Zimski sportovi

SP U20: Votka u peharu

Ana Legradi • subota, 08.01.2011.
SP U20: Votka u peharu
Foto: Davor Sajko

Finalnom utakmicom u Elitnoj diviziji između Rusije i Kanade, u srijedu 5. siječnja, završena su Svjetska prvenstva u hokeju na ledu za juniore do 20 godina. Svoju zlatnu pobjedu je izborila Rusija pred prepunom dvoranom HSBC Arene u američkom Buffalu u rijetko viđenom, povijesnom preokretu rezultata.

Nakon dvije uzastopne bronce i prošlogodišnjeg plasmana na šesto mjesto, Rusiji je u srijedu trebalo 20 minuta za pobjedu nad Kanađanima. Svjetsko prvenstvo Elitne divizije za hokejaše do 20 godina je ove godine zasluženo pripalo najboljim Europljanima iz Rusije koji se nisu proslavili od davne 2003. godine.

Najbolji igrači

Kanađanin Brayden Schenn je proglašen najboljim napadačem s osam pogodaka i deset asistencija. On je ujedno bio i najkorisniji igrač SP-a. Ellis Ryan, kapetan kanadske reprezentacije je proglašen najboljim braničem, a titula najboljeg golmana je pripala Jacku Campbellu, golmanu američke reprezentacije.

Rusija je nakon početne nesreće na SP-u i dva uzastopna poraza u skupini, od Kanađana s 3:6 i Šveđana s 0:2, izvukla daljnji plasman pobijedivši u skupini Norvešku s 8:2 i Češku s 8:3.

Zbornaja se u kasnijim susretima nije predala, prvo su u četvrtfinalu savladali Finsku s 4:3 u produžecima. Zlatni gol, a ujedno drugi u tom susretu, je postigao Jevgenij Kuznjecov, 18-godišnji napadač koji igra u KHL-u, za Traktor iz rodnog grada Čeljabinska. Prošle sezone je bio 25. izbor Washington Capitalsa u 1. krugu NHL-ovog drafta.

Media All Stars

U najbolju momčad prvenstva su ušli golman SAD-a Jack Campbell, braniči Ellis Ryan iz Kanade i Rus Dmirti Orlov. Od napadača tu su se našli Rus Jevgenij Kuznjecov i dva Kanađana; Brayden Schenn i Ryan Johansen.

Uslijedila je polufinalna osveta Šveđanima za koju je Rusima bilo potrebno više spretnosti nego u prvom ogledu u skupini. Utakmica je riješena nakon izvođenja kaznenih udaraca, a najsmireniji se pokazao Denis Golubev postigavši svoj drugi pogodak u susretu i penal iz drugog pokušaja, kojim je Rusija krenula u napad na titulu prvaka. 19-godišnji Golubev je za svoje Ak Barse iz Kazana, aktualne prvake KHL-a, ove sezone odigrao četiri utakmice, ali bez učinka. Za drugu momčad, Bars koji se natječe u MHL-u (Minor Hockey League), postigao je do sada 30 bodova u 21 odigranoj utakmici.

U finalnoj borbi ih je dočekala momčad koja se za proboj u finale osvetila SAD-u pobjedom od 4:1. Susret je bio svojevrsna repriza prošlogodišnjeg finala kada je Kanađanima zlato preoteo na domaćem terenu u Saskatchewanu, a SAD je slavio pogotkom Johna Carlsona u produžecima rezultatom 4:3. Izgleda kako kanadskim juniorima itekako nedostaje odlazak Sidneyja Crosbyja, stručnjaka za zlatne pogotke momčadi Kanade.

"Jednostavno smo vjerovali u sebe, zato smo i ostvarili zadnjih pet pobjeda," smatra ključem uspjeha Artemi Panarin.

Mladi Kanađani su prilično sigurno ušli u susret. Ove je godine njihovu igru obilježila iznimna agresivnost u načinu igre, a prvi pogodak već u četvrtoj minuti postiže kapetan momčadi Ryan Ellis iskoristivši igrača više. Drugi pogodak postiže Carter Ashton u zadnjoj minuti prvog dijela.

U 26. minuti dvorana je već bila u deliriju, pogodak za izgledno vrlo visokih 3:0 postiže Brydon Schenn. Navijači su već slutili kako je ovo konačno vodstvo i zlato je već sigurno nakon dvije godine trebalo otići u zemlju javorovog lista. Izbornik Rusije, Valeri Bragin, nije više htio riskirati, odlučio se na promjenu golmana u sljedećoj minuti. Umjesto Dmitrija Šikina u igru je ušao Igor Bobkov s namjerom da napravi što bolji posao.

"U ključnim utakmicama smo pokazali kako smo jednostavno bolji tim. Mi imamo ruski karakter, nikad ne odustajemo," poručuje Jevgenij Kuznjecov.

Zadnjih 20 minuta Rusi izlaze na led sa sjajem u očima i nadom u što bolji ishod susreta. U samo 13 sekundi zaredali su dva pogotka Artemi Panarin i Maksim Kicin. Za izjednačenje se pobrinuo kapetan, Vladimir Tarašenko, a ovakav rasplet potjerao je trenera protivničke momčadi, Davea Camerona, na poziv za time-out.

Predah Kanađanima nije značio ništa, do kraja susreta Rusi su u mrežu Marka Visentima još dva puta ugurali pak. Svoj drugi pogodak je postigao 19-godišnji napadač Vitjaza, Panarin, a posljednji pogodak postiže Nikita Dvurečenski.

