Ostali sportovi

Bez presedana u američkom sportu

Piše:Mario Majdić Natrlin • ponedjeljak, 31.01.2011.
Bez presedana u američkom sportu

Green Bay Packersi i Pittsburgh Steelersi protagonisti su ovogodišnjeg Super Bowla koji će se nadolazeće nedjelje održati u Dallasu. Obje momčadi imaju bogatu povijest, a ona Green Bay Packersa je zaista posebna...

Green Bay Packersi ni približno nisu tek obična NFL momčad. Njihova povijest kao i način funkcioniranja kompletne organizacije čini ih jedinstvenim sportskim fenomenom u SAD-u.

Smješteni u gradiću Green Bay (savezna država Wisconsin) koji je, sa nešto od preko 100 tisuća stanovnika, uvjerljivo najmanji grad domaćin jedne NFL momčadi, Packersi s tom zajednicom tvore uistinu specifičnu simbiozu zbog koje mnogi upravo njih preferiraju nad bilo kojom drugom momčadi - ne samo u NFL-u već u američkom sportu općenito.

Titletown USA

Packersi su u profesionalni football ušli 1921. priključivši se American Professional Football Association, preteči današnjeg NFL-a. Packersi su danas najtrofejnija organizacija u povijesti NFL-a. Osvojili su ukupno 12 prvenstava od čega je devet stiglo prije Super Bowl ere, a zatim su i tri puta osvajali naslov pobijedivši u tri od četiri Super Bowl nastupa i to 1966., 1967. i 1996.

Osnovani 11. kolovoza 1919. u uredništvu lokalnih novina Green Bay Press-Gazette od strane Curlyja Lambeaua, Georgea Calhouna i nekolicine football entuzijasta, Packersi su izrasli u jednu od najomiljenijih sportskih organizacija diljem zemlje.

Gotovo utopijski i nezamislivo idealistički prizvuk za sobom vuče njihova jedinstvena priča. Packersi su, naime, jedina sportska franšiza u SAD-u koja nije u vlasništvu jednog ili nekolicine privatnika, već čak 112.158 dioničara koji imaju svoj udio u jedinoj neprofitnoj sportskoj organizaciji u SAD-u.

Spasili ih građani

Ta bajkovita priča svoje korijene vuče još iz 1923. kada su Packersi zbog velikih financijskih problema bili prisiljeni na prodaju ponuditi dionice u vrijednosti od pet dolara. Građani Green Baya su se odazvali njihovom pozivu u pomoć i postali manjinski vlasnici momčadi koja je zahvaljujući prikupljenim sredstvima nastavila djelovati.

Specifičnosti tu ne prestaju. Pa tako dioničari nemaju pravo na dividendu koja u 88 godina ni jednom nije isplaćena. Dionice se također ne nalaze na otvorenom tržištu, njima se ne trguje na američkim i svjetskim burzama. Dionice se mogu prodati samo natrag momčadi i za uzvrat ćete dobiti tek dio uloženog.

Meso i sir i rasprodani stadion

Packersi su ime dobili po kompaniji za obradu i distribuciju mesa - The Indian Packing Company. Bili su to jedni od prvih ulagača u momčad i ujedno poslodavci suosnivača Curlyja Lambeaua.

Njihove navijače se često naziva cheeseheadsima s obzirom kako je savezna država Wisconsin veliki proizvođač sireva. Navijači Packersa su i sami prihvatili taj naziv pa ih se nerijetko može vidjeti sa šeširima u obliku sira.

Njihov legendarni stadion Lambeau Field već je desetljećima rasprodan za svaku utakmicu, a sezonskih ulaznica se gotovo nemoguće dokopati.

Ali, možda i najvažnija stavka je ta da nitko u vlasništvu ne može imati više od 200.000 dionica (od njih preko četiri milijuna). Svrha je te odredbe, naravno, ta da ni jedan pojedinac ne može preuzeti kontrolu nad organizacijom kako bi ona uistinu ostala u svojevrsnom vlasništvu zajednice.

Dioničari Packersa uistinu nemaju mnogo privilegija. Jedna od njih je tradicionalna godišnja skupština kao i pravo glasa u odabiru upravnog odbora koji nadalje bira sedmoricu izvršnih direktora koji upravljaju svakodnevnim poslovima organizacije. Uz to, Packersi su dužni redovito javno objavljivati svoja financijska izvješća što također nije slučaj za ostale organizacije.

Ostali su tako trn u oku NFL-a koji je dugo vremena tražio da barem jedan od suvlasnika momčadi mora imati minimalno 30% udjela u vlasništvu. Trenutno je pravilo da vodeći partner mora držati minimalno 10% udjela s tim da njegova obitelj drži još dodatnih 20%.

Nema prodaje

Vince Lombardi

Zlatno doba Green Bay Packersa bile su šezdesete godine prošlog stoljeća kada ih je preuzeo sada već legendarni trener Vince Lombardi. Packersi su s Lombardijem u sedam sezona pet puta osvajali naslov. Predvođeni dodavačem Bartom Starrom Packersi su pobijedili i u prva dva odigrana Super Bowla 1966. i 1967.

U spomen na Vincea Lombardija i njegov doprinos ovom sportu, trofej koji osvaja pobjednik Super Bowla dobio je naziv Lombardijev trofej.

Ovakva vlasnička struktura odigrala je i ključnu ulogu u činjenici da se franšiza nije prodala i preselila na veće tržište što je nepisano pravilo i preduvjet za sve NFL momčadi. Naime, još 1923. prodaja Packersa je praktički onemogućena tako što je određeno da bi sav novac od prodaje otišao u korist izrade memorijalnog doma. Isto vrijedi i danas pa bi u slučaju prodaje novac pripao Zakladi koja bi ta sredstva proslijedila raznim humanitarnim organizacijama.

Iako Packersi nisu jedinstven primjer u svijetu, oni su bez sumnje svojevrsni endem u američkoj sportskoj kulturi. Činjenica da su se ovako uspješno uspjeli održati u svijetu u kojem je novac grubi, ali nezaobilazni faktor - uistinu je zadivljujuća.

Ne samo da su Packersi sveukupno najtrofejnija momčad u povijesti NFL-a, već usprkos malenom tržištu iza sebe imaju potporu jedne od najvjernijih, najvećih i najstrastvenijih navijačkih skupina.

Njihova priča je nastala kao plod ljubavi prema ovom sportu, a traje i danas kada je gotovo nezamislivo da ljubav i strast mogu biti veći motivatori od novca i profita.

(foto: www.wikipedia.org)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.02.2011. u 14:51
    Neki detalji su mi još uvijek čudni u cjeloj priči (ovo sa 10, 20,30 %, dividende i sl.), ali svejedno, Mario - hvala za članak i dodatnu edukaciju!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.02.2011. u 10:57
    svaka čast, ali nemaju šansu sutra :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.01.2011. u 19:51
    Zbog takvih stvari i toliko volim Packerse.Ajmo u nedjelju pokazati "velikim" deckima sto mozemo.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.01.2011. u 18:59
    GO PACK GO
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.01.2011. u 16:15
    title says it all :))
    Obrisan korisnik