Tenis

Doviđenja, a ne zbogom

Vedran Babić • ponedjeljak, 08.11.2010.
Doviđenja, a ne zbogom
Foto: EPA

Pozornica svjetskog tenisa, ali i sporta općenito, nedavno je postala siromašnija za jednu članicu. Posve neočekivano Ruskinja Elena Dementijeva odlučila je oprostiti se od profesionalnog bavljenja tenisom u 30. godini života. Moskovska ljepotica otišla je ostavivši iza sebe nisku uspjeha, a hoće li se, kao i neke njene prethodnice, vratiti, to samo Bog zna...

Emotivnim oproštajnim govorom na WTA završnici u Dohi Elena Dementijeva šokirala je zaljubljenike u tenis diljem svijeta. Poslije više od deset godina profesionalne karijere odlučila se povući, pojasnivši kasnije kako je već početkom 2010. odlučila da će joj ovo biti posljednja sezona na WTA Touru. U čast ovoj iznimnoj tenisačici prisjetit ćemo se njezinog puta, koji je započeo 1997. godine.

Sami počeci

Osobni karton

Puno ime: Elena Viatcheslavovna Dementieva
Datum rođenja: 15. listopada 1981.
Mjesto rođenja: Moskva (Rusija)
Prebivalište: Monte Carlo (Monako)
Visina: 180 cm
Težina: 64 kg
Osvojeni novac: 14.867,437 dolara
Ukupni omjer pobjeda i poraza: 576-273
Grand Slamovi: 126-48
Beton: 318-147
Zemlja: 138-68
Trava: 43-21
Tepih: 77-37

Krajem listopada davne 1995. godine, još kao 14-godišnjakinja Elena je nastupila na svom prvom ITF turniru u Rusiji, a prvu pobjedu ostvarila je protiv sunarodnjakinje Nadije Strelcove. Odmah u idućem kolu je zaustavljena i bio je to njezin prvi i posljednji turnir te godine. Nakon toga uslijedila je pauza što se nastupa na turnirima tiče sve do ljeta naredne godine, a konac listopada opet je bio sretan. Naime, osvojila je svoj prvi ITF turnir i to u Jurmuli (Latvija) bez izgubljenog seta.

Zahvaljujući dobrim rezultatima na ITF turnirima 1997. godinu završila je među 500 najboljih na ljestvici, a šlag na tortu uspješne sezone bio je debi u glavnom ždrijebu WTA turnira. Bilo je to u rodnoj Moskvi gdje se kroz kvalifikacije probila do prvog kola i tamo osvojila tri gema protiv tada 28. tenisačice svijeta Patty Schnyder. U kvalifikacijama je ubilježila dvije velike pobjede protiv tadašnjih članica Topa 100 (Rita Grande, Jana Kandarr).

Renkinzi na kraju sezona

2010. - 9
2009. - 5
2008. - 4
2007. - 11
2006. - 8
2005. - 8
2004. - 6
2003. - 8
2002. - 19
2001. - 15
2000. - 12
1999. - 62
1998. - 182
1997. - 355
1996. - 624

Već tada bilo je jasno da će Rusija dobiti veliku tenisačicu, a iščekivanja javnosti Dementijeva je uspješno provodila u još bolje rezultate. 1998. prešla je u profesionalke i odmah na startu sezone osvojila njemački Büchen. U srpnju je izborila glavni ždrijeb Praga, ali je poražena od Amelie Mauresmo, a u kolovozu je upisala i prvi nastup u kvalifikacijama nekog Grand Slama (US Open), ali je odmah na startu zaustavljena.

Opet je u Moskvi izborila glavni ždrijeb, ali je opet poražena u prvom kolu (Appelmans). Unatoč tome, sezonu završava na 182. mjestu, a na Australian Openu 1999. prošla je kvalifikacije te po prvi put prvo kolo glavnog turnira prije nego je u drugom kolu izgubila od velike Martine Hingis.

Ulazak u Top 100

U srpnju je u Palermu dogurala do polufinala i po prvi puta se probila u društvo 100 najboljih, a već na Australian Openu iduće godine ostvarila je najbolji rezultat na Grand Slamu (3. kolo). Dobra forma odvela ju je i do polufinala jakog turnira u Indian Wellsu, koji je značio i proboj među 40 najboljih na svijetu, a nakon polufinala US Opena kasnije te godine više nije bilo onog teniskog obožavatelja koji nije znao za Elenu Dementijevu, tu samo izgledom krhku plavušu. Najbolju sezonu karijere zasladila je plasmanom na završnicu gdje je u polufinalu ispala od Monice Seles.

