Košarka

Kreće borba 16 najboljih

Mirza Seferagić • srijeda, 19.01.2011.
Kreće borba 16 najboljih
Foto: Duje Bonačić

Večerašnjim dvobojem Lietuvos Rytasa i Panathinaikosa kreće borba između 16 najboljih momčadi dosadašnjeg dijela Eurolige, a važne će uloge igrati i brojni hrvatski igrači, ali i dva trenera.

Skupina E

Lietuvos Rytas - Panathinaikos, srijeda, 19 h

Utakmicom između Lietuvos Rytasa i Panathinaikosa u 19h započeti će Top 16 Eurolige. Ova bi utakmica mogla ponuditi dosta uzbudljivosti jer su Litavci u vrlo dobroj formi. Rytas je izborio nastup u Top 16 nakon sjajne završne tri pobjede u nizu u skupini C među kojima treba izdvojiti i onu nad Barcelonom (88:87), a u posljednjem su kolu u Zagrebu slavili protiv Cibone s 94:77. Sezonu su započeli s 0-4, a kasnije su imali i 1-6 omjer, međutim s tri pobjede zaredom došli su do drugog kruga natjecanja te su zasigurno puni samopouzdanja.

Grci su s uvjerljivih 7-3 u skupini D prošli među 16 najboljih te u ovu utakmicu ulaze kao veliki favoriti. Ta tri poraza nanijeli su im, najugodnije iznenađenje Eurolige ove sezone, Union Olimpija (84:85) te Valencia (69:73, jedini domaći poraz Grka) i Efes Pilsen, našeg Velimira Perasovića te Nikole Vujčića, (78:79). Panathinaikos će ove sezone vjerojatno igrati još žešće jer su se prošle nenadano oprostili upravo u Top-u 16 izgubivši od beogradskog Partizana u ključnoj posljednjoj utakmici sa 73:82 te su tako propustili obraniti naslov prvaka Europe osvojen godinu ranije. Grci su tada u šest utakmica ostvarili tek dvije pobjede, a sada će htjeti svima pokazati kako je to bio samo rezultat loše forme. Neugodno gostovanje u Litvi biti će im prvi ispit, no i domaćini imaju svojih kvaliteta.

Unicaja - Caja Laboral, četvrtak, 20:45 h

Drugi susret u ovoj skupini dan kasnije će odigrati dvije španjolske momčadi koje gaje dva potpuno različita stila igre. Defenzivna Unicaja će u Malagi dočekati ofenzivnu Caju Laboral u čijim je redovima do sada odlično igrao i naš Stanko Barać (14,1 poen po susretu i 7,6 skokova). Obje su ekipe drugi krug natjecanja izborile identičnim omjerom 5-5. Unicaja je s tim omjerom bila treća u skupini B dok je Caja Laboral s druge pozicije skupine A prošla među 16 najboljih.

OSAM HRVATA U LOVU NA FF

p>Nastup u četvrtzavršnici i eventualnom Final Fouru ove će sezone pokušati izboriti i osam Hrvata. Velimir Perasović kao trener te Nikola Vujčić kao igrač u Efes Pilsenu, Neven Spahija kao trener te Roko Leni Ukić i Marko Tomas u Fenerbahčeu, Ante Tomić u Real Madridu, Stanko Barać u Caji Laboral te Damir Markota u Union Olimpiji naši su predstavnici u ovom ekskluzivnom euroligaškom društvu.

Unicaji će ovo biti šesti uzastopni nastup u Top-u 16, a prvu će utakmicu morati odigrati protiv jednog od pretendenata za Final Four. Caja Laboral je u prvom krugu ovosezonske Eurolige postizala najviše poena po susretu (80,9) dok je momčad Unicaje na prvom mjestu po asistencijama (16,3). Unicaja je imala i dosta problema s ozljedama, pa je njihov omjer mogao biti i nešto bolji, no i ovako su pokazali odličnu igru te su tako izborili prolaz.

