Nogomet

Bod osvojen, ostaje žal za preostala dva

Ivana Jurica • nedjelja, 07.11.2010.
Bod osvojen, ostaje žal za preostala dva
Foto: Martina Japundžić

Da je netko Šibenčanima uoči gostovanja na tradicionalno neugodnom gostovanju u Varaždinu ponudio jedan bod vjerojatno bi ga objeručke prihvatili, no, nakon utakmice i prikazane igre, Narančasti trebaju žaliti što iz baroknog grada nisu odnijeli i preostala dva boda. A mogli su do pobjede, već u prvom dijelu mogli su riješiti pitanje pobjednika jer trebali su voditi i daleko uvjerljivije. Ovako, sad se okreću dvjema domaćim utakmicama u kojima bi sve osim svih šest bodova bio veliki neuspjeh.

Tek dva puta Šibenik se sa sva tri boda osladio u Varaždinu. Mogao je, rekli bismo i trebao, i ovom prilikom kad su domaćini bili zreli za poraz, ali splet nesretnih okolnosti, neefikasnosti, pogrešaka (i igračkih i sudačkih) Šibenčanima je odnio pobjedu. Šteta, jer momčad Vjekoslava Lokice u prvom je poluvremenu igrala odlično, domaćini praktički i nisu zaprijetili Blaževiću – sve je bilo iz prekida, a to je obrana sigurno rješavala. Previše toga Narančasti su promašili u prvih 45 minuta, da nisu, susret bi vjerojatno riješili u svoju korist i pjevajući bi se vratili iz Varaždina.

I u drugom dijelu Šibenik je imao svojih prilika, prije nego je domaćin izjednačio, a važno je kazati da su Šibenčani i oštećeni u 74. minuti pri rezultatu 1:1. Domaći je branič igrao rukom u svom kaznenom prostoru, ali sudac Proleta izvukao je prekršaj na rub kaznenog prostora. Igrači Šibenika odmah su pokazivali da je domaći branič bio 15 - 20 centimetara unutar šesnaesterca (što je potvrdila i TV snimka), ali Proleta nije razmišljao isto. Da je, kao što je trebao biti, dosuđen jedanaesterac i pod pretpostavkom da je Šibenik zabio, utakmica bi ponovno otišla u smjeru u kojem je šibenski prvoligaš priželjkivao, ali i na osnovu igre zaslužio.

Ali deset minuta prije kraja utakmice, umjesto vodstva Šibenika, poveo je Varaždin i to nakon pogreška vratara Blaževića. Jocker s klupe, Željko Malčić, drugo kolo za redom Šibeniku je donio bod, a mogao je i sva tri na samom kraju utakmice, ali nije uspio pogoditi na željeno mjesto. Valja priznati da je sudac Proleta još jednom teško pogriješio na samom kraju utakmice, ovog puta na štetu domaćina kada nije ni njima dosudio kazneni udarac.

Malčić strijelac 600. gola u 1. HNL

Kad je varaždinska utakmica u pitanju još je jedan detalj kojem posebno treba pokloniti pozornost. Naime, pogodak Željka Malčića jubilarni je 600. pogodak Šibenika u prvoligaškim utakmicama. U do sada odigranih 516 utakmica Šibenčani imaju sljedeći skor: 165 pobjeda, 129 remija, 222 poraza, uz gol razliku 600:719 i 624 osvojena boda.

Svakoj je momčadi, na kraju, pripao po jedan bod, ali, Šibenčani itekako mogu žaliti. U prvom su poluvremenu Varaždincima očitali lekciju, uz rastrčanost, borbenost i maksimalan angažman cijele momčadi. Nemoguće je ne spomenuti Niku Tokića, često prozivanog u posljednje vrijeme. Ovog puta Tokić zaslužuje sve pohvale za svoju igru, utakmica u Varaždinu bila je vjerojatno i njegova najbolja utakmica otkako je stigao u Šibenik. Pogodak, greda, još nekoliko dobrih pokušaja, uz već tradicionalnu rastrčanost tijekom cijele utakmice, ovog puta na novoj poziciji koja mu je očito odgovarala (na lijevoj strani veznog reda). Tokić, kakav je bio protiv Krojača, apsolutno zaslužuje mjesto u početnoj postavi.

Isto vrijedi i za Dražena Jelića, napadača koji je jučer po prvi put zaigrao od prve minute. Puno je radio za momčad, nosio se s domaćim braničima, iznuđivao prekršaje (pa i onaj nakon kojeg je pao pogodak za izjednačenje), ali i razigravao suigrače (jednom je domaći vratar bio brži od Alispahića, a drugi je put Alispahić ostao u zaleđu). Može mu se prigovoriti na situaciju iz 44. minute kada nije uspio zahvatiti loptu u trenutku kad je gostujući gol bio prazan. Vrlo dobra partija, pogotovo za prvi put, premda i on, kao i cijela momčad, može i još bolje.

No, svakako, i Tokić i Jelić zaslužuju mjesto u početnom sastavu, jer na pozicijama na kojima su igrali u Varaždinu pokazalo se da mogu funkcionirati zajedno. I to zaista odlično. Vrlo ozbiljnu kandidaturu za početni sastav još je jednom pokazao i Malčić, šibenski jocker s klupe već drugu utakmicu za redom.

Odličan je potez Lokica napravio i postavljanjem Kartela na zadnjeg veznog, kao i povratkom Husmanija u prvi sastav. Kartelo je stigao razgrađivati napade domaćina, ali i vrlo uspješno sudjelovati u ofenzivnim akcijama svoje momčadi. Uostalom, upravo je on asistirao Tokiću za pogodak, ali i gredu koju je nešto kasnije pogodio. Ono što ohrabruje je igra Šibenika, puno bolja nego u domaćem susretu protiv Rijeke, iako prostora za napredak ova momčad još uvijek ima.

Vremena za žaljenje na Šubićevcu nema previše. Iz ovog susreta treba izvući pouke, analizirati zbog čega su izgubljena i preostala dva boda, kako se takve stvari ubuduće ne bi ponavljale. A nakon toga potrebno je okrenuti se sljedećim susretima: prvenstveno domaćim ogledima protiv Karlovca, a zatim i Slaven Belupa. Osvoje li u ta dva susreta svih šest bodova na Šubićevcu će se lakše disati, u suprotnom situacija bi mogla postati krajnje zabrinjavajuća i složena.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!