Najveći uspjesi

Tijekom svoje karijere Dementijeva je osvojila tri ITF turnira i 16 WTA turnira i igrala jednako toliko finala dok je u parovima uzela šest turnira i izgubila u sedam finala. Ipak, najveći uspjeh svakako je zlatna olimpijska medalja osvojena u Pekingu 2008. kada je u finalu porazila sunarodnjakinju Dinaru Safinu. Osam godina ranije igrala je i finale Igara u Sydneyu, ali je tada u dva seta izgubila od Venus Williams. Čak ni u paru nije osvojila Grand Slam iako je također imala dvije šanse. 2002. je s Janette Husarovom izgubila finale US Opena, a tri godine kasnije na istom mjestu ostala je kratka s Flaviom Pennettom. Kao nekakva utjeha može joj poslužiti činjenica da je s Husarovom 2002. ipak osvojila završni turnir sezone u Los Angelesu.

Iduće dvije sezone provela je u društvu 20 najboljih, no na prvu titulu čekala je sve do travnja 2003. kada je osvojila Amelia Island porazivši na tom putu Danielu Hantuchovu, Justine Henin i Lindsay Davenport. Ipak je bilo iznenađenje što je na prvi naslov čekala toliko dugo s obzirom da je već unatrag tri-četiri godine igrala dobro na (velikim) turnirima. Do kraja sezone osvojila je još dva turnira (Bali, Šangaj) i po prvi put u karijeri sezonu završila među deset najboljih na svijetu.

Afirmacija u vrhu

Od 2004. naovamo Dementijeva se etablirala kao tenisačica iz samog svjetskog vrha, no ta godina neće joj ostati u lijepom sjećanju. Naime, od pet finala koje je izborila, pobijedila je samo u jednom (Hasselt), a posebno bolni porazi su oni iz finala Roland Garrosa (Anastazija Miškina) i US Opena (Svetlana Kuznjecova). Iako je nekoliko godina provela u užem vrhu, to su joj ostala jedina dva pojedinačna Grand Slam finala u karijeri.

Fed Cup

Elena Dementijeva je najuspješnija ruska tenisačica u Fed Cupu. Otkako je debitirala 1999. u polufinalu protiv Slovačke, ostvarila je omjer pobjeda i poraza 26-9, od čega 22-5 pojedinačno. U godini debija donijela je jedini bod Rusiji u porazu od SAD-a u finalu porazivši Venus Williams, a najveći uspjeh svakako je osvajanje natjecanja 2005. Na putu do naslova padali su Italija, SAD i konačno Francuska, protiv koje je Dementijeva izravno sudjelovala u sva tri boda. Posljednji put za reprezentaciju je nastupila u travnju ove godine kada je Rusija u polufinalu ostala kratka protiv SAD-a (3:2). Dementijeva je slavila u oba pojedinačna ogleda, ali je u paru s Aljom Kudrjavcevom izgubila.

Tijekom 2005. i 2006. zadržala je solidnu formu, doduše, uz tek dva osvojena turnira kroz te dvije godine, no početkom 2007. zaradila je frakturu rebra te je kao rezultat devetotjedne stanke uslijedilo ispadanje iz Topa 10 po prvi put poslije gotovo četiri godine. Do kraja sezone zabilježila je nekoliko dobrih rezultata (osvojila Istanbul i Moskvu i igrala još dva polufinala), no u 2008. ušla je kao 11. na svijetu.

Ipak, serijom od čak devet turnira na kojima je dogurala barem do četvrtfinala, Dementijeva se vratila u odabrano društvo, no opet je ostala bez Grand Slam naslova. U Parizu je zaustavljena u četvrtfinalu, a u Londonu i New Yorku u polufinalu. 2009. startala je na najbolji mogući način - s dva osvojena turnira (Auckland i Sydney), no u prvom polufinalu na Australian Openu bolja je bila Serena Williams.

Trademark servis

Najupečatljiviji dio igre ove ruske tenisačice je bio njezin servis, o kojemu se pisalo naširoko otkako je stvorila ime u svjetskom tenisu. Gotovo da nije bilo meča u kojem je odservirala manje od pet dvostrukih pogrešaka, a kada god bi se ta brojka zadržala na jednoj znamenci, to bi bio uspjeh. Naravno, sjećamo se i mečeva u kojima je suparnicu "častila" i s 15-ak dvostrukih. Ipak, u zadnje 2-3 godine Dementijeva je znatno popravila svoj početni udarac i on više nije bio toliko ranjiv kao nekada. Daleko od toga da je bio razoran, ali barem više nije bio toliko autodestruktivan.

