Nogomet

Vikend za "prste polizati"

petak, 04.02.2011.
Vikend za "prste polizati"
Foto: EPA

Pred nama je još jedan iznimno bogat vikend u najjačim nogometnim ligama na svijetu. Sve će vam reći samo Chelsea - Liverpool, Dortmund - Schalke, Lyon - Bordeaux, Inter - Roma...

Engleska Premier liga 26. kolom ulazi u svoju posljednju trećinu, a ovaj će vikend obilježiti veliki derbi na Stamford Bridgeu između Chelseaja i Liverpoola. Posebnu pozornost, naravno, privući će nastup najskupljeg igrača u povijesti Premier lige, Fernanda Torresa, koji bi u nedjelju mogao zaigrati protiv svog bivšeg kluba. Upravo je Torres u dresu Liverpoola početkom studenog potopio Chelsea s dva pogotka, a hoće li na sličan način rastužiti i navijače koji su se do prije nekoliko dana kleli u njegovo ime, pokazat će ogled ljutih suparnika u nedjelju u 17 sati.

Istoga dana kada je Liverpool svladao Chelsea, Newcastle je na Emiratesu iznenadio Arsenal i pogotkom Andyja Carrolla došao do pobjede. Topnici ovoga vikenda dolaze po osvetu na St. James Park, no Carrolla više nema u crno-bijelom dresu. Arseneu Wengeru i njegovim igračima svaka je utakmica poput finala velikog natjecanja, jer uz pet bodova zaostatka za Manchester Unitedom sve je manje prostora za pogrešan korak.

United u subotu gostuje na Molineuxu, gdje bi po svim pokazateljima morao pobijediti, no Wolverhampton je i na Old Traffordu pao tek u završnici utakmice. Desetkovani Tottenham na White Hart Laneu pak očekuje još jedan težak dvoboj, u goste im stiže Bolton, a Manchester City će nakon dva kola bez pobjede ugostiti West Bromwich Albion.

21. kolo Bundeslige donosi nam možda i najveći njemački derbi, onaj između Borussije iz Dortmunda i Schalkea. Dvoboji ovih dviju momčadi uvijek su izazivali posebnu pozornost, a tako će biti i večeras premda žuto-crni imaju čak 25 bodova više u odnosu na sastav Felixa Magatha. Borussia je uvjerljivo vodeća momčad prvenstva, dok Schalke cijelu sezonu traži pravu formu i trenutno su na 11. poziciji. Uz ruhrski, ovog vikenda igra se i veliki gradski derbi između HSV-a i St. Paulija u kojem bi hrvatski reprezentativac Mladen Petrić trebao startati od prve minute.

Bayern iz Münchena nakon pobjede u Bremenu ide na još jedno gostovanje, ovog puta u Köln koji traži bijeg iz zone ispadanja. S Pranjićem u sastavu Bavarci će loviti nova tri boda čime bi se približili drugoplasiranom Leverkusenu koji ide na noge Nürnbergu. Hrvatski trojac u Kaiserslauternu Iličević, Lakić i Rivić pokušat će izboriti nove bodove protiv Hoffenheima gdje ih čekaju Šimunić i Vukčević.

Četvrtoplasirani Mainz će dobru formu i san o Ligi prvaka nastojat zadržati protiv Werdera koji se opasno približio zoni ispadanja. Mario Mandžukić će u dresu Wolfsburga svoju priliku s klupe čekati u Hannoveru, a derbi začelja igraju Stuttgart i Borussia Mönchengladbach, momčadi koje su dosad upisale samo četiri pobjede.

Imenima najjaču utakmicu 22. kola na Gerlandu igraju ukupno 10 puta francuski prvaci Lyon (7) i Bordeaux (3), ali po plasmanu derbi kola je gostovanje Lilleovog najbližeg pratitelja PSG-a u Rennesu koji je na četvrtom mjestu skupio tri boda manje od Parižana.

Tri dana prije susreta Rennes se našao u nebranom grožđu u osmini finala Kupa u infarktnom susretu u kojem je u produžecima izvukao deblji kraj protiv drugoligaša Reimsa (3:4), a PSG je svoj zadatak protiv četvrtoligaša Martiguesa obavio bez previše muke (1:4) i nastavio put k obrani naslova.

Optimizam trenera Frederica Antonettija budi podatak da je PSG posljednja četiri gostovanja u Rennesu izgubio i to bez da je postigao ijedan gol, a na pobjedu čeka od 2002. godine.

Lyon Dejana Lovrena u posljednjih je 10 dana ispao iz Kupa (Nice) i izgubio u Valenciennesu, a neugodu pobuđuje i sljedeći protivnik. Bordeaux je, naime, u posljednjih pet sezona na Gerlandu jednom odigrao bez pobjednika, dvaput izgubio i dvaput pobijedio, a slavio je i prošle godine (1:0).

