Tenis

Preko Söderlinga nije išlo

Ivor Krapac • nedjelja, 20.02.2011.
Preko Söderlinga nije išlo
Foto: Kristijan Komarica

Marin Čilić imao je dobar tjedan na ATP turniru u Marseilleu, ali nije napravio završni korak, onaj koji bi ga doveo do šestog naslova na Touru. Prvi nositelj Robin Söderling, četvrti tenisač svijeta, nadjačao ga je u tri seta finala...

Odlična sezona Robina Söderlinga nastavljena je i na jugu Francuske, gdje je dohvatio već treći ovogodišnji naslov na četiri turnira. Prvopostavljeni Šveđanin je u finalnom ogledu s Marinom Čilićem sa 6:7(8), 6:3 i 6:3 ubilježio svoju devetu uzastopnu pobjedu, nastavivši seriju započetu prošlog tjedna u Rotterdamu.

Pored toga, Söderling je uspjehom u ovom dvoboju popravio omjer pobjeda i poraza u 2011. na sjajnih 17-1. Jedini poraz ubilježio je u osmini finala Australian Opena, kada je jači bio Ukrajinac Aleksandr Dolgopolov.

Šveđanin je u Marseilleu dohvatio ukupno deveti ATP naslov u karijeri, dok je drugi hrvatski reket ostao na pet titula, uz posljednju u veljači prošle godine na PBZ Zagreb Indoorsu. Ovo mu je bilo četvrto izgubljeno finale na Touru.

Prvi set dao je nadu da bi finale moglo završiti drugačije. Marin nije počeo serverski najbolje, ali igrao je jako dobro, na razini odličnog nastupa u četvrtfinalu protiv Tomaša Berdycha, a prvi korak napravio je breakom već u prvom gemu meča. Podsjetimo, na jednak način započeo je i polufinale protiv Mihaila Južnog, a nakon toga je potpuno dominirao i u ostatku seta - no, prvopostavljeni Šveđanin pokazao se kao puno tvrđi orah.

U osmom gemu Söderling je iskoristio Čilićevu krizu prvog servisa i došao do breaka za povratak u set, a nakon što su i jedan i drugi u nastavku bili čvrsti u svojim servis-gemovima, odluka je pala u napetom tie-breaku. Kao i u ranijem dijelu seta, Marin je ponovno prvi došao do prednosti. Imao je 6:4, iza toga i još dvije set-lopte, no kraj priče dogodio se tek na petoj, kada je servis-winnerom na prvom servisu dobio poen kod 9:8.

Ipak, s toliko pobjeda i dobro odigranih mečeva na početku sezone, moglo se i očekivati da jedan izgubljeni set neće pretjerano poljuljati samopouzdanje prvog nositelja. U drugom setu je Šveđanin prvi došao do breaka i držao tu prednost do servisa kod vodstva od 3:2, kada je s tri promašaja pripomogao Čiliću da se vrati u egal u toj dionici. No, nada da će drugi hrvatski reket iskoristiti ono što mu je suparnik tada ponudio nije trajala predugo.

Sedmi gem drugog seta donio je novi Söderlingov break, a Čilić je pritom propustio dobru šansu, 30:0 i iza toga tri nevezane gem-lopte. Za razliku od završnog dijela prvog seta, tada je malo toga zaradio servisom, prvi nositelj reternirao je jako dobro, u nekoliko poena se kvalitetno obranio od Marinovih napada, a kada je stigla šansa da on napadne, nije je propustio. Na break-lopti je dobio i Čilićevu pomoć, Marin je nakon dobrog prvog servisa poslao forhend na mjesto na kojem je Šveđanin čekao, za što je bio kažnjen prolazom forhendom svjetskog broja četiri.

Dva gema kasnije, s još jednim breakom, Söderling je osigurao ulazak u treći set, u kojem je do ključnog breaka stigao u šestom gemu. Čilićev servis je u toj fazi meča jako pao. Drugi hrvatski reket imao je samo 54 posto ubačenog prvog, a pomogao je suparniku i s tri dvostruke pogreške u tom setu, od kojih se jedna dogodila u gemu u kojem je Šveđanin breaknuo.

Nakon što je poveo s 4:2, prvi nositelj nije popustio u posljednja dva servis-gema u meču i priči je došao kraj nakon dva sata i šest minuta igre. Iz Čilićevog kuta gledanja, prvi set obećavao je više, no treba istaknuti i da je Söderling nakon toga podignuo svoju igru i Marinu je tada sve bilo dosta teže - kako se pokazalo, i preteško.

Novi Čilićev turnirski nastup dogodit će se u Indian Wellsu, a prije toga, od 4. do 6. ožujka u Zagrebu, predvodit će hrvatsku reprezentaciju u ogledu s Njemačkom u prvom kolu Svjetske skupine Davis Cupa.

ATP Marseille, 20.2.2011., finale: Söderling (Švedska, 1) - Čilić (Hrvatska) 6:7(8), 6:3, 6:3.

Parovi, finale: Haase/Skupski (Nizozemska/Velika Britanija) - Benneteau/Tsonga (Francuska) 6:3, 6:7(4), 13:11.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.02.2011. u 17:57
    Pozdrav i respect za M. Ančića koji je upravo objavio kraj karijere..puno prekratka, ali i u to malo je puino postigao (polufinale, četvrtfinale GS-a, Davis Cup, 3 Atp turnira je osvojio i još dosta finala igrao)... zato ovaaj poraz u finalu nije kraj svijeta..iam puno gorih stvari kao Ančićeva... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.02.2011. u 17:41
    I ja sam to primijetio.A sjećam se i ono kad je soderling odigrao jednu dugu loptu koju je Čilić bacio u aut ali je u isto vrijeme suđen aut Soderlingu koji je tražio challenge i vidjelo se da je lopta ipak dobra.I tad sudac umjesto da ponovi poen on da poen Soderlingu.A Čilić uopće nije reagirao... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.02.2011. u 17:07
    Konačno malo života i od Čilića.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.02.2011. u 16:55
    Šteta, u 2. setu kod 3:3 je promašio onaj volej, Soderling je rebreakea i tu je bilo gotovo. Ubila me u pojam ona sutkinja na gornjoj strani šta servis sudi. Mislim da je krivo vidila dosta toga, Marin je samo jednom tražio provjeru i lopta je bila pola metra unutra. Svaki put kad je Čilić pogodio... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.02.2011. u 16:46
    Dobar prvi set, ostalo - za zabotavit'. Njegov servis mu em gubi vecinu meceva, em ce sj* leda s ovom tehnikom. Sve u svemu, drz' se kursa iz prethodna dva meca i prvog seta. Sretno!
    Obrisan korisnik