Košarka

Oslabljena Cedevita prijetila Grcima

Ivor Krapac • utorak, 07.12.2010.
Oslabljena Cedevita prijetila Grcima
Foto: Kristijan Komarica

Iako su bili bez važnog kvarteta, Drapera, Baždarića, Vukušića i Edwardsa, košarkaši Cedevite ozbiljno su namučili Aris u četvrtom kolu skupine D Eurokupa. Momčad Ace Petrovića je u Solunu u 39. minuti bila na samo poenu zaostatka, no domaći su nakon toga došli na svoje i na kraju uspjeli prestići i -5 iz prošlotjednog ogleda u Zagrebu, čime su stekli prednost u međusobnom omjeru budu li na kraju ove dvije momčadi poravnate...

Cedevita je imala dobru priliku na gostovanju na kojem se, s obzirom na sastav u kojem su došli u Solun, ipak nije očekivalo previše. Nakon prošlotjedne zagrebačke pobjede nad Arisom i Hapoelovog domaćeg poraza od Azovmaša, momčad Ace Petrovića došla je u jako povoljnu poziciju u utrci za drugo mjesto, a bez posebnog imperativa, ovog utorka držali su se jako dobro do posljednje minute. No, posljednjih 60 sekundi pripalo je Arisu, koji se s 85:76 odvojio na vrhu skupine.

Momčad iz Soluna nakon četiri kola ima omjer 3-1, dok su Cedevita i Azovmaš na 2-2. No, vrijedi dodati da je prednost hrvatskog predstavnika što je u drugom kolu slavio u Mariupolju i dođe li se do posljednjeg kola sa sličnim stanjem na ljestvici, imat će dobru priliku domaćom pobjedom nad Azovmašem osigurati prolazak među posljednjih 16. Posljednje mjesto skupine D drži Hapoel (1-3).

U prvoj četvrtini Aris se dvaput odvajao, prvo serijom od 7:0 za odlazak do 14:6, a potom i do 18:11 u osmoj minuti. No, završnica tog perioda igre i početak druge dionice pripali su Cedeviti. Damjan Rudež vukao je do smanjenja na 22:20 nakon prvih deset minuta, a kada se na otvaranju druge četvrtine pridružio i Trent Plaisted, na semaforu je zasvijetlilo 26:24 za Petrovićevu momčad.

No, domaći su odmah potom odgovorili serijom od 8:0 za preokret na 32:26, što su do kraja prvog poluvremena i povećali na okruglih +10 (40:30). Glavne uloge imali su Kostas Charalampidis i Anthony Tucker, s po osam poena u prvih 20 minuta.

Predvođena Plaistedom, koji je u tom razdoblju ubilježio 11 poena, Cedevita se u trećoj dionici dvaput vraćala u igru približavanjem do -5. Aris se ponovno odvojio potkraj četvrtine i u posljednjih deset minuta ušao sa 64:55, ali otpor Petrovićeve momčadi tada još nije bio slomljen. Plaisted, Robert Troha i Vladimir Krstić povukli su seriju od 14:6 za smanjenje na samo 70:69 u 35. minuti.

Sve do posljednje minute, Aris nije otišao dalje od pet razlike, a uz Krstićevu tricu u 39., bilo je samo 75:74 za domaćine. No, Krstić je odmah potom zaradio i petu osobnu, a niska petorka koju je u tim trenucima Petrović držao na parketu, s Plaistedom na klupi i bez pravog centra, do kraja nije reagirala najbolje.

Promašaj Vedrana Princa i Tapoutosova blokada na Rudežu na trici praktički su porušili svu nadu u Cedevitino iznenađenje. Aris je to naplatio s pet od šest pogođenih slobodnih bacanja i Tuckerovim poenima iz igre za povećanje na 82:74, nakon čega je hrvatskim predstavnicima preostalo samo pokušati stići ispod pet razlike i biti bolji u međusobnom omjeru. No, nije išlo niti to.

Aris su do teško izborene pobjede vodili Charalampidis (16 poena, četiri asistencije) i Tucker (15 poena, šest skokova). Kao i prošlog tjedna kod kuće, Rudež je i ovog puta zabio najviše za Cedevitu, 23 poena, Plaisted je ubilježio 22 poena i šest skokova, a Troha 11 poena i šest asistencija.

Eurokup, skupina D, 4. kolo:
Aris BSA 2003 - Cedevita 85:76

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!