Košarka

Cedevita u povijesnoj misiji

Edvard Burić • ponedjeljak, 20.12.2010.
Cedevita u povijesnoj misiji
Foto: Kristijan Komarica

Pred Cedevitom je jedna od najvažnijih utakmica ove sezone, a eventualnom pobjedom bi napravili jedan od najvećih uspjeha u ne baš dugačkoj povijesti kluba.

Cedevita će u šestom kolu Eurokupa ugostiti ukrajinski Azovmaš (utorak, 20 sati). Pobjedom bi prošli u iduću fazu natjecanja i upisali ime Cedevite na košarkašku kartu Europe.

Iako je već samim plasmanom i nastupom u Eurokupu napravljen veliki uspjeh, prolaskom među 16 najboljih momčadi drugog po snazi klupskog košarkaškog natjecanja Cedevita bi jasno pokazala ambicije za još jedan iskorak u europskim natjecanjima.

Naravno, mislimo na Euroligu. Iako ne treba dizati tenzije i gledati (pre)daleko u budućnost, Cedevita se nameće kao legitiman kandidat za igranje u Euroligi.

Sasvim sigurno će i ULEB sa zanimanjem pratiti ovosezonske nastupe Cedevite i promatrati ovaj ambiciozni klub kao potencijalnog kandidata za nastup u Euroligi.

No dobro. Idemo ipak spustiti loptu na zemlju. Ovo je samo jedna utakmica od njih nekoliko koje će Cedevita odigrati ove sezone, a koje će usmjeriti Cedevitin put u budućnosti. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog tog famoznog bodovanja za Euroligu.

Eventualnim prolaskom dalje, Cedevita će "zaraditi" još dva boda, uz dva boda koja je stekla samim plasmanom u Eurokup. O renomeu i povećanju ugleda ne trebamo niti govoriti. Ali, na tom putu je i jedna (velika) zapreka.

Riječ je o ukrajinskom prvaku Azovmašu koji pobjedom (mora nadoknaditi -3 iz prve utakmice) nad Cedevitom prolazi dalje i sigurno će tražiti svoju šansu u Zagrebu. Sigurno da ni ukrajinski predstavnik ne dolazi s bijelom zastavom.

Toga je svjestan i kapetan Marino Baždarić: "Ovisimo o sebi, ali sutra će biti drugačija utakmica nego u drugom kolu u Ukrajini. Puno je bolji Azovmaš sada nego tada. Bili su u bezizlaznoj situaciji, ali digli su se i sada ih pobjeda teoretski vodi u drugi krug".

Marino ima problema s koljenima, a o tome za službene stranice kluba kaže: "Operirano koljeno radi mi probleme jer je tamo negdje od utakmice s Nymburkom na svaki teži napor sve jače oticalo. Otiče sve više, tako da je sada sve samo krpanje do ove manje pauze za Božić i Novu godinu."

"Publika prevagne na stranu domaćina u ovakvim utakmicama", zaključuje Baždarić nadajući se podršci ljubitelja košarke u Zagrebu, a prenose službene stranice kluba.

Trener Aleksandar Petrović podsjeća na važnost utakmice: "U 40 minuta ćeš doznati ideš li dalje ili ne i nemaš više prava na popravak. No, ja moram priznati da ne osjetim neku tenziju na treningu, valjda jer imamo gro igrača koji su prošli tisuću ovakvih utakmica u drugim klubovima. Bez obzira što se radi o povijesnoj utakmici za klub, veliki broj naših igrača već je to prošao."

Cilj je svesti Azovmaš na što manje koševa: "Način igre Azovmaša je takav da im više odgovara utakmica na 90 poena, dok nama više leži ako će biti na 70-ak poena."

"Ništa ti ne diže stanje u momčadi kao nekoliko pobjeda. Mi smo ih dobro tempirali u ovom natjecanju, pobijedili smo sva tri protivnika, pa sada ovisimo samo o sebi", reći će Petrović za službene stranice kluba i na kraju pozvati navijače na utakmicu: "Ljubitelji košarke trebali bi doći, ne samo navijači Cedevite, nego i Zagreba i Cibone jer bi im trebao biti privlačan taj drugi krug, da vide Uniks, Gran Canariju, Asvel ili Hemofarm. To su sve atraktivni protivnici, trebaju ljubitelji košarke u Zagrebu prepoznati da svaki drugi utorak mogu doći vidjeti dobru košarkašku utakmicu."

Pred Cedevitom je jedna od onih utakmica koje bi trebalo dobiti, a pobjedom bi se napravio europski iskorak koji svi u i oko kluba priželjkuju i koji bi Cedeviti dao dodatni zamah u stvaranju europski respektabilnog kluba.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.12.2010. u 09:04
    Sretno dečki!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.12.2010. u 01:19
    odlicno ime,solidni igraci,najlosiji trener
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.12.2010. u 00:34
    Sretno... Hrvatska tvrtka, Hrvatski Brand, Hrvatski klub!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.12.2010. u 22:10
    Samo hrabro!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.12.2010. u 21:39
    Bravo Cedevita! Idemo po pobjedu i prolazak! Veliki ste favoriti. Samo da vas bude nosila publika i Azovmas pada! Sa srecom decki!
    Obrisan korisnik