW Linz (+4)1032:29+316
2Medveščak (+3)1031:29+214
3Alba Volán 1037:26+1114
4Red Bull Salzburg (+2)1032:42-1011
5KAC (+1)1026:28-29
6Telemach Olimpija 1035:39-49

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • IanZG29.10.2010. u 17:08
    Porast popularnosti Medvjeda bi mogao dovesti do više djece koja treniraju hokej te bi s vremenom (naravno kroz 10ak i više godina) mogli imati vrlo respektabilnu reprezentaciju :)
    IanZG