Košarka

Slovenski san se nastavlja

Vedran Babić • petak, 03.12.2010.
Slovenski san se nastavlja
Foto: Kristijan Komarica

Najuspješniji slovenski klub ikada, Union Olimpija, proživljava jedne od najljepših dana u zadnjih nekoliko godina. Ne samo da drži vrh u regionalnoj ligi već je i najugodnije iznenađenje Eurolige do sada, a novom pobjedom protiv Armanija na domaćem parketu približila se plasmanu u Top 16. Slovenski san se nastavlja...

Prošle sezone Union Olimpija je proživljavala teške trenutke, gotovo jednako teške kao oni kroz koje trenutno prolazi hrvatski prvak Cibona. Totalna besparica stjerala je predsjednika Dušana Mitiča u kut i ovaj je podnio ostavku, a klub su bili napustili i neki važni igrači. Još ranije u sezoni, Olimpija je završila Euroligu s jednom jedinom pobjedom u deset susreta, a tek su krajem sezone uspjeli malo popraviti dojam i barem osigurati Final Four NLB lige. Na njemu su izgubili u polufinalu (Cibona), no posebno je zabolio poraz u finalu slovenskog prvenstva od Krke.

Ipak, ljetos se nešto promijenilo i Olimpija je sastavila i više no respektabilnu momčad za natjecanje na svim frontovima. Kao dosadašnji epilog toga, dovoljno je samo pogledati tablice NLB lige i skupine D Eurolige. U NLB ligi "Zmajčeki" su na diobi prvog mjesta s Krkom i Hemofarmom dok su u Euroligi također na diobi vodeće pozicije skupine s Panathinaikosom (5-2). Eh, da se bar iduće sezone ovakva renesansa dogodi i našoj Ciboni...

U sedmom kolu Olimpija je u krcatom Tivoliju s 82:75 nadvisila Armani Jeans uz double-double Kennyja Gregoryja. Ipak, Vlado Ilievski i Goran Jagodnik bili su predvodnici preokreta gostujućeg vodstva 71:64 u 37. minuti, a upravo je naš Damir Markota pogodio tricu za poravnanje (71:71). Do kraja natjecanja po skupini imaju težak raspored (PAO i Valencia u gostima, CSKA kući), ali s obzirom na dosadašnje izvedbe i trenutni omjer, momčad Jure Zdovca trebala bi ugledati Top 16.

U skupini A Maccabi je zapečatio svoj plasman među 16 slavivši u Kaunasu i tako se približivši i osiguravanju prve pozicije, a Himki je s 27 koševa razlike deklasirao Partizan u odličnu partiju Zorana Planinića. Prokom je u Vitoriji nadvisio Caju Laboral i upisao tek drugu pobjedu, a domaćinima nije pomogla ni fenomenalna partija Stanka Baraća, koji opet "stanuje" u našoj rubrici "Hrvat kola".

Vodeći Olympiacos se u skupini B osvetio Broseu za poraz u drugom kolu, a za preostale dvije domaće pobjede pobrinuli su se Unicaja i Lottomatica. Klub iz Malage se izjednačio s Realom na omjeru 4-3 porazivši ga u utakmici u kojoj je gubio cijele tri četvrtine, a Rimljani su apsolvirali realno najslabiju momčad skupine Spirou.

U skupini C nećemo se vraćati na bolan poraz Cibone u Turskoj od Fenerbahčea s okruglih 30 razlike pa ćemo samo spomenuti kako su Barcelona i Montepaschi s lakoćom opravdali uloge favorita protiv Choleta odnosno Lietuvos Rytasa. Talijani su i dalje vodeći u skupini s jednakim omjerom poput Fenerbahčea naših Ukića, Tomasa i Spahije (6-1), a Katalonci slijede s pobjedom manje.

Skupina D u kojoj se nalazi "junak" ovog Dnevnika, ljubljanska Olimpija, ponudila je veliki derbi između dvaju euroligaških velikana, CSKA i Panathinaikosa. Na parketu je bilo ukupno 11 europskih naslova i još šest finala, a pobjedom su se na kraju osladili Grci. Moskovljani još uvijek nisu pronašli pravu formu u ovoj sezoni, a očito je kako ni odlazak Duška Vujoševića nije previše pomogao. PAO je trenutno uigraniji i solidniji i uopće ne čudi što je slavio.

