Ostali sportovi

Oprez, dolaze Vinkovčanke!

Piše: Ante Jukić • četvrtak, 20.01.2011.
Oprez, dolaze Vinkovčanke!
Foto: Ante Jukić

Igračice Cestorada i njihov trener Krešimir Tomić odrađuju ovih dana posljednje treninge uoči nastavka natjecanja u odbojkaškoj Superligi. Vinkovčanke u drugi dio sezone ulaze nošene sjajnom atmosferom i nagradama koje su "pobrale" zahvaljujući odličnim nastupima u dosadašnjem dijelu prvenstva, ali i svjesne kako odlučujuće bitke tek dolaze.

Devet utakmica, devet pobjeda - učinak je to odbojkašica vinkovačkog Cestorada nakon odigranog prvog dijela Superlige. Da nije bilo malih kikseva u dvobojima s Marsonijom i Zagrebom, u kojima su Vinkovčanke izgubile dva seta, bila bi to savršena prvenstvena jesen za Krešimira Tomića i njegove igračice, no ta dva ispuštena boda nikako ne mogu pokvariti sliku o lijepoj odbojkaškoj jeseni u gradu na Bosutu, iz koje se posebno ističu uvjerljive pobjede protiv Vukovara (3:1), Azene (3:0) i Mladosti (3:0), ekipa koje su se na tablici Superlige smjestile odmah iza vinkovačkog sastava.

Nema brige za budućnost

Uvijek je u seniorskom pogonu vinkovačkog odbojkaškog prvoligaša bilo dosta mladih igračica. Iz aktualne garniture posebno se ističu Iva Barunčić (rođena 1995.) i Nika Kordić (1994.), zbog kojih još jednu mladu i talentiranu igračicu već gotovo smatramo iskusnom. Riječ je o Ani Mijoković, brucošici na Učiteljskom fakultetu u Osijeku i standardnoj članici udarne šestorke Cestorada. U razgovoru za Sportnet, Ana se osvrnula na pripreme za nastavak sezone:

"Ovo su mi bile već četvrte pripreme u seniorskom sastavu. Što se samog rada tiče, mogu reći da je bilo naporno, ali ipak izdržljivo. Mislim da ćemo nastavak sezone dočekati spremne za ravnopravnu borbu za svim ekipama."

Zbog fakultetskih obveza koje podrazumijevaju život u Osijeku, Ana nije u mogućnosti trenirati s ostatkom ekipe svaki dan. Zanimalo nas je njeno razmišljanje o paralelnoj akademskoj i igračkoj karijeri?

"Odbojku volim i bila bih sretna da joj se mogu u potpunosti posvetiti, no pogrešno bi bilo zbog odbojke zanemariti školovanje. Fakultet je, ipak, na prvom mjestu", zaključila je Ana i potvrdila da je, osim što je dobra igračica, i pametna mlada djevojka.

Naravno, odlične igre u prvom dijelu sezone i "nula" u rubrici porazi za sobom su, osim zadovoljstva, povukli i porast očekivanja. Koliko god u Cestoradu svih ovih godina stvaranje igračica i oslanjanje na domaći kadar pretpostavljali nekakvom nerealnom rezultatskom imperativu, teško je u ovakvoj situaciji svima u klubu i oko njega ne razmišljati o bližoj budućnosti i doigravanju za naslov prvakinja Hrvatske. Kako "dišu" igračice i njihov trener, odlučili smo provjeriti podsjetivši ih na jednom od posljednjih treninga uoči nastavka sezone.

Već prvi pogled na parket dvorane Lenije otkrio je glavni problem s kojim se Tomić susreće u svom radu. Fakultetske, školske i ine obveze u velikoj mjeri diktiraju brojnost igračica na treninzima, pa je tako četiri dana prije nastavka sezone i dvoboja s Kaštelama trener Cestorada morao odraditi trening s osam igračica.

