Košarka

Nije PAO što je nekad bio

Lovro Štrbinić • petak, 25.02.2011.
Nije PAO što je nekad bio
Foto: EPA

Nastavila se Euroliga, Panathinaikos je nastavio rasprodavati ugled, a Fenerbahče je nastavio potvrđivati pad forme. Neki klubovi su riješili nedoumice oko plasmana, a neki su tu odluku prolongirali za posljednje kolo, koje će nekima i doslovno biti posljednje ove sezone.

Već su dva dvoboja u srijedu donijela jedno veliko iznenađenje. U Ateni, u O.A.K.A areni Lietuvos Rytas je priuštio tamošnjim gledateljima još jedno razočaranje. Time su se samo potvrdila nagađanja mnogih da Panathinaikos ove sezone nema momčad za najviše domete. I dalje je grčki klub izgledni sudionik četvrtfinala, ali optimizam kod njegovih navijača zasigurno nije na zavidnoj razini pred nastavak ovog natjecanja čijem su se osvajanju mnogo puta veselili. Naravno, nije sve krivica grčkih igrača već i košarkaši litavskog predstavnika zaslužuju svoju porciju pohvala. Još će veću porciju zaslužiti ukoliko sljedećeg tjedna budu na razini u utakmici sezone s Cajom Laboral.

Taj baskijski klub je su španjolskom ogledu izborio pobjedu, ali i mogućnost da u posljednjem bude punopravni kandidat za jedno od prva dva mjesta. No, više će se o mogućnostima raspleta u ovoj skupini govoriti u najavama sljedećeg tjedna. Zasad je sigurno samo da će, uz već nam otprije znane četvrtfinaliste, u tom stupnju natjecanja nastupiti Olympiakos, baš kao i Montepaschi. Oba kluba su prolazak dalje izborili u derbijima kola, odnosno u susretima s turskim predstavnicima. Olympiakos je potvrdio pad forme Fenerbahčea i iz Istanbula se vratio s +15 i osiguranom prvom pozicijom. Rezultatski pad Spahijine momčadi nekako je počeo s ozljedom Mirsada Turkcana, a je li to zaista glavni razlog nešto neuvjerljivijih predstava moći ćemo vidjeti već idućeg tjedna.

Tad će Fener put Valencije, a njihove ambicije bit će na velikom ispitu. Tamošnji Euroligaš je gostujućom pobjedom u Kaunasu izborila "utakmicu osmine finala" protiv Turaka. I o tome će više govora biti narednog tjedna, kad će najava ove grupe vjerojatno zauzeti i prostor rezerviran za skupinu G. Naime, tamo je baš svaka sitnica poznata, svi klubovi su "zabetonirani" za svoje pozicije i posljednje kolo poslužit će možda i za neke trenerske eksperimente. Već prošlog tjedna bili su nam poznati lider i fenjeraš, a jučer smo saznali i ponosnog vlasnika druge pozicije. Bit će to Montepaschi koji je još malo pogoršao situaciju u turskoj klupskoj košarci. Efes Pilsen ni s Rakočevićem nije bio ravnopravan suparnik u Sieni i sad Perasoviću vjerojatno ostaje žal za onom utakmicom u Madridu, ali i više vremena koje može utrošiti na što bolju pripremu za rasplet domaćeg natjecanja.

Također, prethodna spominjana skupina bi mogla biti jedina u kojoj će jedan klub ostati bez pobjede. Taj učinak se smiješi Partizanu, a ponovno je krivac loša završnica, u kojoj se opet moglo napraviti više od minimalnog poraza. No, ovako je čast stopostotnog učinka pripala španjolskim velikanima, Realu i Barceloni. Potonji klub je status neporaženosti očuvao još teže od prvonavedenog, odnosno tek su produžeci u Tel Avivu donijeli rješenje pitanja oko pobjednika te utakmice, ali i oko prve pozicije. Nešto je neizvjesnija borba za treću poziciju te skupine, a zahuktala ju je Lottomatica ovotjednim slavljem u Ljubljani.

Ukratko, peto kolo Top 16 Eurolige samo nam je potvrdilo da se ponekad najočekivaniji raspleti odbiju dogoditi, a da najneizvjesnije utakmice "na papiru" mogu ispasti mnogo izvjesnije od onih u kojima se očekuje "hendikep". Sljedećeg tjedna vidjet ćemo hoće li nam nešto slično ponuditi i posljednje kolo ovog dijela natjecanja u kojem se neke utakmice mogu nazvati i osminom finala.

Igrač kola

Marcelinho Huertas: U vrlo bitnu pobjedu Caje Laboral brazilski reprezentativac je ugradio 18 poena (šut 10/11), šest skokova i pet asistencija. Uz to je ukrao tri lopte, isto toliko ih izgubio te se zaustavio na ukupnoj valorizaciji 30, što mu je najbolji učinak ove sezone u Euroligi.

Hrvat kola

Ante Tomić: Drugo kolo uzastopce najraspoloženiji Hrvat u ovom natjecanju je 24-godišnji Dubrovčanin. Ponovno ga je inspirirao gostujući teren, ovaj put onaj u beogradskoj Areni. S 21 postignutim poenom (šut za dva poena 9/14), sedam skokova i jednom asistencijom osigurao si je i titulu igrača utakmice, a jedino što bi vjerojatno želio izbrisati iz svoje statistike je pet izgubljenih lopti.

Iznenađenje kola

Još jednom je u ovoj rubrici Lietuvos Rytas, u ulozi pozitivnog iznenađenja. Po mnogima su Litavci trebali biti samo prolaznik u Ateni, u susretu u kojem je Panathinaikos mogao osigurati prolazak u četvrtfinale. Međutim, gosti se s tim nisu složili i pobjedom su došli u vrlo ugodnu situaciju, ali i dalje moraju svladati Caju Laboral u posljednjem kolu. Nešto više su zakomplicirali situaciju u grčkom klubu, a najzaslužniji za to bio je Brad Newley, autor 16 poena i pet skokova.

Najbolji pojedinci Top 16 Eurolige

Poeni: Juan Carlos Navarro (Barcelona) - 20,00

Skokovi: Kenny Gregory (Union Olimpija) - 7,20

Asistencije: Dimitris Diamantidis (Panathinaikos) - 7,00

Ukupni učinak: Fernando San Emeterio (Caja Laboral) - 20,60

Euroliga

1Monaco 20+19
2Crvena zvezda 20+10
3Maccabi Tel Aviv 11+1
4Baskonia 11-1
5Fenerbahçe 10+11
6Panathinaikos 10+10
7Anadolu Efes 10+9
8Bayern 10+8
9Žalgiris 10+7
10Paris 01-3
11Partizan 01-6
12ASVEL Lyon-Villeurbanne 01-7
13Barcelona 01-7
14Real Madrid 01-8
15Virtus Bologna 01-9
16Alba Berlin 01-10
17Olympiakos 01-11
18Armani Milano 01-13

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Euroliga

1Monaco 20+19
2Crvena zvezda 20+10
3Maccabi Tel Aviv 11+1
4Baskonia 11-1
5Fenerbahçe 10+11
6Panathinaikos 10+10
7Anadolu Efes 10+9
8Bayern 10+8
9Žalgiris 10+7
10Paris 01-3
11Partizan 01-6
12ASVEL Lyon-Villeurbanne 01-7
13Barcelona 01-7
14Real Madrid 01-8
15Virtus Bologna 01-9
16Alba Berlin 01-10
17Olympiakos 01-11
18Armani Milano 01-13

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!