Košarka

Turski Hrvati i Navarro

Lovro Štrbinić • petak, 21.01.2011.
Turski Hrvati i Navarro
Foto: EPA

Poslije kratkog odmora od europskih natjecanja s nastavkom Eurolige je ovog tjedna krenulo i 16 najboljih klubova Starog kontinenta. Neki su zadovoljili, neki razočarali, a ponovno su dobre nastupe zabilježili i Hrvati. U tome su prednjačili oni s trenutnim prebivalištem u Turskoj, a posebnu večer imao je Juan Carlos Navarro.

Nakon što su ovog tjedna nastavak natjecanja počeo i u ostalim europskim klupskim natjecanjima red je došao i na sudionike drugog kruga Eurolige da pokažu svoje trenutne mogućnosti. Ponajviše će zadovoljni prvim kolom biti predstavnici Turske i Španjolske. Fener i Efes su došli do vrlo bitnih pobjeda protiv jakih protivnika, a pogotovo je vrijedan uspjeh Spahijine momčadi u Pireju. Španjolci su, pak, prvo kolo završili s maksimalnim učinkom, odnosno s četiri pobjede. Više nisu mogli iako imaju pet klubova, a razlog je činjenica što je Caja Laboral do gostujuće pobjede došla u španjolskom dvoboju s Unicajom. Nažalost, ni poena u tu pobjedu nije ugradio Stanko Barać koji u deset minuta na terenu nije uspio poslati loptu kroz obruč, ali je njegov loš učinak anulirao sjajni Huertas s 26 poena.

U skupini A je očekivanu i laganu gostujuću pobjedu ostvario i PAO. Lietuvos Rytas je u posljednji tren izborio drugi krug natjecanja, ali ovdje će se Litavci morati itekako namučiti kako bi došli do poneke pobjede.

Vrlo zanimljiva je bila grupa B, odnosno dvoboji odigrani u sklopu te skupine. Maccabi nije uspio u Barceloni iskoristiti prilike koje je pružio domaćin i na kraju je poražen se deset poena razlike. Ključne je poteze u toj utakmici vukao Navarro, između ostalog ubacivši izuzetno bitne poene u situaciji kad su Izraelci zaprijetili preokretom pred sam kraj dvoboja. Ujedno je Španjolac postao i drugi čovjek u povijesti ovog natjecanja koji je zabio više od 2500 poena. S 24 poena uvelike je pripomogao i da se nastavi niz Barce koji je krenuo još 2006. godine, a riječ je o 13 uzastopnih domaćih slavlja u sklopu Top 16 Eurolige.

U dvoboju te grupe odigranom u Rimu na koncu je više razloga za zadovoljstvo imala Union Olimpija. Dolje spomenuti Amerikanac Gregory predvodio je Zmajčeke do gostujućeg slavlja i najljepšeg mogućeg otvaranja drugog dijela natjecanja. Markota je pripomogao s devet koševa, a Olimpija je tako obranila čast NLB lige i omogućila i da predstavnik regionalnog natjecanja dođe do pobjede. Naime, drugi predstavnik te lige, Partizan, je ispraćen s -20 iz Madrida i svoju priliku će prije svega tražiti pred rasprodanom beogradskom Arenom gdje sljedećeg tjedna stiže Efes Pilsen.

Turci stižu osokoljeni sretnom i spretnom pobjedom u punoj Sinan Erdem Areni. Naime, posljednji pokušaj Zisisa nije pronašao svoj cilj i igrači Montepaschija bili su prisiljeni čestitati Perasoviću i njegovim košarkašima na boljem otvaranju nastavka Eurolige.

Lijep tjedan za turske klubove nadopunili su igraču Fenera sutradan. U Pireju su predvođeni Ukićem i Tomasom ostavili Olympiakos na -14 i tako potvrdili da će biti izuzetno opasni. Ovom pobjedom su ispisali svoju kandidaturu za plasman na F4, koji bi ukoliko ovako nastave mogao postati i realnost. U dvoboju dva kluba koja će teže izboriti plasman dalje Valencia je mirno odradila susret s Žalgirisom i upisala svoje prve bodove.

Već sljedećeg tjedna bit će malo lakše zaključiti jesu li neki od ovih ishoda bili rezultat kratkotrajne inspiracije pojedinaca ili su odraz realnog odnosa u Euroligi, ali već sad sa sigurnošću možemo reći da za završni turnir ima mnogo više kandidata nego što ih se tamo može pojaviti.

Igrač kola

Kenny Gregory: Velike zasluge za gostujuću pobjedu Union Olimpije nad Lottomaticom ima ovaj 32-godišnji Amerikanac. Uz ključna dva slobodna bacanja pri kraju utakmice u Rimu Gregory je učinio još mnogo toga dobrog. S 19 poena, 14 skokova i dvije asistencije ostvario je svoj drugi ovosezonski double-double u ovom natjecanju, a i prvi put mu je to pošlo za rukom protiv Talijana, točnije Armanija.

Hrvat kola

Marko Tomas: Uz Marka u ovoj je rubrici zaslužio biti istaknut i njegov klupski kolega Roko Ukić koji je također odigrao jednu od boljih ovosezonskih utakmica. No, Tomas je prednjačio sa svojim učinkom od 19 poena, četiri skoka i dvije asistencije te je ujedno bio i najbolji strijelac jučerašnjeg dvoboja u Pireju.

Iznenađenje kola

Iako slavlje Fenerbahčea nad Olympiakosom ne možemo nazvati velikom senzacijom, ipak bi malo tko prije ovog kola prognozirao pobjedu sastava kojeg vodi Neven Spahija. Na važnosti ova pobjeda dobiva i kad uzmemo u obzir da je proteklih godina vrlo malo klubova otišlo uzdignutih ruku iz Dvorane mira i prijateljstva. Međutim, hrvatski stručnjak očito je dobro snimio sve nedostatke Grka i uz veliku pomoć svojih sunarodnjaka na parketu uzeo skalp prošlosezonskom finalistu.

Najbolji pojedinci Top 16 Eurolige

Poeni: Mike Batiste (Panathinaikos) - 26,00
Skokovi: Esteban Batista (Caja Laboral) - 14,00
Asistencije: Ricky Rubio (Barcelona) - 8,00
Ukupni učinak: Kenny Gregory (Union Olimpija) - 30,00

Euroliga

1Monaco 20+19
2Crvena zvezda 20+10
3Maccabi Tel Aviv 11+1
4Baskonia 11-1
5Fenerbahçe 10+11
6Panathinaikos 10+10
7Anadolu Efes 10+9
8Bayern 10+8
9Žalgiris 10+7
10Paris 01-3
11Partizan 01-6
12ASVEL Lyon-Villeurbanne 01-7
13Barcelona 01-7
14Real Madrid 01-8
15Virtus Bologna 01-9
16Alba Berlin 01-10
17Olympiakos 01-11
18Armani Milano 01-13

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Euroliga

1Monaco 20+19
2Crvena zvezda 20+10
3Maccabi Tel Aviv 11+1
4Baskonia 11-1
5Fenerbahçe 10+11
6Panathinaikos 10+10
7Anadolu Efes 10+9
8Bayern 10+8
9Žalgiris 10+7
10Paris 01-3
11Partizan 01-6
12ASVEL Lyon-Villeurbanne 01-7
13Barcelona 01-7
14Real Madrid 01-8
15Virtus Bologna 01-9
16Alba Berlin 01-10
17Olympiakos 01-11
18Armani Milano 01-13

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!