Košarka

Cedevita izborila četvrtfinale Eurokupa!

Iz Draženovog doma:Ivor Krapac • utorak, 22.02.2011.
Cedevita izborila četvrtfinale Eurokupa!
Foto: Kristijan Komarica

Košarkaši Cedevite osigurali su prolazak u četvrtfinale Eurokupa! Nakon dvije pobjede nad Gran Canarijom, hrvatski predstavnici su u petom kolu skupine I drugog kruga bili jači i od Hemofarma, koji je u Draženovom domu pao u neizvjesnoj završnici...

Najuspješnija Cedevitina europska sezona u povijesti kluba ide dalje - nakon prošlotjedne gostujuće pobjede na vrućim Kanarima, hrvatski predstavnici u drugom krugu Eurokupa proslavili su još jednu veliku, 73:71 protiv Hemofarma u Draženovom domu, čime su osigurali proboj u četvrtfinale. Kako god se rasplete posljednje kolo skupine I Topa 16, momčad Ace Petrovića više ne mogu dostići ni Hemofarm ni Gran Canaria.

Ogled s Vrščanima riješen je u gustoj završnici, koje nije ni trebalo biti. Nakon dva pogođena slobodna bacanja Marina Baždarića, Cedevita je na ulasku u posljednju minutu imala 72:67, no nakon smanjenja gostiju na -3, dogodila se nošena Damjana Rudeža koja je potpuno zakomplicirala stvari.

Edwards izdržao ozlijeđen

Vezane vijesti

Kako je nakon utakmice otkrio Aco Petrović, Corsley Edwards je veći dio susreta odradio s ozljedom palca šuterske ruke, a zbog toga je primio i dvije injekcije protiv bolova. Izdržao je do kraja, i kroz probleme s prekršajima nakon što je četvrtu osobnu zaradio u trećoj četvrtini, a hoće li biti spreman za subotnji ogled sa Zagrebom CO u NLB ligi otkrit će se nakon dodatnog liječničkog pregleda.

Bracey Wright je napad kasnije oduzeo loptu Jeremiću i bio u prilici s crte slobodnih vratiti Cedevitu na +5, ali promašio je oba, nastavivši zaista užasan dan domaćih iz slobodnih bacanja (11/28). Nakon taktičkog prekršaja hrvatskih predstavnika, Abdul Hamid je pogodio oba svoja slobodna i na semaforu je 19 sekundi do kraja stajalo 72:71.

Odmah potom došao je red i na domaćeg kapetana Marina Baždarića, koji je ubacio jedno od dva slobodna i donio Cedeviti 73:71, a posljednjih 17 sekundi prošlo je sa zadnjom šansom za goste - loptu je uzeo Abdul Hamid i probao preko višeg Rudeža, nije ušlo, što je započelo domaće slavlje.

Početak utakmice nije mogao biti ljepši za Cedevitu. Predvođena Draperom i Edwardsom, domaća momčad otvorila je s 9:0, a Hemofarm u tom razdoblju nije izgledao sabrano ni u obrani ni u napadu. Previše izgubljenih lopti gostiju iz Vršca otvorilo je momčadi Ace Petrovića šansu da poenima u tranziciji rano ode u plus.

Ipak, nakon ranog time-outa svojeg trenera Željka Lukajića, Hemofarm se ubrzo razbudio i mini-serijom Jeremića smanjio na samo 13:11 u šestoj minuti. No, i Cedevita je imala svoj odgovor. Zakucavanje Edwardsa, trica Drapera i jedno pogođeno od dva slobodna Marina Baždarića ponovno su donijeli domaćih +9, 21:12 nešto više od dvije minute do kraja prve četvrtine.

Završnica početne i prvi dio druge dionice bili su razdoblje novog naleta gostujuće momčadi. Hemofarm je uz dvije Pavkovićeve trice potkraj prve četvrtine smanjio na samo 25:24 nakon prvih deset minuta, da bi nove dvije trice, uz realizaciju Krstovića i još jednom Pavkovića, povukle Vrščane u seriju od 8:0 s kojom su otišli do +7, 34:27 u 13. minuti.