Nakon što se protiv drugoligaša Nantesa u Kupu provukao na jedanaesterce Lille četiri boda prednosti ispred PSG-a brani na gostovanju u Auxerreu. Na L'Abbe Deschampsu Lille i ne prolazi najbolje, u 27 gostovanja pobijedio je samo četiri puta. Lens Vedrana Runje i Gregoryja Sertica dočekuje Valenciennes, gosti na Felix-Bollaertu na pobjedu čekaju od 1981. godine.

Prije tjedan dana Real Madrid je pružio još malo frustracija svojim navijačima i kiksom kod Osasune ostao na sedam bodova zaostatka za vodećom Barcelonom, a dojam su malo popravili pobjedom protiv Seville u srijedu. U nedjelju im na Santiago Bernabeu dolazi Real Sociedad i Madriđani moraju tražiti pobjedu, ali i što bolju igru kako bi si polako počeli dizati samopouzdanje pred najvažniji dio sezone.

U Realu će svi navijati i za svoje gradske rivale koji će u subotu pokušati zakomplicirati prvenstvo eventualnim osvajanjem bod(ova) na Camp Nou. Nemaju pred sobom lagan zadatak, ali ove sezone je Barceloni lakše uzeti bodove u njenom dvorištu. I Katalonci su tijekom tjedna imali obaveze u kupu, ali su to odradili s drugom postavom i ne bi trebali biti umorni.

Ostatak društva koji ima namjeru sezonu završiti u gornjoj trećini tablice ima ovaj vikend nešto lakše prepreke na putu do bodova. Redom su favoriti domaćini, a klubovi koji se bore za ostanak teško će do punog plijena u ovom kolu. Osim onih nekoliko koji se međusobno obračunavaju.

Registrirani korisnici kladionice expekt.com mogu potpuno besplatno gledati sljedeće utakmice:

Subota:
18:00 Almería - Espanyol 2.60 3.20 2.65
20:00 Villarreal - Levante 1.25 5.75 10.50
22:00 Barcelona - Atlético Madrid 1.15 7.25 16.00

Nedjelja:
17:00 Sevilla - Málaga 1.50 3.90 6.75
19:00 Real Madrid - Real Sociedad 1.17 6.00 19.00
21:00 Valencia - Hércules 1.45 4.05 7.25

Ovo kolo donosi jedan pravi derbi, ogled pretendenata za Scudetto, Intera i Rome na Meazzi. Obje momčadi ciljaju na sam vrh i traže pobjedu koja bi ih donijela što bliže vodećem Milanu. Inter s utakmicom manje trenutno drži treće mjesto na ljestvici, dok je Roma na petom mjestu, a obje momčadi za Milanom zaostaju sedam, odnosno devet bodova. Inter je u prošlom kolu rutinski svladao Bari (3:0), dok je Roma razočarala remijem sa slabašnom Bresciom (1:1).

Interu će u ovom derbiju nedostajati Stanković, Cordoba i Lucio, dok će kod gostiju izostati Pizarro, Adriano i kažnjeni Mexes. Nakon remija s Lazijem u prošlom kolu (0:0), vodeći Milan po sva tri boda za miran san na prvom mjestu odlazi u goste Genoi, koja se trenutno drži na 13. mjestu i ne prikazuje dobru formu kao prethodnih sezona. Rossoneri u Genovu dolaze bez polovice ozlijeđene momčadi, na Marassi neće istrčati Nesta, Zambrotta, Boateng, Strasser, Legrottaglie, Abate i Ambrosini.

Drugoplasirani Napoli će neočekivani kiks protiv Chieva (2:0) pokušati ispraviti domaćim dvobojem s Cesenom, gdje računa na sva tri boda za eventualno približavanje Milanu. Chievo će u ovom kolu pokušati pomrsiti račune još jednom pretendentu za Scudetto u dvoboju s Lazijem na rimskom Olimpicu. Loše rezultate iz posljednjih nekoliko kola posrnuli Juventus će pokušati popraviti nakon gostovanja kod neugodne momčadi Cagliarija, gdje traži bodove za prekid crnog niza i uspon prema vrhu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.02.2011. u 16:28
    hehe simex mozda, vridi pokusat
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.02.2011. u 12:18
    nek samo stoji :P
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.02.2011. u 11:46
    Na listiću stoji Chelsea - Liverpool FC 2 5,50
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.02.2011. u 23:41
    Možda i dogodi se čudo....i onda uspiju ugušiti lijepu igru i sve drugo I sve iz temelja ponovo pomiješaju...Ajmo Atletico!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.02.2011. u 22:26
    Pismen nije, a za realan ćemo vidjeti :)
    Obrisan korisnik