Nogomet

Domaćin na Japan, prvak na Australiju

Borna Rupnik • srijeda, 19.01.2011.
Domaćin na Japan, prvak na Australiju
Foto: EPA

Budući domaćin Svjetskog prvenstva, Katar, ugostio je ovoga siječnja Azijski kup, a u srijedu je okončano natjecanje po skupinama. Poznati su parovi četvrtfinala, pri čemu je jedini sve tri pobjede ostvario Iran...

U skupini A prvoplasirani Uzbekistan odigrao je 2:2 protiv Kine, kojoj taj bod - s obzirom na ishod druge utakmice - nije bio dovoljan za nastavak natjecanja. Kinezi su, doduše, poveli: Yu Hai bio je precizan već u šestoj minuti, no Ahmedov i Gejnrih preokrenuli su rezultat. Konačno stanje na semaforu postavio je nogometaš njemačkog Schalkea, Hao Junmin.

Na stadionu Khalifa u Dohi domaći su navijači proslavili plasman u četvrtfinale sigurnom pobjedom protiv Kuvajta, koji je tako ostao na "nuli". Mohammed i El Sayed riješili su sve dileme već u prvih petnaestak minuta dvoboja da bi pogotkom za 3:0 Fabio Cesar u 86. minuti zapečatio prolaz.

Najveće razočaranje skupine B, Saudijska Arabija, neslavno se oprostila od turnira. Japan ih nadjačao s okruglih 5:0, uz hat-trick Okazakija te dva pogotka Maede, a Nogometni savez Saudijske Arabije nakon toga je otpustio i drugog trenera u samo tri utakmice. Nakon Josea Peseire "odlepršao" je i Nasser al-Johar. Sirija se mjestu u četvrtfinalu ponadala zahvaljujući vodećem pogotku Al-Zena iz 15. minute utakmice protiv Jordana, ali potom Diab pogađa vlastitu mrežu, a Al-Saify zabija za pobjedu Jordana i osvajanje drugog mjesta.

Sličan je rasplet viđen u skupini C, gdje se Južna Koreja uspješno obračunala s otpisanom Indijom (4:1). Dvostruki strijelac Dong-Won Ji te Ja-Cheol Koo i Heung-Min Son nisu dopustili da im realizirani udarac s bijele točke Chhetrija poremeti planove. Tako se borba za drugo mjesto u četvrtfinalu vodila izravno između Australije i Bahreina, a nju je presudio Jedinak u 37. minuti i odveo svoju momčad do prvog mjesta u skupini.

U skupini D, uz sigurne Irance, preostale su se tri momčadi uoči završnih 90 minuta još nadale prolazu. Ipak, Iran je u susretu u kojem su obje ekipe završile s desetoricom slomio otpor Ujedinjenih Arapskih Emirata i u zadnjih 20 minuta postigao tri gola (Afshin, Nouri i autogol Abbasa), a branitelj naslova Irak dobio je Sjevernu Koreju pogotkom Jassima iz 22. minute.

Tako će se u četvrtzavršnici susresti Uzbekistan i Jordan, zatim Japan i domaćin Katar - te se dvije utakmice igraju 21. siječnja - te Australija i prvak Irak, odnosno Iran i Južna Koreja (obje utakmice 22. siječnja).

Skupina A: Katar - Kuvajt 3:0, Kina - Uzbekistan 2:2

1. Uzbekistan 7
2. Katar 6
3. Kina 4
4. Kuvajt 0

Skupina B: Saudijska Arabija - Japan 0:5, Jordan - Sirija 2:1

1. Japan 7
2. Jordan 7
3. Sirija 3
4. Saudijska Arabija 0

Skupina C: Južna Koreja - Indija 4:1, Australija - Bahrein 1:0

1. Australija 7
2. Južna Koreja 7
3. Bahrein 3
4. India 0

Skupina D: Irak - Sjeverna Koreja 1:0, UAE - Iran 0:3

1. Iran 9
2. Irak 6
3. Sjeverna Koreja 1
4. UAE 1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • beaver21.01.2011. u 05:25
    japan uzima ovo
    beaver
  • Obrisan korisnik19.01.2011. u 23:04
    sad budu opet svi u rudnik!
    Obrisan korisnik
  • cameosis19.01.2011. u 19:45
    šteta za sjevernu koreju.
    cameosis