Košarka

Hrvatski trojac jedini neporažen

Lovro Štrbinić • petak, 12.11.2010.
Hrvatski trojac jedini neporažen
Foto: EPA

Četvrto kolo košarkaške Eurolige je za nama i ostala je samo jedna momčad sa stopostotnim učinkom. Koja je to ekipa, kako je došla do četvrte pobjede, ali i kako su ostale momčadi došle do svojih novih pobjeda ili poraza možete pročitati u tekstu koji slijedi.

Mnogo toga se i ovog tjedna događalo pod koševima diljem Europe. Kao i uvijek, bilo je tu očekivanih i neočekivanih rezultata, boljih i lošijih predstava pojedinaca, zadovoljnih i nezadovoljnih odlazaka iz dvorana. Nažalost, tko god je sinoć odlazio iz Draženovog doma nije mogao biti svrstan u ovu zadovoljniju polovicu košarkaških navijača, no krenimo redom i pogledajmo što se dogodilo u protekla dva dana.

U skupini A ovo kolo se s punim pravom može okarakterizirati kolom gostiju. Zadovoljstvo gostiju može biti još veće jer niti jedna od tri ekipe koje su slavile nisu se zaputile na tuđe parkete sa statusom izrazitih favorita, niti ih je čekao lagan posao.

ZANIMLJIVOSTI

Pobjedom nad sastavom Charleroija Olympiacos je došao do brojke od 18 uzastopnih domaćih pobjeda, nakon što je posljednje slavlje u dvorani u Pireju zabilježio Le Mans u sezoni 08/09.

Mirza Teletović je prešao granicu od 1000 poena, te produžio niz utakmica u kojoj je barem jednom pogađao tricu na 22.

Marko Tomas je i u 13. utakmici u nizu pogodio tricu.

U Utakmici protiv Partizana čak 41 koš za Prokom postigli su igrači s klupe, dok je startna petorka dodala još 21 poen.

Dimitris Diamantidis je došao do 249 ukradenih lopti i s još jednom krađom postat će četvrti igrač u povijesti ovog natjecanja koji je došao do brojke 250 u tom segmentu igre.

Iza Bernija Rodrigueza koji je MVP ovog kola Eurolige, drugi najkorisniji igrač bio je Leon Radošević s ukupnom valorizacijom 31. Također, košarkaš Cibone nalazi se na četvrtom mjestu najkorisnijih igrača ove sezone, s prosječnom valorizacijom 17,25.

Posebno to nije bilo u slučaju Žalgirisa, koji je slavljem u Vitoriji vjerojatno poremetio planove brojnih kladioničara kojima je ovaj par slučajno ili ne zalutao na listić. Ostale dvije pobjede također su došle nakon neizvjesnih utakmica, a posebno je važna ona Partizanova kojom se beogradski klub otresao Prokoma i našao u višeboju za četvrtu poziciju ove skupine.

Grupa koja slijedi je ona u kojoj favoriti te skupine očito i dalje nedovoljno ozbiljno shvaćaju momčad Brose Basketsa. Naime, nakon skidanja skalpa Olympiacosu prije dva tjedna, Nijemci su i ovaj put bili vrlo blizu iznenađenja. Madridski se Real, srećom za njih, nesrećom za neke druge, inspiracijom Fischera u neplaniranim produžecima ipak uspio spasiti rezultatskog neuspjeha i otići na omjer 3-1, koji ima i Olympiacos.

Grci su do treće pobjede došli dosta lakše, iako konačni rezultat ne može pružiti pravu sliku dvoboja, gdje konačnih +8 za domaćina definitivno ne oslikava stanje na terenu tijekom 40 minuta. Za kontriranje onoj prethodnoj skupini i ostvarivanje tri domaće pobjede (realno gledajući i očekivane) pobrinula se Unicaja rutinskom pobjedom nad rimskom ekipom i tako se vratila u život i borbu za pozicije koje osiguravaju još koji tjedan euroligaškog nadmetanja više.

Skupinu C ćemo ostaviti za kraj, a posvetit ćemo se skupini koja ne tek u četvrtom kolu ponudila nešto što bi malo tko prognozirao prije početka sezone. CSKA je, naime, došao tek do prve pobjede baš u susretu protiv jedine ekipe koja dotad nije znala za poraz, ljubljanske Olimpije. Time se ruska momčad vratila u igru, a Slovencima ostaje samo da u narednim dvobojima pokažu igru iz prva tri kola i tako uspješno nadograde iznenađujuće dobar europski start.

No, za ostanak na drugoj poziciji koju trenutno drži, Olimpija ima snažne protivnike u očito dobro posloženom Milanu, koji je relativno laganom pobjedom u Valenciji pokazao da se na njih može ozbiljno računati, te u Efesu koji će nakon debakla u Ateni u idućim utakmicama zasigurno tražiti iskupljenje. Pridodamo li navedenim momčadima Valenciju koja može mnogima pomutiti planove i CSKA koja će se zasigurno podignuti u igri i rezultatima, grupu D definitivno možemo nazvati "skupinom smrti".