"Naravno da bih bio najsretniji kada bih svaki dan na raspolaganju imao sve igračice, no u ovoj ligi to je luksuz koji si gotovo nitko ne može priuštiti. Mi u svom kadru nemamo niti jednu igračicu koja se bavi isključivo odbojkom, sve cure rade, studiraju ili još uvijek idu u školu, i u takvoj situaciji logično je da ne možemo odraditi sve ono što bih ja htio. Ali, ne žalimo se mi zbog toga, svi u klubu svjesni smo da je to jednostavno naša stvarnost", rekao nam je na početku razgovora Tomić, kojeg previše ne brinu nešto lošiji rezultati u pripremnim utakmicama: "U ovih 20-ak dana priprema uoči nastavka sezone odradili smo puno treninga, zbog čega smo svjesno žrtvovali rezultat u tim utakmicama. Nema mjesta zabrinutosti, bit ćemo mi maksimalno spremni kada bude najvažnije."

Gotovo sve domaće igračice

Cestorad je uvijek bio poznat po orijentiranosti na domaće igračice, a drugačije nije ni u ovoj sezoni. Gotovo kompletan kadar čine djevojke iz Vinkovaca ili okolice ponikle u klupskoj školi odbojke, iznimka su tek dvije Osječanke - Željka Jovičić i Mirela Bareš.

Iz ovih Tomićevih riječi dalo se naslutiti kako vinkovačke odbojkašice u nastavak sezone ulaze s puno optimizma i ambicija. Je li Cestorad zbilja sposoban upustiti se u borbu za naslov?

"Gledajte, ni ja, ni itko u klubu neće vam reći da Cestorad "puca" na naslov prvaka, jer mi takve rezultatske imperative nikad nismo imali. Nama je cilj uvijek bio stvarati svoje igračice i njima popunjavati seniorsku ekipu, i to je ono što nas čini posebnima u Hrvatskoj. Pa pogledajte samo aktualni kadar, samo dvije igračice nisu poniknule u našoj školi odbojke. Ako malo bacite pogled na ostale ekipe, vidjet ćete da širom Hrvatske igra još pet-šest Vinkovčanki, tako da slobodno mogu reći kako Cestorad ima dvije ekipe u Prvoj ligi. Najveće zasluge za to idu omladinskoj školi, posebno treneru Jozi Škegri, koji i sada pod svojom paskom ima nekoliko igračica koje će za godinu-dvije sigurno igrati zapaženu ulogu u seniorskoj konkurenciji. Ponavljam još jednom, omladinska škola najveće je bogatstvo ovog kluba", naglasio je Tomić, prije nego je uslijedio onaj poznati - ali...

Preko Cestorada do reprezentacije

Hrvatska klupska odbojka podosta kaska za kvalitetom koju možemo vidjeti na Europskim i Svjetskim prvenstvima, no to ne znači da se iz domaće lige ne može doći do dresa reprezentacije. Najbolji primjer za to je Mirela Bareš, koja je zahvaljujući odličnim igrama u Cestoradu zaslužila poziv u reprezentaciju i nastup na Svjetskom prvenstvu u Japanu krajem prošle godine. Mirela je, inače, u Vinkovce stigla iz Osijeka, igra na poziciji libera, a o nastupu za reprezentaciju i iskušenjima koje nju i suigračice očekuju u nastavku sezone, rekla nam je sljedeće:

"Nastupati u dresu reprezentacije na jednom tako velikom natjecanju kao što je Svjetsko prvenstvo zaista je nešto posebno, bila je to kruna mog dosadašnjeg dijela karijere. Nakon povratka iz Japana trebalo mi je malo vremena za "prešaltati" se na našu ligu, ali sada sam ponovno potpuno spremna i usredotočena na Cestorad. Igranje za reprezentaciju bilo je ispunjenje jednog sna, a nadam se da ću na kraju sezone dosanjati i onaj drugi - naslov prvakinja Hrvatske. Rijeka i Split više nisu nedodirljivi, razlike između ekipa ove su sezone jako male, i sigurno je kako nas očekuje uzbudljivo doigravanju. Samo da mi maksimalno odradimo ono što trener od nas očekuje, u tom slučaju Cestorad se nema razloga nikoga bojati."