Novi bodovi za Euroligu

Plasman u četvrtfinale donijet će Cedeviti i nova dva boda u borbi za nastup u Euroligi u sljedećoj sezoni. Dosadašnji ovosezonski europski uspjesi osigurali su im već četiri boda u toj utrci, u kojoj će sveukupno imati sedam bodova. Naravno, izgledno je da će nešto uzeti i za plasman u NLB ligi, a bodovni ulov pokušat će obogatiti i u hrvatskom prvenstvu.

Cedevita je tada napadački potpuno stala, uglavnom se oslanjajući na vanjske šuteve koji nisu ulazili, a prednost Hemofarma je dvije minute poluvremena narasla i do dotad najvećih osam razlike (44:36). Srećom za hrvatske predstavnike, do odlaska na predah u svlačionicama zaustavili su pad i potpuno se vratili u igru. Trice Drapera i Rudeža osigurale su smanjenje na 44:42 na kraju druge četvrtine.

U prvih 20 minuta Cedevita je zabila puno, ali isto tako, jako puno i primila, no to se potpuno promijenilo u trećoj četvrtini. U tom razdoblju bilo je puno čvršće, u prve četiri minute s po poenom na svakoj strani, uz 47:45 za goste, da bi tu bravu prvi otključao Vedran Princ, koji je s pet uzastopnih poena donio domaćima preokret na 50:47.

U završnici treće dionice Cedevita je napravila novu seriju, s po dva poena Rudeža i Baždarića i tricu Drapera za 7:0 i odmak do 60:52 u 30. minuti. Početkom posljednje četvrtine, Princ je s dvije trice dvaput odveo hrvatske predstavnike na +9, a nakon približavanja Vrščana do tri poena zaostatka i preko tri minute bez ijednog poena u drugoj polovici posljednje četvrtine, Jeremić za goste i Baždarić za domaću momčad pobrinuli su se za 72:67 na semaforu na ulasku u posljednju minutu. Bio je to uvod u uzbuđenja sa sretnim krajem za Petrovićevu momčad...

Cedevitu je sa 17 poena i sedam skokova vodio Corsley Edwards, koji je izdržao i kroz bol u palcu šuterske ruke. Dontaye Draper ubilježio je 15 poena (šut 5/11), sedam asistencija i pet skokova, a Vedran Princ 14 poena, uz 4/6 za tricu. Najefikasniji gostujući igrači bili su Mladen Jeremić s 15 i Miljan Pavković s 14 poena.

Eurokup - skupina I

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Cedevita73:71Vršac
Gran Canaria76:73Uniks Kazan
1Uniks Kazan 42+33
2Cedevita 42-18
3Gran Canaria 24-2
4Vršac 24-13

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Eurokup - skupina I

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Cedevita73:71Vršac
Gran Canaria76:73Uniks Kazan
1Uniks Kazan 42+33
2Cedevita 42-18
3Gran Canaria 24-2
4Vršac 24-13

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.02.2011. u 09:30
    svaka cast, ovaj rezultat ima posebnu tezinu kad se zna tko je cedevitin trener. kapa dolje svim igracima. ajmo jos po koju pobjedu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.02.2011. u 07:57
    Bravo na velikom uspjehu! Samo tako naprijed!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.02.2011. u 23:12
    a zato žena kupuje Cedevitu, sada mi je jasno... svaka čast momcima, sretno NLB lizi!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.02.2011. u 21:46
    Bravo! Čestitke Cedeviti, veliki rezultat!
    Obrisan korisnik
  • Zvrx22.02.2011. u 21:26
    Čestitke Medveščaku na ulazak u doigravanje i čestitke Cedeviti na ulazu u četvrtfinale Eurokupa. Neka pati koga smeta!
    Zvrx