Košarka

Posljednji vlak za Cibonu

Vedran Babić • srijeda, 17.11.2010.
Posljednji vlak za Cibonu
Foto: Kristijan Komarica

Pred nama su utakmice 5. kola Eurolige. Za mnoge će ono biti ključno u borbi za Top 16, a jedna od tih momčadi je i ona hrvatskog prvaka Cibone, koja u Litvi lovi posljednji vlak za drugi krug. Pobjeda donosi sačuvanje nade za četvrto mjesto, a poraz gotovo sigurno kraj takvih nadanja. U ostalim utakmicama imamo nekoliko vrlo uzbudljivih dvoboja, od kojih se možda najviše ističe dvoboj Montepaschija i Barcelone, upravo u Ciboninoj skupini.

Skupina A

Hrvatski duo Krešimir Lončar - Zoran Planinić sa svojim Himkijem putuje u Kaunas na noge Žalgirisu, koji uz Maccabi drži vodeću poziciju na ljestvici skupine s omjerom 3-1. Žalgirisu bi pobjeda puno značila da potvrdi trijumf u prošlom kolu protiv Caje Laboral u gostima dok se Himki želi oporaviti od domaćeg poraza od Maccabija i približiti se Topu 16.

Ipak, čeka ih teška zadaća, baš kao i poljski Prokom koji je još uvijek bez pobjede i na korak je od definitivne eliminacije. On gostuje u Tel Avivu kod Maccabija i potpuni je autsajder, no baš zbog te činjenice možda može pružiti bolju partiju i prirediti iznenađenje. Ipak se radi o lanjskom četvrtfinalistu Eurolige.

Partizan, pak, dočekuje Caju Laboral za koju igra naš Stanko Barać. Stanko je proglašen za igrača tjedna španjolske lige i na krilima tog priznanja sigurno će predstavljati jednu od najvećih opasnosti za beogradski sastav, koji još uvijek traži pravu formu nakon odlaska nekoliko ključnih igrača i prije svega trofejnog trenera Duška Vujoševića.

Raspored:
Partizan - Caja Laboral (17. 11., 20:45)
Žalgiris - Himki (18. 11., 18:45)
Maccabi - Prokom (18. 11., 20:00)

Skupina B

Vodeće momčadi skupine, Olympiacos i Real, nalaze se pred gostujućim obvezama. Grci su u Rimu gdje ih čeka Lottomatica, trenutno 11. momčad Italije. Taj podatak, međutim, ne znači puno u euroligaškim obračunima i Olympiacos je toga svjestan. Na prvom gostovanju, onom u Bambergu, Ivkovićevi igrači doživjeli su neočekivani poraz i znaju da mjesta opuštanju nema.

Real gostuje u Belgiji kod Spiroua, vjerojatno najlošije momčadi prvog kruga Eurolige koja je poražena u sve četiri prethodne utakmice. Upravo ovakve utakmice su za favorite vrlo nezgodne i od njih se očekuje maksimalni angažman. To je dokazalo i prošlo kolo u kojem je Real pred svojim navijačima tek u produžetku nadvisio Brose. Madriđani su apsolutni favoriti, a nadamo se i dobroj partiji Ante Tomića, koji na europskim parketima drži dobru formu.

I konačno, Brose dočekuje Unicaju u duelu dvaju momčadi s omjerom 2-2. Jasno je da će pobjednik ovog susreta napraviti veliki korak prema drugom krugu, a blagi favorit ipak je njemački sastav čisto radi činjenice da je do sada oba puta slavio kod kuće, a Unicaja oba puta izgubila u gostima.

Raspored:
Charleroi - Real (17. 11., 20:00)
Lottomatica - Olympiacos (17. 11., 20:30)
Brose - Unicaja (18. 11., 20:30)

Skupina C

Cibona se nalazi pred utakmicom "biti ili ne biti" karaktera, barem što se eventualne borbe za Top 16 tiče. Vukovi su zabilježili sva četiri poraza i ukoliko i u Vilniusu ostanu praznih ruku, gotovo sigurno će se oprostiti od natjecanja već u prvom krugu. Nedostatak iskustva u momčadi Zdravka Radulovića zorno se vidio u tim utakmicama u kojima su njegovi igrači bilježili uglavnom uvjerljive poraze.

I Lietuvos je, doduše, još uvijek bez pobjede, ali je bliži slavlju u ovoj utakmici ponajviše zbog dovođenja iskusnog Šarunasa Jasikevičiusa, koji bi mogao debitirati upravo protiv Cibone. Radulović je svjestan da njegova momčad mora početi igrati bolje ukoliko želi prekinuti niz od četiri poraza (dva u NLB-u, dva u Euroligi).