Dobar niz rezultata doveo ju je do najboljeg renkinga u karijeri, trećeg mjesta (6. travnja), a posebno će u sjećanju teniskih sladokusaca ostati njezin polufinalni meč u Wimbledonu opet protiv Serene Williams u kojem je Amerikanka slavila s 8:6 u trećem setu nakon što je kod 4:5 spasila meč loptu. Tako je po drugu godinu u nizu zaustavljena na korak od finala u All England Clubu.

Zadnja sezona

U 2010. Dementijeva je krenula osvojivši Sydney no u drugom kolu Australian Opena naletjela je na Henin i izgubila od dva seta. Vratila se još jača te osvojila Pariz, a nakon što je na startu Dubaija predala Hantuchovoj, izgubila je finale Kuala Lumpura. U Indian Wellsu je dogurala do četvrtfinala, a u Miamiju je u drugom kolu opet poražena od Henin.

Nastupi na WTA završnicama

Osim ovogodišnjeg nastupa u Dohi, Elena Dementijeva nastupila je još čak devet puta na WTA završnicama. U svom debiju 2000. godine, dok je 16 najboljih tenisačica igralo na ispadanje, dogurala je do polufinala i to joj ostao najbolji rezultat. Izbacila je Lindsay Davenport i Clijsters prije nego što joj je na put stala Seles. Od 2001. do 2006. ispadala je u prvim fazama turnira, a 2007. nije izborila plasman. 2008. je u Dohi opet igrala polufinale (Zvonareva), a prošle godine na istom mjestu opet je ispala u skupini.

Na tri zemljana turnira uoči Roland Garrosa upisala je samo dvije pobjede, no na drugom Grand Slamu sezone izborila je polufinale i tamo nakon izgubljenog prvog seta predala kasnijoj pobjednici Francesci Schiavone. Taj je trenutak prilično zapanjio tenisku javnost jer Dementijeva ničim nije odavala znakove, kako je kasnije rekla, bolova u listu lijeve noge, zbog kojih je kasnije otkazala Eastbourne i Wimbledon.

Po povratku na terene nije se proslavila. U Stanfordu je igrala četvrtfinale, u Cincinnatiju i Montrealu je ukupno upisala jednu pobjedu i tek je u New Havenu odigrala malo bolje te je u polufinalu izgubila od Caroline Wozniacki. Na US Openu je ispala u osmini finala (Stosur), a u finalu Tokija opet je ostala kratka protiv Wozniacki. U Pekingu i Luksemburgu zaustavljena je već u osmini finala prije nego što je otputovala u Dohu, posljednju postaju njezine karijere, i u skupini ostvarila jednu pobjedu (Stosur) i dva poraza (Schiavone, Wozniacki). Tako je spomenuti naslov u Parizu ostao njezin posljednji.

Izjave drugih o njoj

"Cijela Rusija je ponosna na tebe. Toliko toga si napravila za ruski tenis i ruski sport. Djeci si bila inspiracija i uzor." - Vera Zvonareva
"Odrasli smo zajedno. Igrali smo međusobno još dok smo bile juniorke. Lijepo je vidjeti kako se raduje budućnosti i nečem novom u životu. Ona je bila jedna od najprofesionalnijih i najljubaznijih osoba na Touru. Takve kao ona su rijetkost." - Kim Clijsters

Na kraju, kada se sve zbroji i oduzme, Dementijeva će uvijek ostati tenisačica koja je puno obećavala, a koja je, unatoč svim uspjesima, ipak premalo toga osvojila. Koliko li je samo polufinala Grand Slamova izgubila (7), koliko li je samo lijepih šansi propustila. Barem za plasman u finale, ako ne i za odlazak do samog kraja i proživljavanja trenutka za kojeg je naporno radila cijelu karijeru i kojeg na kraju - nije dočekala.

Svojom pojavom i gracioznošću, uvijek korektnom ponašanju prema sportu i prema suparnicama, stekla je mnoštvo poklonika diljem svijeta koji će zasigurno još dugo žaliti za njenim odlaskom. Hoće li poći stopama Justine Henin i Kim Clijsters, koje su se također vratile u profesionalni tenis nakon što su najavile odlazak, ostaje nam vidjeti, pa se zato nadajmo kako je ovo samo "doviđenja", a ne "zbogom"...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • beaver11.11.2010. u 12:48
    stvarno je zgodna
    beaver