CSKA je sada u jako teškoj situaciji. Sa samo jednom pobjedom u sedam utakmica nalazi se na rubu šokantnog ispadanja u prvoj fazi natjecanja, a samo teorija mu još uvijek ostavlja nadu u prolaz. I konačno, Perasovićev i Vujčićev Efes Pilsen ostao je kratak u Valenciji protiv Power Electronicsa, kojemu je to druga uzastopna pobjeda (Panathinaikos).

Igrač kola

Iako za protivnika nisu imali pretjerano zahtjevnog suparnika (Spirou), košarkaši Lottomatice su ubilježili pobjedu, a najzaslužniji za nju bio je Darius Washington, koji je svojom izvedbom zaslužio epitet igrača kola. Iako na parketu nije proveo niti tri četvrtine ukupno (29 minuta), Amerikanac je ukrcao 27 koševa (6/7 za dva, 2/5 za tri, 9/9 bacanja), uhvatio četiri skoka i ukrao jednu loptu, a na njemu je napravljeno čak deset prekršaja. Jedina crna točka bila je broj izgubljenih lopti (4).

Hrvat kola

Po drugi tjedan u nizu titula najboljeg Hrvata pripada Stanku Baraću. Ovoga puta postojala je velika dvojba između njega i Zorana Planinića, koji je imao bolju valorizaciju (27-26), no na kraju smo se ipak odlučili za centra Caje Laboral. Barać je za nešto manje od 30 minuta na parketu ubacio 25 koševa u porazu od Prokoma. Za dva je šutirao 8/12, a sa slobodnih bacanja 9/10. Promašio je obje trice, uhvatio je pet skokova i napravio dvije blokade, a samo je jednu loptu izgubio. 24-godišnji Mostarac igra vjerojatno najbolju košarku karijere i neće biti čudno ako se u ovoj rubrici njegovo ime nađe još koji put u ovoj sezoni.

Iznenađenje kola

U ovom kolu nije baš bilo senzacionalnih rezultata, pa bismo kao jedini "čudni" ishod mogli uzeti jedino poraz Caje Laboral od Prokoma. Iako su Poljaci prošle godine dogurali do četvrtfinala i bili hit natjecanja, ove sezone su u prvih šest utakmica upisali samo jednu pobjedu i očekivalo se da će Španjolci iskoristiti tu činjenicu i prekinuti niz od četiri uzastopna poraza. No, Tomas Pačesas i njegovi igrači imali su neke druge planove te su upisali drugu pobjedu, isto koliko ih sada ima i Caja Laboral.

Izjava kola

Duško Ivanović, trener Caje Laboral, očekivano je bio ljut i razočaran nakon poraza od Prokoma te je između ostalog izjavio: "Igrači mi moraju pokazati da žele biti ovdje i da se žele boriti. "

Najbolji pojedinci

Poeni: Bojan Bogdanović (Cibona) - 18,57

Skokovi: Paulius Jankunas (Žalgiris) - 8,29

Asistencije: Marcelinho Huertas (Caja Laboral) - 5,29

Ukupni učinak: Bo McCalebb (Montepaschi) - 18,43

Euroliga

1Monaco 10+13
2Fenerbahçe 10+11
3Panathinaikos 10+10
4Anadolu Efes 10+9
5Bayern 10+8
6Maccabi Tel Aviv 10+7
7Žalgiris 10+7
8Baskonia 10+6
9Crvena zvezda 10+3
10Paris 01-3
11Partizan 01-6
12ASVEL Lyon-Villeurbanne 01-7
13Barcelona 01-7
14Real Madrid 01-8
15Virtus Bologna 01-9
16Alba Berlin 01-10
17Olympiakos 01-11
18Armani Milano 01-13

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga

1Monaco 10+13
2Fenerbahçe 10+11
3Panathinaikos 10+10
4Anadolu Efes 10+9
5Bayern 10+8
6Maccabi Tel Aviv 10+7
7Žalgiris 10+7
8Baskonia 10+6
9Crvena zvezda 10+3
10Paris 01-3
11Partizan 01-6
12ASVEL Lyon-Villeurbanne 01-7
13Barcelona 01-7
14Real Madrid 01-8
15Virtus Bologna 01-9
16Alba Berlin 01-10
17Olympiakos 01-11
18Armani Milano 01-13

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • torrente8703.12.2010. u 21:46
    Mostarac? Pa neki dan ste napisali da je Širokobriježanin a danas opet Mostarac.. Znači li to da su između ostalih i Čilić i Planinić Mostarci samo zato što su tamo rođeni? Po ovome kako novinari pišu rekli bi da nema čovjeka iz zapadne Hercegovine a da nije iz Mostara..
    torrente87