Skupina F

Možda i najteža skupina ovogodišnjeg Top-a 16 je skupina F u kojoj će snage odmjeriti, branitelj naslova, Barcelona te Maccabi, Union Olimpija i Lottomatica iz Rima. Velikani iz Španjolske i Izraela računaju na Final Four dok će svoju šansu sigurno dobiti, ove godine odlična, Union Olimpija, a ni Lottomatica nikome neće biti lak protivnik.

FC Barcelona - Maccabi Tel Aviv, četvrtak, 20:45 h

Već u prvom kolu ćemo gledati sjajan dvoboj u Barceloni gdje će domaći pokušati doći do pobjede protiv europskog velikana Maccabija iz Tel Aviva. Branitelj naslova će pod svaku cijenu nastojati doći do Final Foura jer se on ove sezone igra upravo u Barceloni. Katalonci su u prvom krugu imali problema s ozljedama ponajboljih igrača, pa su s omjerom 7-3 u skupini C bili tek na trećem mjestu. Ove su zime još i pojačali svoj sastav dovevši bivšeg Cibonaša, Alana Andersona, u svoje redove, a Anderson je upravo iz Maccabija došao u Barcelonu.

A Maccabi je imao najbolji omjer od svih klubova u prvom krugu jer su u skupini A ostvarili čak devet pobjeda i samo jedan poraz i to u prvom kolu protiv Caje Laboral (78:94). Ove zime su ostali bez spomenutog Andersona, no odmah su reagirali dovođenjem sjajnog Milana Mačvana iz redova srpskog Hemofarma. Izraelci su svoje domaće ovosezonske utakmice u Euroligi dobivali s prosječnom razlikom od čak 17,2 poena po susretu i to dovoljno govori o njihovoj moći.

Lottomatica - Union Olimpija, četvrtak, 21 h

Rimljani su s omjerom 5-5 prošli u drugi krug iz skupine B, a u tih su deset utakmica prikazali i neke odlične partije, ali i neke vrlo loše. U porazu od Real Madrida (50:72) ubacili su najmanje poena na jednoj utakmici ove sezone, a doživjeli su i težak poraz u Malagi od Unicaje (83:104). Unicaji su na svom terenu uzvratili pobjedom 81:75, a protiv Brose Basketsa su u Bambergu pobjedu (68:67) odnijeli tricom Charlesa Smitha u posljednjoj sekundi utakmice. Međutim, poraženi su bili od Real Madrida i Olympiakosa i na svom i na gostujućem terenu tako da u ovoj skupini baš i nemaju neke realne šanse za prolazak u četvrtfinale, no to ne znači da ostali klubovi neće imati poteškoća s Talijanima.

A Union Olimpija proživljava sezonu iz snova te su ih već mnogi apostrofirali kao najugodnije iznenađenje ovosezonske Eurolige. U skupini D su izborili prolaz s omjerom 6-4, a na tom su putu pobjeđivali i velikane poput Panathinaikosa (85:84), CSKA-a iz Moskve (81:72) te Efes Pilsena (95:90). Zapaženu je ulogu odigrao i naš Damir Markota (osam poena i 4,6 skokova po utakmici). Zmajčeki ne namjeravaju tu stati već krenuti po nove pobjede, a prvi će im protivnik biti i vjerojatno najslabija ekipa ove skupine što će za Slovence biti sjajna prilika da pobjedom otvore drugi krug.

Skupina G

Efes Pilsen - Montepaschi Siena, srijeda, 19:30 h

Velimir Perasović radi odličan posao u ovom turskom klubu, a s omjerom 5-5 je iz skupine D izborio prolaz u Top 16. Na tom su putu Turci upisali značajne pobjede protiv Panathinaikosa (79:78) te CSKA-a (86:72), međutim, sve su njihove pobjede ostvarene na domaćem terenu dok u gostima nikoga nisu uspjeli pobijediti. Ipak, s najboljim postotkom šuta iza linije za tri poena (39 %) u prvom krugu, mogli bi, ako ih "krene", biti problem svim klubovima u ovoj skupini. Važnu će ulogu u Perasovićevoj ekipi imati i iskusni Nikola Vujčić (6,2 poena po susretu) koji zna kako se osvajaju naslovi, kao, uostalom, i sam Perasović.