Prosuto vodstvo i druga zaredom srebrna medalja je itekako zabrinula Kanađane, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica kako su 18-godišnji juniori prošle godine na SP-u osvojili sedmo mjesto. Zabrinutost će se nastaviti sve do sljedećeg SP-a u Edmontonu.

Rusiju su spasila dva gola raspoloženog Panarina i tri asistencije Kuznjecova. Značajnu ulogu je odigrao i 19-godišnji napadač, kapetan Tarašenko, postigavši četiri pogotka i sedam asistencija na SP-u. Tarašenko je rođen u Jaroslavu, ali svoj talent nije podario Lokomotivu, trenutno vodećem klubu KHL-a. Igra u Istočnoj konferenciji za Sibir iz Novosibirska koji je trenutno sedmi u KHL-u. Za Sibir je odigrao 35 utakmica te postigao osam pogodaka i osam asistencija. Prošle ga je sezone u 1. draftu NHL-a, kao 16 izbor odabrao St. Louis Blues.

Kapetan Kanade Ryan Ellis je s razlogom bio nezadovoljan: "Igrali smo samo 40 minuta, a ne 60 minuta i tako prokockali gotovo vodstvo. Sada ne možemo vratiti vrijeme, život teće dalje, naučili smo veliku lekciju. Nekako ćemo ovo preboljeti."

Ruska škola je konačno stala na noge i nakon, možda nategnutih, pobjeda kojima su došli do finala nisu dozvolili ključnu utakmicu odigrati bez glave. Ovu generaciju će svakako obilježiti taj značajan detalj koji prošle godine nije bio značajan za seniorsku momčad i veliku zvijezdu Rusije Aleksandra Ovečkina koji unatoč dobrom duhu koji ga slijedi ponekad ne odigra ključnu utakmicu na razini, kako se to od njega očekuje.

Mladi Rusi su jako dobro proslavili svoje prvo zlato nakon osam godina. Slavlje je trajalo do dugo u noć, toliko dugo da je vodstvo reprezentacije prvotni let za Rusiju odgodilo s četvrtka na petak. Prema napisima američkih medija, let zakazan za petak je također odgođen jer su reprezentativcima Rusije zabranili ulazak na aerodrom u New Yorku zbog kako je navedeno nepriličnog ponašanja. Na kraju je čitav nesporazum riješen tako da je tim razdvojen, jedan dio je za Moskvu putovao iz Atlante, a drugi iz New Yorka u subotu ujutro.

Što se tiče ostalih reprezentacija, Slovačka i Češka su se ove godine borile za opstanak i u tome uspjele. Momčadi Njemačke i Norveške nisu uspjele opstati u Eliti i nakon jedne godine se ponovno vraćaju u I. diviziju. Sljedeće godine će u Eliti zaigrati Danska, pobjednica I. divizije, skupine B, natjecanja održanog u slovenskom Bledu. Druga pridošlica će biti momčad Latvije koja je pobijedila na turniru I. divizije, skupine A, u bjeloruskom Bobruisku.

U borbi za treće mjesto su se našle momčadi Švedske i SAD-a, a domaćin je bio bolji rezultatom 4:2. SAD ove godine nije uspio obraniti naslov aktualnog prvaka, a Šveđani nisu uspjeli obraniti prošlogodišnje treće mjesto.

Sljedeće Svjetsko prvenstvo U20

2012. godine SP Elitne divizije U20 će se održati u kanadskom Calgaryu i Edmontonu. U skupini B će igrati Kanada, SAD, Finska, Češka i Danska u Rexall Place Areni u Edmontonu. Rexall Place je dom Edmonton Oilersa iz NHL-a i Edmonton Oil Kingsa iz WHL-a (West Hockey League), a dvorana može primiti oko 16 tisuća posjetitelja.

U skupini A će zaigrati Rusija, Slovačka, Švedska, Švicarska i Latvija, a susreti će se odigrati u Scotiabank Saddledome dvorani u Calgaryu koja može primiti oko 19 tisuća navijača. Saddledome je dvorana Calgary Flamesa iz NHL-a i njihovih juniora Calgary Hitmana, aktualnih prvaka WHL-a. Organizacija oko prodaja ulaznica za sljedeće prvenstvo je već krenula, a to će biti prvo prvenstvo U20 koje će se održati u dvije NHL arene.

SP, Elitna divizija, Buffalo (SAD), konačni poredak:
1. Rusija
2. Kanada
3. SAD
4. Švedska
5. Švicarska
6. Finska
7. Češka
8. Slovačka
9. Norveška
10. Njemačka

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.01.2011. u 08:09
    pih, ako te to tolko uzbuduje, najbolje da citas sport u 24sata :D looool no zaboravih reci da je konacno prestala dominacija kanadana u ovih šest godina, vrijeme je da se i oni malo poljuljaju, ove godine su isli na zivce i oni i suci koji su im popustali...mislim da je iihf objavio neki članak na... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Blizunj09.01.2011. u 17:26
    Lijepo je što za razliku od prošlih godina pratite hokejaška zbivanja, ali u gotovo svakom tekstu se može pronaći neka greška, isparvljao sam već nekoliko puta više mi je dosadilo. Rexall Place je ime dvorane u Edmontonu, ne kako u tekstu piše relax
    Blizunj
  • Obrisan korisnik09.01.2011. u 10:03
    autorica je valjda mislila da ce se prvi puta odrzati u dvije NHL dvorane...
    Obrisan korisnik
  • Blizunj09.01.2011. u 02:32
    a to će biti prvo prvenstvo U20 koje će se održati u dvije arene. Netočno, i ovo se prvenstvo igralo u dvije arene. Osim u HSBC areni u Buffalu igralo se i u nešto manjoj areni u obližnjoj Niagari
    Blizunj