Nogomet

Neće im biti lako

Sa ŠNC Stjepan Spajić:Damir Žbulj • nedjelja, 09.01.2011.
Neće im biti lako
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nakon polusezone za zaborav i plasmana na posljednje mjesto prvenstvene ljestvice, igrači i stručni stožer Hrvatskog dragovoljca okupili su se u Sigetu kako bi i službeno započeli zimske pripreme za proljetni nastavak Prve hrvatske nogometne lige.

Posljednje mjesto na tablici sigurno nije ono koje su uprava, trener i igrači očekivali na početku prvenstva, ali situacija je ozbiljna i žele li Crni pokušati zadržati prvoligaški status morat će konsolidirati igrački kadar, odraditi kvalitetne pripreme, a u nastavku prvenstva zaredati s pozitivnim rezultatima kako bi se upustili u borbu za opstanak.

CRNI STRUČNI STOŽER

Trener Dragovoljaca Davor Mladina dobio je pojačanja u svom stručnom stožeru kako bi se što kvalitetnije odradile pripreme i što spremnije ušlo u nastavak prvenstva. Mladina je šef struke, a prvi pomoćnik mu je i dalje Damir Biškup. Sportski direktor je Zvonko Žunić, trener vratara je Gojko Mrčela, pripremu i edukaciju igrača odradit će Mario Despotović, fizioterapeut je Milan Zanze, dok je ekonom Dragan Baković.

Uprava kluba, na čelu s predsjednikom Ivicom Perkovićem optimistično gleda u nastavak sezone i novu kalendarsku godinu, a pred okupljenim igračima na koje trener računa na pripremama poručio je: ''Naš plan je bio i ostao ostanak u prvoligaškom društvu i učinit ćemo sve što će biti u našoj mogućnosti da to pokušamo i ostvariti. Želim poručiti svim igračima da pripreme shvate maksimalno ozbiljno, jer mi moramo i želimo pokušati izboriti ostanak u prvoligaškom društvu, a svako iskakanje iz okvira ponašanja i ne pridržavanje novog plana i programa prouzročit će izravne sankcije.''

''U preostalih 12 kola cilj nam je prikupiti do 25 bodova, neće biti jednostavno, ali nećemo odustati od borbe do posljednjeg kola. Poziv na pripreme dobili su i neki od perspektivnih juniora, koji su nedavno svladali Varaždin 4:0, kojima će ovo biti odlična prilika za dokazivanje. Na samom početku proljetnog dijela očekuje nas najbitnija utakmica protiv izravnog konkurenta za opstanak te od svih igrača očekujem maksimalno zalaganje i samo red, rad i disciplinu,'' završio je obraćanje igračima predsjednik kluba.

ODLASCI i dolasci

ODLASCI

U klubu su napravili selekciju u svlačionici te su se nekim igračima zahvalili na dosadašnjoj suradnji. Crni dres neće više nositi vratari Lerga i Franić, igrači Begović, Cindrić, Ćosić, Frljužec i Jusufi, dok je Novaku istekla posudba te se on vraća u svoj matični klub.

DOLASCI

Ništa spektakularno nije se još dogodilo vezano za dolaske novih igrača u Siget, ali postoje naznake kako će se do završetka prijelaznog roka i to promijeniti. Ekipi su se na početku priprema priključili vratar Šuica i Doležal, profesionalni ugovor potpisao je Pajvot, dok je iz Vrapča stigao Rašić. Postoji i mogućnost pregovora s Dinamom oko dolazaka njihovih prekobrojnih igrača, ali više će se na tu temu znati kada oni odrade svoje pripreme.

Trener Hrvatskog dragovoljca Davor Mladina dijeli predsjednikov optimizam, ali je svjestan ozbiljnosti i težine situacije u kojoj se njegov klub nalazi: ''Pojačali smo se kvantitativno i kvalitativno u stručnom dijelu momčadi kako bi maksimalno odradili pripreme i pripremili ekipu za nastavak sezone. Cilj nam je ostanak u prvoligaškom društvu, a uvjeren sam da mi to možemo i ostvariti. Prve utakmice su nam bitne, posebno ona protiv Istre, ali ako su ekipe poput nas napravile serije dobrih utakmica i rezultata, ne vidim zašto i mi ne bi napravili isto, jer su i nas nijanse dijelile od boljih rezultata u jesenskom dijelu prvenstva.''

Igračima je poručio da budu svjesni situacije i prilike za dokazivanje koja im se pruža: ''Budite pravi profesionalci. Nema puno vremena, a i ono će brzo proći. Šansu koju ste dobili morate iskoristiti, da ne bi poslije pričali: ja sam mogao ili da se ne bi za par godina pitali: gdje sam bio i što sam radio?''

Ponajbolji igrač Crnih u jesenskom dijelu prvenstva bio je Danijel Zlatar, strijelac odlučujućeg pogotka u jedinoj ovosezonskoj pobjedi koju su Dragovoljci upisali protiv Zagreba. ''Očekujem da ćemo kvalitetno odraditi pripreme, a prva utakmica nam je i najbitnija jer odlazimo u goste glavnom i prvom konkurentu za ostanak. Nadam se da ćemo uspjeti napraviti pozitivan niz koji bi nas približio ostalim ekipama. Atmosfera u ekipi, bez obzira na rezultate, je još uvijek odlična.

PROGRAM PRIPREMA I POZVANI IGRAČI

Nogometaši Hrvatskog dragovoljca pripremat će se u Zagrebu do 4. veljače, kada će otputovati u Makarsku na završno brušenje forme. U tom razdoblju odigrat će i desetak pripremnih utakmica, i to četiri protiv prvoligaških klubova (Zagreb, Split, Široki, Lokomotiva) te protiv nekolicine niželigaša (Rudeš, HAŠK, Gorica, Lučko...)

Igrači koji su bili prisutni na prvoj ovogodišnjoj prozivci su: Čović, Brozović, Čordaš, Janjetović, Grgić, Jazvić, Jurin, Kešinović, Kovačević, Međumurac, Leko, Marković, Plazonić, Sergio, Smoje, Zlatar, Švarić, Žugaj, Špehar, Rašić, Pajvot, Doležal, Šuica.

U posljednjem kolu prije zimske pauze, Dragovoljci su na svom terenu u Sigetu protiv Rijeke odigrali prvi susret pred svojim navijačima. Pružili su dobru partiju, ali na kraju ipak nisu uspjeli stići do pobjede, a Zlatar se osvrnuo i na problem domaćinstva koji ih je pratio od početka prvenstva: ''Puno će nam značiti podrška navijača na našem terenu. Sigurno ćemo tamo lakše do bodova, ali nije sve u stadionu. Moramo i mi pružiti bolje partije, želimo li do pobjeda na svom travnjaku.''

Igrački kadar doživio je neke promjene, ali više vezano za odlaske nego za dolaske. Napravljen je red u svlačionici, ekipi je priključeno nekoliko prinova, a da li će oni biti pojačanja još će se vidjeti. Međutim, pitanje vezano uz igrački kadar još uvijek ostaje otvoreno te se očekuje kako će se igračima u svlačionici sigurno priključiti još pokoje ime. Najveća nepoznanica ipak će ostati da li se uz kvalitetne pripreme i nova imena u ekipi Hrvatski dragovoljac može aktivno uključiti u borbu za prvoligaški opstanak.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3162:20+4271
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!