Prvu će utakmicu Efes Pilsen odigrati i protiv najtežeg protivnika, talijanskog Montepaschija koji je iz skupine C s drugim najboljim omjerom u Euroligi (8-2) prošao u ovu fazu natjecanja. Talijani imaju najbolju obranu u dosadašnjem dijelu, a u prosjeku su primali tek 66,1 poen po susretu. Ujedno su vodeći po osvojenim loptama (10,9), a na drugom su mjestu u postotku šuta za tri poena (37,9 %). Montepaschi je veliki favorit za prvo mjesto u ovoj skupini, pa Perasovića i njegove igrače čeka težak posao već u prvom kolu.

Real Madrid - Partizan, srijeda, 20:45 h

Real Madrid je drugi krug izborio omjerom 6-4 u skupini B te su završili na drugom mjestu iza Olympiakosa protiv kojeg su upisali i pobjedu i poraz. U posljednjem su kolu uvjerljivo svladali belgijski Spirou Charleroi s čak 94:45. Španjolci su vodeći u kategoriji skokova po utakmici s 41,6, a u tom je segmentu igre svoj obol dao i naš Ante Tomić s prosjekom od 8,2 poena po susretu te 5,9 uhvaćenih lopti. Prođe li Real u četvrtfinale biti će to njihov treći uzastopni nastup među najboljih osam, a u prilog im ide i činjenica da ove sezone još ne znaju za poraz na svom parketu.

A u goste im stiže najugodnije iznenađenje prošlosezonske Eurolige, beogradski Partizan, klub koji je nastupao na zadnjem Final Fouru. No, od tada se puno toga promijenilo, otišao je trener Duško Vujošević kao i neki ponajbolji igrači, pa niti oni sami nisu znali kako će ova sezona izgledati. Partizan je prolaz dalje izborio s četvrte pozicije u skupini A i omjerom 5-5, identičnim onom iz prošle sezone. Ovaj klub postiže najmanje poena po utakmici (65,8) od svih klubova u Euroligi, no imaju odličan napadački skok, a u toj su kategoriji na trećem mjestu (12,7) te ujedno rade i najviše prekršaja (24,5). Najbolji ovosezonski igrači su im James Gist (12,9 koševa po utakmici, 60 % šuta za tri poena te 7,3 skoka) te Nathan Jawai (10,2 poena te 5,7 skokova), a nadaju se da će, s iskustvom prikupljenim prošle sezone, i ove ostvariti sličan uspjeh.

Skupina H

Valencia - Žalgiris, srijeda, 20:45 h

Valencia je izborila nastup u Euroligi prvi put nakon 2004. godine, a u drugi su krug ušli s omjerom 5-5 u skupini D. U posljednjih su pet kola slavili u četiri utakmice te su tako izborili prolaz u Top 16. Za njih će u ovoj utakmici ključno biti ne primiti 70 ili više poena. Naime, kada im protivnik postigne 70 ili više poena Španjolci su na omjeru 1-5, a kada bi oni postigli 70 ili više poena tada su na omjeru 4-0. Imaju najlošiji postotak šuta za dva poena (46,7) te su pretposljednji u kategoriji asistencija s 11,9 po susretu. Susret s Žalgirisom bi mogao biti vrlo podjednak.

A Litavci su, također, omjerom 5-5 izborili drugi krug iz skupine A. Žalgiris ima momčad koja je već dulje vrijeme na okupu što znači da ima dosta neophodnog iskustva. Odlični Paulius Jankunas (10,2 poena po susretu i 7,8 skokova) te Martynas Pocius (11,6 poena) su vođe ove momčadi kojoj su najveći problem izgubljene lopte. Naime, Žalgiris je vodeći u toj kategoriji s čak 18,3 izgubljenih lopti po utakmici. Po svim pokazateljima, niti Žalgiris niti Valencia nemaju prevelikih šansi za prolazak u četvrtfinale.