"Ali, to što mi nemamo rezultatskih imperativa, ne znači da se nećemo upustiti u borbu za naslov ako nam se ukaže i najmanja prilika. Ova sezona najizjednačenija je u posljednjih nekoliko godina, pet-šest ekipa je "tu negdje", i naravno da i mi vidimo svoju šansu. Bude li Ana-Marija Leko, naša najbolja pucačica, spremna do početka doigravanja, tvrdim kako Cestorad može osvojiti naslov prvakinja Hrvatske."

Trener vinkovačkih odbojkašica je, dakle, bez ustezanja izrekao ono što pogled na tablicu nakon odigranog prvog dijela Superlige jasno sugerira - Cestorad je spreman upustiti se u borbu za naslov. Sa svojim "šefom" složila se i Sara Pajvančić, jedna od iskusnijih igračica u ekipi, koja bi trebala "povući kada situacija na parketu malo "zapne".

"Prošlo prvenstvo okončale smo na četvrtom mjestu, nadam se da ćemo ove sezone napraviti barem jednu stepenicu više. Zapravo, osobno bih bila nezadovoljna da se na plasiramo barem u finale, jer smatram da zaista posjedujemo kvalitetu za to. Imamo dobru kombinaciju mladih igračica i nas nekolicine iskusnijih, imamo pozitivnu atmosferu i ozračje u svlačionici, a u dosadašnjem dijelu sezone pokazali smo da se možemo nositi sa svima (dvije pobjede protiv osvajača kupa Vukovara) - zašto se onda ne bi nadale naslovu prvakinja?", pita se Sara, "friška" osvajačica nagrade Grada Vinkovaca za iznimna sportska dostignuća u 2010. godini.

Rijeka i Split tek u doigravanju

Po starom (lošem) običaju, prvi dio Superlige igra se bez odbojkašica Rijeke i Splite, koje trenutno nastupaju u Srednjoeuropskoj ligi i domaćem prvenstvu se priključuju tek s početkom doigravanja. Nema sumnje kako bi ove dvije ekipe, s obzirom na kvalitetu koju posjeduju, svoje mjesto u doigravanju svakako izborile, no problem je što zbog svog povlaštenog statusa automatski dobivaju statusu prvog i drugog nositelja uoči početka play-offa, što znači i prednost domaćeg parketa u dvobojima polufinala. Ta privilegija u konačnosti bi se mogla pokazati i ključnom u borbi za naslov prvakinja, budući da su razlike između Rijeke i Splita s jedne, te ostatka "društva" s druge strane, osjetno smanjene, tako da eventualna odlučujuća utakmica na domaćem parketu zlata vrijedi. Da Rijeka i Split više nisu neki drugi svijet za ostatak lige, pokazala je završnica Kupa krajem prošle godine, kada su odbojkašice Vukovara pobijedile obje ove ekipe i osvojile prvi trofej u povijesti kluba.

Dotično priznanje ova simpatična igračica Cestorada zaslužila je činjenicom da se odbojci uspješno vratila nakon rođenja djeteta, što je zaista jedna prekrasna priča, koja možda i najbolje oslikava posebnost vinkovačkog odbojkaškog prvoligaša. Igračice Cestorada treniraju i igraju prije sve iz ljubavi prema ovom sportu, što ćete najbolje vidjeti iz razgovora s njima. Nema tu nekih nerealnih ambicija i maštanja o velikim igračkim karijerama, sve su cure prije svega okrenute školovanju i izgrađivanju "normalnog" života, dok sport, u ovom slučaju odbojku, vide kao zadovoljstvo i priliku za natjecanje u nečemu što ih ispunjava, dakle, kako ono što bi sport zapravo i trebao predstavljati.

Iz aktualnog kadra Cestorada samo dvije igračice, Željka Jovičić i Vlatka Zahora, znaju kako je to osvojiti naslov prvakinja Hrvatske. Njihove suigračice zasad o tome mogu sanjati, no tko zna, možda krajem proljeća san postane stvarnost. Nema sumnje, "sleti" li trofej namijenjen prvakinjama Hrvatske na obale Bosuta, bit će to "šlag na tortu" jedne lijepe priče i nagrada koju su vinkovačke odbojkašice u potpunosti zaslužile.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.01.2011. u 00:22
    što je ante ne komentiraš više nogomet? Ma pametno ti je to! Ne želiš imati posla s glupostima.
    Obrisan korisnik