"Jedan od razloga zbog kojeg smo gubili izjednačene utakmice je mala rotacija od svega 6-7 igrača. To ćemo nastojati promijeniti. Očekujem da će se igra Lietuvosa podići dolaskom Jasikevičiusa."

Iako i u sastavu domaćih ima nekoliko neiskusnih mladaca, imaju neusporedivo više iskustva od Cibone i upravo to bi moglo igrati važnu ulogu. Već spomenuti Jasikevičius također bi, ako bude igrao, mogao biti prevaga na stranu Lietuvosa. Sve u svemu, Cibonu čeka vrlo teško gostovanje.

U ostalim utakmicama skupine sastaju se Montepaschi - Barcelona i Cholet - Fenerbahče, a obje utakmice su, poput Cibonine, na rasporedu u srijedu. Barcelona putuje u Sienu bez ozlijeđenog Juana Carlosa Navarra na možda najuzbudljiviju utakmicu 5. kola Eurolige.

Iako je tijekom ljeta izgubio nekoliko velikih igrača, Montepaschi je uvijek opasan, pogotovo na svom parketu, a očito je kako navedena činjenica nije previše utjecala na njegove rezultate u Europi. Doduše, u prošlom kolu poražen je u Istanbulu kod Fenerbahčea i sigurno će biti još motiviraniji da se protiv branitelja naslova ne ponovi isto.

Roko Ukić, Marko Tomas i Neven Spahija s Fenerbahčeom su u Francuskoj u lovu na petu pobjedu i produljenje maksimalnog učinka, a time i produljenje nade za prvo mjesto u skupini. Spahija će taktiku morati praviti bez Slovenca Gašpera Vidmara, kojeg čeka šestotjedna pauza zbog ozljede.

Raspored:
Lietuvos - Cibona (17. 11., 18:45)
Cholet - Fenerbahče (17. 11., 20:30)
Montepaschi - Barcelona (17. 11., 20:45)

Skupina D

Vodeća momčad NLB lige, Union Olimpija, odlično gura i na euroligaškom planu te zajedno s Panathinaikosom uživa na vrhu skupine s omjerom 3-1. U ovom kolu u Tivoliju će dočekati lanjskog osvajača Eurokupa, Valenciju, koja je doživjela smjenu na trenerskoj poziciji - Manuela Husseina zamijenio je legendarni Svetislav Pešić, no utakmicu u Ljubljani vodit će privremeni trener Chechu Mulero.

Španjolci se nisu najbolje snašli u višem rangu europskih natjecanja dok su Slovenci pogodili s pojačanjima i stvorili respektabilnu momčad, puno bolju od one koja je prošle sezone upisala devet poraza od deset utakmica prvog kruga. Za Olimpiju će nastupiti i dva Hrvata - Damir Markota i Zoran Vrkić. Velimir Perasović i Nikola Vujčić s Efes Pilsenom dočekuju CSKA. Prethodne dvije domaće utakmice su dobili i nadaju se da će istim ritmom nastaviti dok Panathinaikos gostuje u Milanu kod Armanija u potrazi za četvrtom pobjedom.

Raspored:
Olimpija - Valencia (17. 11., 20:45)
Armani - Panathinaikos (18. 11., 20:45)
Efes Pilsen - CSKA (18. 11., 20:45)

Euroliga - skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Cholet82:78Fenerbahçe
Montepaschi Siena76:67Barcelona
Lietuvos Rytas90:62Cibona
1Montepaschi Siena 82+126
2Fenerbahçe 73+72
3Barcelona 73+57
4Lietuvos Rytas 46-5
5Cholet 46-69
6Cibona 010-181

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga - skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Cholet82:78Fenerbahçe
Montepaschi Siena76:67Barcelona
Lietuvos Rytas90:62Cibona
1Montepaschi Siena 82+126
2Fenerbahçe 73+72
3Barcelona 73+57
4Lietuvos Rytas 46-5
5Cholet 46-69
6Cibona 010-181

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.11.2010. u 01:55
    ode posljednji vlak...odee
    Obrisan korisnik
  • vlacng17.11.2010. u 13:37
    Veceras napokon prva pobjeda u euroligi:D
    vlacng
  • Obrisan korisnik17.11.2010. u 12:34
    Spusti se Leone!!!!!
    Obrisan korisnik
  • Master Yoda17.11.2010. u 11:17
    nemam baš neke vjere da cibona može dobit ali nikad se ne zna
    Master Yoda