Olympiakos - Fenerbahče, četvrtak, 20:45 h

Finalist prošlogodišnjeg Final Foura, grčki Olympiakos, i ove će sezone pokušati ostvariti isti, ako ne i bolji uspjeh. S omjerom 7-3 i prvim mjestom skupine B izborili su nastup među 16 najboljih momčadi Europe, a prvi će im protivnik biti Fenerbahče predvođen Nevenom Spahijom na klupi. Olympiakos je ove sezone drugi u asistencijama (16,1) te skokovima po utakmici (38,1), a u sastavu imaju i MVP-a prošlosezonske Eurolige, Miloša Teodosića (13,8 poena po susretu i 4,6 asistencija), bivšeg MVP-a Final Foura Eurolige Vassilisa Spanoulisa (15,4 poena i 4,9 asistencija po susretu) te sjajnog Ioannisa Bourousisa (11,5 poena i 7,1 skok) pod košem. Grci ove sezone još nisu doživjeli poraz na vlastitom terenu, a to nije dobar znak za naše igrače u redovima turskog kluba.

U Fenerbahčeu nastupaju i dva naša igrača, Roko Leni Ukić (13,9 poena i 3,6 asistencija) te Marko Tomas (6,9 koševa po utakmici), koji su ove sezone dali svoj obol ovom rezultatu Fenera, a ne sumnjamo da će tako biti i u nastavku natjecanja. S odličnim omjerom 7-3 iz skupine C, Turci su s drugog mjesta izborili nastup u drugom krugu, a bolji od njih bio je samo Montepaschi. Ove zime su u svoje redove doveli i sjajnog Šarunasa Jasikeviciusa iz Lietuvos Rytasa, pa su tako još dobili na snazi na razigravačkim pozicijama. Spahija odlično vodi ovu momčad, a s ovakvim igračima te Mirsadom Turkcanom (6,8 poena i 6,7 skokova) kao rezervom, mogli bi daleko dogurati, no prvu će utakmicu odigrati protiv jednog od najjačih klubova u Europi, a nakon toga će neke stvari biti jasnije.

Euroliga

1Monaco 20+19
2Crvena zvezda 20+10
3Maccabi Tel Aviv 11+1
4Baskonia 11-1
5Fenerbahçe 10+11
6Panathinaikos 10+10
7Anadolu Efes 10+9
8Bayern 10+8
9Žalgiris 10+7
10Paris 01-3
11Partizan 01-6
12ASVEL Lyon-Villeurbanne 01-7
13Barcelona 01-7
14Real Madrid 01-8
15Virtus Bologna 01-9
16Alba Berlin 01-10
17Olympiakos 01-11
18Armani Milano 01-13

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Euroliga

1Monaco 20+19
2Crvena zvezda 20+10
3Maccabi Tel Aviv 11+1
4Baskonia 11-1
5Fenerbahçe 10+11
6Panathinaikos 10+10
7Anadolu Efes 10+9
8Bayern 10+8
9Žalgiris 10+7
10Paris 01-3
11Partizan 01-6
12ASVEL Lyon-Villeurbanne 01-7
13Barcelona 01-7
14Real Madrid 01-8
15Virtus Bologna 01-9
16Alba Berlin 01-10
17Olympiakos 01-11
18Armani Milano 01-13

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • irilov20.01.2011. u 13:43
    marko jarić je po meni najprecjenjeniji košarkaš evrope zadnjih 10-ak godina...
    irilov
  • bokam19.01.2011. u 12:16
    A Montepaschi je u svoje redove doveo Jarića, zato oprez tko misli da je Efes favorit
    bokam
  • bokam19.01.2011. u 12:12
    Alan Anderson nije došao iz Maccabija u Barcu nego iz nekog kluba iz Meksičke lige
    bokam
  • Gomez6919.01.2011. u 10:28
    "naš" Markota, deklarirani šveđanin, sa švedskom putovnicom, a sumnjam da ce ikad više i igrat za našu nacionalnu vrstu !
    Gomez69
  • matbaric19.01.2011. u 09:32
    Barcelona - Maccabi to bi trebao biti dobar mec
    matbaric