Automoto

Schumijev povratak za zaborav

Piše:Mirza Seferagić • ponedjeljak, 03.01.2011.
Schumijev povratak za zaborav

Povratak Michaela Schumachera u oktanski sport nakon tri godine izbivanja ostati će zapamćen po debaklu sedmerostrukog svjetskog prvaka koji ove sezone nije ostvario niti jedan pole position, niti jedno postolje, a nije uspio ostvariti niti najbrži krug u utrci. Mercedesov bolid možda i nije bio konkurentan, no od najboljeg vozača u povijesti ovog sporta navijači su očekivali više, puno više...

Osim što ima najviše naslova u povijesti F1, Michael Schumacher ostvario je i rekordnu 91 pobjedu u svojoj velikoj karijeri. No, niti jedna nije stigla ove sezone koja je Schumiju ujedno bila i povratnička nakon tri godine "mirovanja".

Pred tri godine je Schumacher, prema nekim informacijama, morao napustiti Ferrari protiv svoje volje, kako bi se stvorilo mjesta za Felipea Massu, koji je već bio član Ferrarijevog tima. On je trebao nastaviti sjajan niz talijanske momčadi, za kojeg je ponajviše zaslužan bio upravo Schumacher.

41-godišnji Schumacher je tri puta završio kao 4. u utrci (VN Španjolske, VN Turske i VN Koreje) te je ukupno ostvario samo 72 boda, pa se ova sezona za bivšeg svjetskog prvaka mora nazvati promašajem bez obzira na kvalitetu bolida. Mnogi smatraju kako Schumacher i nije mogao bolje u tom Mercedeseovom bolidu, no ima i onih koji smatraju da veliki Nijemac nije više ono što je nekada bio - veliki pobjednik.

Nedavno se i sam osvrnuo na proteklu sezonu: "Ova je godina za mene bila veliki izazov i u tom sam segmentu ispunio očekivanja. Rezultatski cilj nisam dosegnuo, ali svjestan sam da se za ono što jako želim moram boriti. Nitko od ekipe u Mercedesu nije tip osobe koja će lako odustati kada se suoči s nekim preprekama. Vjerujem da sam tokom godina dokazao da volim izazove te da sam ih sposoban izdržati. Nimalo ne žalim zbog odluke da se vratim u F1".

Osim još nekoliko vrlo loših izdanja i odustajanja, Schumacher je podsjetio i na svoje ne baš popularne dane kada je na VN Mađarske natjerao bivšeg kolegu iz njegovog doba u Ferrariju, Rubensa Barrichella, da se opasno približi zaštitnom zidu u ciljnoj ravnini što je moglo izazvati teže posljedice za Brazilca. No, srećom po obojicu, ništa se takvoga nije dogodilo, a Nijemac je kasnije kažnjen s deset mjesta na idućoj utrci. Barrichello je u tom trenutku bio vidno brži od Schumachera koji je otišao do krajnjih granica kako bi zadržao svoju poziciju.

Sezona je za Schumachera završila na ružan način kada se u posljednjoj utrci u Abu Dhabiju, nakon dodira s momčadskim kolegom Nicom Rosbergom, okrenuo u suprotni smjer te je u tom trenutku Vitantonio Liuzzi pogodio Schumacherov bolid, a Nijemca je puka sreća spasila od težih posljedica.

Iako mnogi smatraju da je ovaj povratak bio loša ideja, Schumacher je najavio povratak i za iduću sezonu, a nama ostaje za vidjeti hoće li Mercedes biti konkurentniji ili Nijemcu i njegovim navijačima slijedi još jedno veliko razočaranje.

Još nekoliko "nepotrebnih" povrataka

Michael Jordan

Nako osvojenog šestog naslova u isto toliko finala s Chicago Bullsima 1998. g., Michael Jordan otišao je u mirovinu i to je bio zaista prikladan kraj jedne velike karijere. No, Jordan se odlučio na povratak tri godine kasnije i to u dresu Washington Wizardsa, kluba kojem je u to vrijeme bio većinski vlasnik, kako bi pokušao dokazati svima da se može nositi s puno mlađom generacijom. Tada 38-godišnjak, Jordan je u te dvije sezone odigrao i nekoliko vrlo dobrih utakmica kao npr. onu protiv New Jersey Netsa koju su Wizardsi dobili s 89:86, a u kojoj je Jordan postigao 43 poena te je tako postao jedini 40-godišnjak kojem je pošlo za rukom postići 40 ili više poena na jednoj utakmici. Međutim, kako se sezona bližila kraju tako je postajalo i očitije da se Mr. Air ipak ne može nositi s puno mlađim igračima te je u "konačnu" mirovinu otišao 16. travnja, 2003. godine.

Björn Borg

Veliki švedski tenisač, Björn Borg, oprostio se od aktivnog igranja 1983. godine nakon 11 osvojenih Grand Slam naslova i u dobi od samo 26 godina. Njegov odlazak je bio veliki šok za sve ljubitelje tenisa, a čak ga je i njegov najveći rival, John McEnroe, bezuspješno nagovarao na ostanak. Osam godina poslije Borg se vratio u profesionalni tenis, no odbio je igrati s modernim reketima te je zadržao svoj stari drveni reket. U iduće je dvije godine izgubio svih 12 mečeva u kojima je nastupio, a u jednom od njih od njega je bio bolji i naš Goran Prpić. Borg je najbliže pobjedi bio u meču protiv Alexa Volkova kada je izgubio u tie-breaku trećeg seta sa 7:9 te je nakon tog meča objavio da zauvijek odlazi iz svijeta profesionalnog tenisa, a karijeru je nastavio na Senior Touru.

Muhamed Ali

Nakon trećeg i posljednjeg naslova prvaka svijeta 1978. godine, Muhamed Ali je objavio odlazak u mirovinu. No, izdržao je samo dvije godine, a onda se odlučio na još jednu borbu za naslov prvaka svijeta teške kategorije protiv Larryja Holmesa koja je otišla na Holmesovu stranu nakon tehničkog nokauta u 10. rundi. Godinu dana kasnije odradio je još jednu borbu, ovaj put protiv Trevora Berbicka, međutim, i tu je borbu izgubio jednoglasnom odlukom sudaca, a to je Aliju ujedno bila i posljednja borba u veličanstvenoj karijeri.

(foto: www.wikipedia.org)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.01.2011. u 01:25
    mirza, radije se ti uhvati cega drugog jer ti bar po ovom komentaru novinarstvo i nije jaca strana. istina je da je schumi uzeo iznimno malo bodova spram onoga sto se ocekivalo ali je i istina da mercedes ne bi uzeo puno vise pa ni da su alonso i vettel cinili vozacki par. jednostavno, auto nije... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Cantera03.01.2011. u 20:48
    Oh, Bože! Al ga čovjek nadrobi! Prvo, Schumi nije otišao zbog Felipea nego jer je Montezemolo želio Kimija (ironije li, kasnije je Kimija škartao zbog Nanda). Zatim, nije on ni dodirnuo Rosberga u Abu Dhabiu nego je dao prerano gas i izgubio stražnji kraj bolida na zavoju.Činjenica je kako u... [više na forumu]
    Cantera
  • IanZG03.01.2011. u 18:23
    Ma nema veze, da i ne završi utrku do kraja karijere bio bi i dalje najveći ikada :D Sretan sam što sam ga imao priliku gledati :P
    IanZG
  • Obrisan korisnik03.01.2011. u 18:00
    ne znam od kud informacije da je otišao zbog Felipea kada su tada sva nagađanja bila da je otišao zbog kimija...
    Obrisan korisnik