Rukomet

Savršena prva proba

Ivana Strahija • petak, 14.01.2011.
Savršena prva proba
Foto: Bruno Karadža

Da su birali, Hrvati vjerojatno ne bi odabrali kojeg drugog protivnika iz skupine da s njime otvore Prvenstvo u Švedskoj. Rumunjska je naime ozbiljna ekipa, dovoljno jaka da koncentracija Kauboja mora biti na 100 posto, a opet ne preopasna.

Hrvati su u ovo izdanje svjetske smotre krenuli s novim izbornikom i bez nekih prijašnjih velikih aduta na parketu, ali ima još jedna novost: u zemlju domaćina stigli su par dana prije uobičajenog i tako si dali dovoljno vremena za mirnu pripremu te odmaranje igrača. To je bilo posebno potrebno bundesligašima, dok su se igrači iz Zagreba već stigli i ranije odmoriti, pošto su obaveze u Ligi prvaka i u domaćem prvenstvu završile prije njemačkog prvenstva.

Unatoč tome, u posljednji tren dogodilo se ono čega su se svi najviše pribojavali. Za utakmicu je otpao Domagoj Duvnjak, kojem su se ukočila leđa (ukliješten leđni živac) na zadnjem treningu, pa je završio na hitnoj, a još nije poznato koliko je problem ozbiljan. Jasno je samo da ga u popisu za Rumunjsku nema. Bolove ima i Marko Kopljar, kojem je problem trbušni zid. Obje ove ozljede će dakako utjecati na neke taktičke zamisli koje je Slavko Goluža imao.

"Imamo mogućnost prijave 16 igrača, možemo promijeniti samo dva tijekom prvenstva. Pošto su se ta dvojica, Domagoj i Marko, sinoć ozlijedila, odlučio sam za utakmicu 'skinuti' 15 igrača. Van popisa za Rumunjsku ostali su Duvnjak, Marić i Pešić. Također, najvjerojatnije ću štedjeti Marka. Ne želim uopće razmišljati o tome koga nema. Imamo na svakoj poziciji dobre zamjene, pa oni koji su tu spremni su odigrati kako treba", rekao je izbornik.

O tome tko će mu više nedostajati Goluža kaže: "Marko nam je u ovom trenutku važniji nego Domagoj, kojeg možemo mijenjati s Lacom, Dragom... Kopljar je bio stup obrane, igrao na 2-3 pozicije, poboljšavao se u napadu. Imamo Buntića koji može odigrati jako dobro, imamo dešnjaka na desnom beku, panike nema i moramo se samo koncentrirati na utakmicu."

U posljednjih su par dana Hrvati razmišljali samo o Rumunjskoj, te protivnike analizirali u tančine. Izbornik je već ranije kazao kako smatra da Rumunji Hrvate ne mogu iznenaditi: "Ne vjerujem da danas itko ikog može nečim iznenaditi. Dakle, jedino što je bitno jest kako se uđe u utakmicu, kako se odigra i kakva je koncentracija. Rumunji igraju visoku obranu 6-0, imaju igrače dvometraše i imaju brza krila. Idu u brzu tranziciju te napadaju čak s dva pivota. Dakle, sve se to zna, ali važno je kakva će biti izvedba igrača."

Uz to što su se i izbornik i igrači složili da utakmicu iz Karlovca s Rumunjima treba što prije zaboraviti, jer će motivi u prvom kolu Svjetskog prvenstva ipak biti drukčiji, treba napomenuti da u rumunjskom taboru optimizma baš i nema. Pred SP je izbornik Vasile Stinga naime ostao bez Alexandrua Csepreghija, lijevog vanjskog Constante, koji je na pripremnom turniru u Švicarskoj slomio ključnu kost. Rupu je kanio pokrpati bundesligašem iz Melsungena, Alinom Florinom Sanijom, ali je ovaj kratko odgovorio da ne može doći.

Takva oslabljena Rumunjska ne bi trebala Hrvatskoj predstavljati veći problem, unatoč izostancima Kopljara i Duvnjaka, pa je kao takva savršena proba na otvaranju SP-a.

SP rukometaša u Švedskoj, skupina C, 1. kolo:

Hrvatska – Rumunjska 18 sati

SP 2011. - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Hrvatska27:21Rumunjska
Danska47:12Australija
Srbija25:24Alžir
1Danska 5181:117+6410
2Hrvatska 5148:109+397
3Srbija 5139:13905
4Rumunjska 5132:123+94
5Alžir 5100:109-94
6Australija 577:180-1030

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!