Za kraj, skupina C se, nažalost, čini najmanje neizvjesnom jer posljednje dvije ekipe s omjerom 0-4 imaju znatno manje šanse za prolazak dalje od ostatka društva. Nažalost, jer među te dvije ekipe je i Cibona, a ni jučer prikazana igra ne obećaje nekakav pothvat.

Naravno, u prognozama se možemo i prevariti, šest je kola još pred nama i ova skupina još uvijek može ponuditi neizvjesnost do posljednje sekunde. Ipak, tu neizvjesnost na svojoj koži osjetiti ne bi trebao nitko od vodećeg trojca, a pogotovo ne Fenerbahče koji je možda u ponajboljoj formi među svim euroligaškim ekipama. Fener je probudio i euforiju oko kluba, pa je tako na posljednoj utakmici protiv Montepaschija u dvorani Sinan Erdem bilo 15000 gledatelja.

Pitanje je samo je li ta dobra forma došla prerano i imaju li još rezerve poboljšati se za razdoblje sezone kad će se dijeliti trofeji. To zasigurno ima Barcelona koja je gorak okus prošlotjednog domaćeg poraza upravo od hrvatskog trojca u turskom velikanu isprala uvjerljivim slavljem nad Lietuvosom.

Igrač kola

Berni Rodriguez: Titulu najboljeg i najkorisnijeg igrača kola ponio je košarkaš Unicaje koji je ostvario double-double s 24 poena i deset asistencija. Tom učinku pridodao je još i pet skokova, te tri ukradene lopte. Dobro je napomenuti da je sve to ostvario za 27 minuta provedenih u igri. Također, zanimljivost vezana uz ovog igrača je podatak da je ovim učinkom nadmašio svoj dosadašnji najbolji u karijeri. Začudo, i taj stari osobni rekord postavio je u srazu Unicaje, za koju igra veće desetu sezonu, i Rome.

Hrvat kola

Krešimir Lončar: Ponajbolju igru među hrvatskim reprezentativcima ovog je europskog tjedna pružio igrač Himkija Krešimir Lončar. Njegov dobar nastup, kojim je bio i najbolji strijelac svoje ekipe, ipak nije bio dovoljan ruskom klubu za slavlje na Maccabijem. Lončar je za samo 18 minuta provedenih na parketu ubacio 15 poena i zabilježio osam skokova kojima je pridodao i jednu ukradenu loptu.

Iznenađenje kola

Zasigurno su najneugodniji šok u ovom kolu svojim navijačima pružili igrači Caje Laboral koji su na svom terenu izgubili od solidne i očito dobro posložene ekipe Žalgirisa. Ovo je ipak iznenađenje kola ako uzmemo u obzir kvalitetu rostera kluba iz Vitorije, a s druge strane ništa posebno uvjerljiv ulazak u sezonu Žalgirisa. Ipak, teško da će i u narednim kolima litavski predstavnik biti u ovoj rubrici jer sad kad imaju omjer 3-1 teško da će u sljedeće utakmice ulaziti kao autsajderi.

Izjava kola

Duško Ivanović, trener Caje Laboral: "Večerašnja utakmica je čisti dokaz da momčad koja ne igra obranu me može dobiti utakmicu na ovoj razini."

Najbolji pojedinci Eurolige

Poeni: Igor Rakočević (Efes Pilsen) - 17,75
Skokovi: Randal Falker (Cholet) - 8,5
Asistencije: Vassilis Spanoulis (Olympiacos)- 6,25
Ukupni učinak: Jamont Gordon (CSKA), Dimitris Diamantidis (Panathinaikos)- 18,50

Euroliga

1Monaco 10+13
2Fenerbahçe 10+11
3Panathinaikos 10+10
4Anadolu Efes 10+9
5Bayern 10+8
6Maccabi Tel Aviv 10+7
7Žalgiris 10+7
8Baskonia 10+6
9Crvena zvezda 10+3
10Paris 01-3
11Partizan 01-6
12ASVEL Lyon-Villeurbanne 01-7
13Barcelona 01-7
14Real Madrid 01-8
15Virtus Bologna 01-9
16Alba Berlin 01-10
17Olympiakos 01-11
18Armani Milano 01-13

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga

1Monaco 10+13
2Fenerbahçe 10+11
3Panathinaikos 10+10
4Anadolu Efes 10+9
5Bayern 10+8
6Maccabi Tel Aviv 10+7
7Žalgiris 10+7
8Baskonia 10+6
9Crvena zvezda 10+3
10Paris 01-3
11Partizan 01-6
12ASVEL Lyon-Villeurbanne 01-7
13Barcelona 01-7
14Real Madrid 01-8
15Virtus Bologna 01-9
16Alba Berlin 01-10
17Olympiakos 01-11
18Armani Milano 01-13

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.11.2010. u 12:08
    Jos jednom bravo Spahija &co...
    Obrisan korisnik