Nogomet

Prosječnost zamijeniti iskorakom

Piše:Antonija Pavlić • petak, 25.02.2011.
Prosječnost zamijeniti iskorakom
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Slaven Belupo najbolji je prosječni klub u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi. No, Mile Petković i njegovi igrači u nastavku će polusezone u punom gasu željeti popraviti, za svoj recentni ugled, slaba izdanja i nakon godine stanke vratiti se u europska natjecanja...

Slaven Belupo tijekom dvomjesečne zimske stanke napravio je sasvim solidan posao. Premda je izgubio dva vrlo potentna mlada napadača - Mateasa Delića i Franju Tepurića - uspio je roster i "podebljati" pa se kao "hit" prijelaznog roka u Koprivnici nameće dovođenje Leona Benka.

UČINAK I RASPORED

Jesenski učinak: 9. pozicija - šest pobjeda, šest remija, šest poraza; gol razlika: 18:18, 24 boda

Raspored u prva tri kola: Slaven Belupo - Split, Dinamo - Slaven Belupo, Slaven Belupo - Rijeka

Proteklu polusezonu farmaceuti su odigrali na najboljoj razini prosječnosti, o čemu će najzornije posvjedočiti statistika. Možda izgleda pomalo nevjerojatno, ali potpuno je istinito. Koprivničani su, naime, u osamnaest ogleda pobijedili šest puta, remizirali šest puta i izgubili šest puta. Usto su svojim protivnicima zabili 18 golova, a isto su toliko u vlastitu mrežu i primili te se, gle čuda, nalaze u sredini ljestvice.

No perspektiva, unatoč statističkim podacima, nije loša. U nastavak prvenstva izabranici Mile Petkovića ući će "živi" u svim natjecanjima, a veliki cilj ponovnog izlaska u Europu, za što će im trebati plasman na treću poziciju (ili ulazak u finale Kupa), trenutačno im "bježi" tek šest bodova.

Došli/Otišli

Koprivnicu su tijekom zimske stanke napustila dva bitna igrača. Prvenstveno se to odnosi na mladića koji je nosio i kapetansku vrpcu Mateasa Delića (Gangwon) te njegova napadačkog kolegu Franju Tepurića.

U rubrici "dolasci", pak, kočopere se imena povratnika na hrvatske nogometne travnjake Leona Benka, zatim Tomislava Havojića, Nikole Frljužeca i Ivice Jurakića, potonjeg koji je pristigao iz drugoligaša HAŠK-a.

Trener

Mile Petković stari je koprivnički lisac i povratnik na Slavenovu klupu poslije odlaska Zlatka Dalića u Saudijsku Arabiju. Sa Slavenom je potpisao svoje (i njegove) najveće uspjehe, simpatizira ga publika i uživa u velikoj podršci Uprave.

Često koristi agresivnu taktiku, a kod kuće puca iz svih oružja - ma tko stajao s druge strane. Od svojih igrača traži da čine što manje takozvanih "tehničkih" pogrešaka i uvijek upozorava da je utakmica gotova tek kada kraj označi sudac.

Jesu li napadači pronašli "municiju"?

Slavenove napadače ove je sezone, više nego ikad, mučila neefikasnost i to pogotovo pred vlastitim navijačima. Mile Petković pokušavao je štošta, ali Tepurić, Poredski, Bušić, promašivali su nerijetko "nemoguće".

Stoga će u nastavku sezone ključno pitanje na koje želimo saznati odgovor biti jesu li napadači konačno pronašli formu i namijestili nišanske sprave? Kadar je upravo u toj liniji najviše obogaćen i koprivnički strateg (napokon) imat će malo slatke muke sa slaganjem vrška napada. Ako napadači ne prorade, teško će farmaceuti na koncu dostići željeni cilj...

Raspoloženje u svibnju

Klub koji je proteklih nekoliko sezona slovio kao "prvi do Dinama i Hajduka" uvijek, za svoje pojmove, ima ogromna očekivanja. Prošle godine prekinuli su seriju izlazaka u Europu pa Petković u nastavku prvenstva mora juriti upravo taj cilj. Ako im u HNL-u to i ne pođe za rukom, uvijek im ostaje drugi kolosijek i pokušaj probijanja u Europu kroz hrvatski nogometni Kup.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Balthazar25.02.2011. u 17:25
    Dosta su dobro trgovali. Delić će nedostajati, ali barem je otišao za solidne novce. Tepurić je imao dosta prilika i nije ih iskoristio, a sva četiri pridošla su solidni igrači od kojih bi bar netko morao iskočiti. Još da se barem probude koji su jako malo dali na jesen (Bušić, Mujanović,Poljak... [više na forumu]
    Balthazar
  • Obrisan korisnik25.02.2011. u 17:09
    Slaven je ok ekipa, još ako taj Benko pokaže bar približnu formu onoj kada je odlazio, bit će im pojačanje. Petković je odličan trener i Slaven bi mogao napredovati za par mjesta ovog proljeća...
    Obrisan korisnik