Vodeni sportovi

Mladost osvojila Višnjik

Vedran Babić • nedjelja, 12.12.2010.
Mladost osvojila Višnjik
Foto: Kristijan Komarica

Vaterpolisti Mladosti prekinuli su četverogodišnju dominaciju Juga u Kupu Hrvatske. U finalnoj utakmici 19. izdanja ovog natjecanja Žapci su u zadarskom Višnjiku porazili riječko Primorje EB 10:8 zahvaljujući trećoj četvrtini koju su dobili 4:1.

MLADOST - PRIMORJE EB 10:8 (2:2, 3:2, 4:1, 1:3)

Finale Kupa Hrvatske
Zadar, bazen u Višnjiku
Suci: Periš (Split), Štampalija (Šibenik)

Mladost: Pisk, Vukičević, Perić, Letica, Petković (2), Živković (1), Udovičić (3), Brlečić, Karač, Muslim, Hinić (4), Buljubašić, Pavić (7 obrana), Lončar. Trener: Emil Nikolić

Vezane vijesti

Primorje EB: Car (6 obrana), Glavan (1), Paškvalin (1), Krapić (1), De. Varga (3), Franković, Tiškivski, Brala, Da. Varga (1), Barać, Beltrame, Garcia (1), Jurišić, Krizman. Trener: Zoran Roje

Igrač više: Mladost 7/11, Primorje EB 6/13
Peterci: Mladost -, Primorje EB -

Po sedmi put u svojoj povijesti zagrebačka Mladost okitila se naslovom pobjednika hrvatskog Kupa. Nakon što su u subotu eliminirali najvećeg rivala Jug, u nedjeljnom su finalu igrači Emila Nikolića s 10:8 bili bolji i od Primorja EB, koje tako ostaje na svom jedinom naslovu iz sezone 1995./1996.

Mladost je do trofeja stigla, pa možemo slobodno reći, rutinski. Iako je riječki sastav u prve dvije četvrtine pružao dobar otpor, presudila je serija Mladosti 4:0 u trećoj četvrtini uz po dva gola Vanje Udovičića i Antonija Petkovića.

U samom otvaranju utakmice pogoci su se uglavnom mogli postići jedino s igračem više, a solo predstavu imao je Mladostaš Igor Hinić, strijelac prva četiri gola svoje momčadi. U četvrtoj minuti Udovičić je zbog dva olako napravljena isključenja izašao iz igre kako bi se ohladio i primirio, no unatoč tome Mladost je polovicom druge četvrtine postigla treći gol u nizu i povela 4:2, a baš tada se u igru nakratko vratio najvrjedniji eksponat zagrebačkog sastava.

Kup i Riječankama

U finalu Kupa Hrvatske za djevojke pobjednički pehar otišao je u ruke riječkog Primorja, koje je s 15:8 (3:2, 4:2, 3:0, 5:4) nadigralo splitsku Buru Uni Rent i tako joj se osvetilo za poraz u lanjskom finalu.

Generalna igra, doduše, nije bila pretjerano kvalitetna. Suđeno je dosta prekršaja u napadu, a ni realizacija obaju momčadi nije bila na visini zadatka. Primorje se golovima Krapića i Glavana vratilo u igru i činilo se da nas čeka neizvjesna završnica.

No, početkom treće četvrtine Udovičić se ponovo vratio u bazen i poveo niz koji će kasnije riješiti pitanje pobjednika. S dva precizna dalekometna udarca odveo je Mladost na 7:5, a pridružio mu se i Petković, također s dva prekrasna gola. Iako su u posljednji period ušli s četiri gola minusa, igrači Primorja nisu se predali.

Jedna bizarnost

U 27. minuti utakmice, dakle u posljednjoj četvrtini pri rezultatu 9:5 za Mladost, reprezentativni vratar Josip Pavić zaradio je isključenje zbog prekršaja na suparničkom igraču, što je vrlo rijetka situacija u vaterpolu. Na gol je tada, čisto radi reda, stao Hinić, a Paškvalin je bez problema postigao pogodak s igračem više.

Uz to, Mladostaši su se vidno opustili te su vjerojatno mislili kako im novi pogoci uopće neće trebati. Momčad Zorana Roje to je znala kazniti te se golovima Frana Paškvalina i Denesa Varge približila na 9:7 četiri minute prije kraja. Nakon što je Letica na suprotnoj strani zatresao spojnicu, Riječani su imali napad za smanjenje na 9:8, ali Glavan se nije najbolje snašao.

Ulaskom u posljednju minutu Udovičić je lobom s gotovo polovice terena iznenadio vratara Cara, koji je ipak mogao bolje reagirati. Taj pogodak definitivno je razriješio utakmicu, a konačnih 10:8 postavio je svojim trećim golom Denes Varga.

Iako je Primorje dobro poslovalo tijekom ljeta i u svoju svlačionicu dovelo odlične pojedince poput braće Varga te Javiera Garcije, zadarska utakmica pokazala je kako je Mladost ipak uigranija momčad i da je u ključnim trenucima sposobnija kvalitetnije reagirati i u konačnici si priskrbiti pobjedu.

Hrvatski kup

finale

Mladost10:8Primorje EB

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Hrvatski kup

finale

Mladost10:8Primorje EB

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Sejlor12.12.2010. u 22:40
    Kako je vratar uspia zaradit iskljucenje??
    Sejlor
  • Obrisan korisnik12.12.2010. u 20:37
    bravo mladost.igrali su koliko su trebali.da im je trebalo 10 razlike dobili bi i toliko.uzalud svi novci primorju.nema tu igre da se približe mladosti i jugu.očajna utakmica.jučer je bilo finale
    Obrisan korisnik
  • Captain Jack12.12.2010. u 18:49
    Mladost rutinski,Primorje pak šaptom palo u 2 ovogodišnje tekme protiv Mladosti i jednoj protiv Juga..
    Captain Jack
  • Obrisan korisnik12.12.2010. u 18:28
    e moje Primorje, tako blizu a tako daleko... no svejedno, svaka čast na borbenosti! čestitke Mladosti
    Obrisan korisnik
  • ivanm12.12.2010. u 17:32
    potpis...dugo nismo imali ovak jake 3 ekipe, tako da ovo stvarno vrijedi duplo. Samo da se ulovi kontinuitet pa da stigne još titula
    ivanm