Košarka

Feneru istanbulski "hrvatski derbi"

Bernard Jurišić • ponedjeljak, 03.01.2011.
Feneru istanbulski "hrvatski derbi"
Foto: EPA

Treći dan nove godine donio je najzanimljiviju i najočekivaniju utakmicu turskog prvenstva ove sezone. Fenerbahče i Efes Pilsen odmjerili su snage u istanbulskom, ali i hrvatskom derbiju, a slavio je žuto-crni dio Istanbula...

Spahija, Ukić i Tomas s jedne, Perasović, Mijatović i Vujčić s druge strane. Najveći derbi turskog košarkaškog prvenstva odigran je već trećeg dana 2011. i ponudio 40 minuta vrlo dobre košarke, koja je vjerojatno najavila i buduće međusobne okršaje za trofeje.

Efes je bolje otvorio susret, Vujčić i Gönlüm stvarali su velike probleme Fenerovoj unutarnjoj liniji i držali stalnu prednost "pivara" sve do poluvremena. Prvo vodstvo domaći Fener stekao je tek u 24. minuti (46:45) i potom u narednih deset minuta riješio pitanje pobjednika.

Od sredine treće do sredine četvrte četvrtine Fenerbahče je napravio pravi stampedo i s 44:45 otišao na ogromnih 71:53 pet minuta prije kraja. Domaćini su se tada opustili, dozvolili Efesu da se prišulja na samo 76:72 u posljednjoj minuti, no Marko Tomas bio je miran s linije slobodnih bacanja i zapečatio pobjedu svoje momčadi.

U dvoboju dvojice hrvatskih trenera tako je slavio Neven Spahija, a svi naši igrači igrali su zapažene uloge u svojim momčadima. Kod pobjednika je najbolji bio Marko Tomas s 22 poena, tri skoka i dvije asistencije, Roko Ukić je ubacio 15 poena uz po dva skoka i asistencije. Za poražene je Nikola Vujčić ubacio 12 poena, uz tri asistencije i jedan skok. Valja spomenuti i da je za Fenerbahče debitirao litavski velikan Šarunas Jasikevičius.

Od ostalih susreta 13. kola vrijedi istaknuti pobjedu Galatasaraya u Bešiktašovoj dvorani (73:71), uz četiri poena Lukše Andrića za pobjednike. Allen Iverson još uvijek nije donio neki značajan pomak u momčadi Bešiktaša, a derbi s Galatasarayem završio je s tek 11 ubačaja.

Od ostalih naših igrača Tomislav Ružić je sudjelovao s 13 poena u porazu svog Tofasa kod Olin Edirne (56:76), a Andrej Štimac je sa 7 ubačaja pomogao svom Mersinu da dođe do pobjede kod Oyak Renaulta.

Na ljestvici nakon 13 kola vode Galatasaray, Fenerbahče i Banvitspor s omjerom 11-2, Efes Pilsen je na 9-4, Pinar Karsiyaka i Antalya na 8-5, a Iversonov Bešiktaš na 7-5, uz utakmicu manje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.01.2011. u 00:23
    Postoji li kakav torrent utakmice?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.01.2011. u 21:51
    Bravo Marko. Sretan rođendan!
    Obrisan korisnik