Košarka

Cedevita slavila i oslabljena

Ivor Krapac • utorak, 01.03.2011.
Cedevita slavila i oslabljena
Foto: Kristijan Komarica

Iako nije imala utjecaja na rasplet skupine, košarkaši Cedevite proslavili su lijepu gostujuću pobjedu u posljednjem nastupu u drugom krugu Eurokupa. Nakon što je prošlog utorka u Draženovom domu slavivši protiv Hemofarma osigurala prolazak u četvrtfinale, momčad Ace Petrovića je na gostovanje kod Uniksa otišla rasterećena i bez svih glavnih aduta, no svejedno je uzela puni plijen...

Cedevita je sve što je trebalo napravila prije posljednjeg kola skupine I Topa 16 Eurokupa, a za kraj, došli su i do pobjede u Rusiji s kojom su zasladili obavljeno u ovoj fazi natjecanja. Domaći Uniks je u posljednjih deset minuta ušao s vodstvom od 64:56, da bi se u završnoj četvrtini dogodio preokret hrvatskih predstavnika, koji su tu dionicu dobili s 32:20 za konačnih 88:84.

Bez američkog dvojca, Dontayea Drapera koji je dobio odmor i Corsleyja Edwardsa koji je i dalje na prisilnoj poštedi, Cedevitin cilj u Kazanu bio je dati najviše što se može, bez rezultatskog imperativa, a kako je najavio Aco Petrović, pritom isprobati i nekoliko varijanti za utakmice koje slijede. Od igrača koji bi u ovakvom susretu vjerojatno igrali nešto više, izostao je iskusni Vladimir Krstić, kojeg je u Zagrebu zadržala povišena temperatura, pa je Vedran Princ ovog utorka bio jedini pravi organizator igre u Petrovićevoj momčadi.

Edwards out još dva tjedna

Corsley Edwards i dalje je van akcije, a pretpostavlja se da će morati pauzirati još dva tjedna nakon razbijanja tromba na lijevoj potkoljenici koji mu je otkriven nakon ogleda s Hemofarmom, u kojem je ozlijedio palac na ruci.

Cedevita će, tako, bez američkog centra biti i u petak u Nymburku u 23. kolu NLB lige. No, za Acu Petrovića je dobra vijest da će imati na raspolaganju Andriju Žižića, dok će vanjska linija biti ojačana Draperovim povratkom.

Pored toga, Cedeviti nisu pogodovali ni problemi na putu, prvo uz odgodu leta iz Zagreba, a potom i sa slijetanjem u Ljubljani kako bi se otklonio kvar na zrakoplovu kojim su išli. U Kazan su stigli sinoć oko dva sata iza ponoći, no i umorni i s tankim sastavom, uspjeli su zaskočiti pobjednika skupine.

Za Uniks je sve izgledalo vrlo povoljno još u 35. minuti, kada su poenima Kellyja McCartyja došli do 75:68. No, trica Marina Baždarića smanjila je Cedevitin minus na četiri poena, da bi se malo kasnije, nakon 76:71 za domaće, priključio Vedran Vukušić, koji je sa sedam poena u nizu osigurao preokret hrvatskih predstavnika na 78:76 u 38. minuti.

Marko Popović vratio je Uniks na 78:78, ali nedugo zatim s dvije izgubljene lopte u uzastopnim napadima domaćih još malo otvorio Cedeviti vrata u lovu na pobjedu. Uz novu tricu Baždarića i jedno od dva slobodna bacanja Braceyja Wrighta, Zagrepčani su došli do 82:78, što su u posljednjoj minuti zadržali uz mirnu ruku Baždarića i Vedrana Princa iz slobodnih bacanja.

Presudilo zagrebačkih 18 razlike

Uniks i Cedevita završili su drugi krug s omjerom 4-2, no Rusima je pripalo prvo mjesto zbog boljeg međusobnog omjera. U drugom kolu u Draženovom domu slavili su s 94:76.

Četvrtfinalni protivnik momčadi iz Kazana bit će talijanska Pepsi Caserta, koja je završila na drugom mjestu skupine K.

Najefikasniji igrači u momčadi Ace Petrovića bili su Wright (27 poena, šest skokova), Baždarić (20 poena, 3/9 iz igre, 3/4 za tricu, 11/11 iz slobodnih bacanja) i Vukušić (19 poena i osam skokova). Princ je dodao 12 poena, po četiri skoka i asistencije.

Kelly McCarty i Ricky Minard ubilježili su po 21 poen za Uniks, McCarty i sedam skokova, dok je Marko Popović imao šest poena uz 2/6 iz igre (1/5 za tricu), četiri asistencije, ali i pet izgubljenih lopti, uključujući one dvije bitne u završnici susreta.

Petrovićeva momčad će se u četvrtfinalu sresti sa španjolskim Estudiantesom, koji je s teško izborenih domaćih 71:69 protiv Galatasaraya osigurao prvo mjesto u skupini K. Prva utakmica odigrat će se 23. ožujka u Zagrebu, druga tjedan dana kasnije u Madridu, a o ukupnom pobjedniku odlučivat će bolja koš-razlika u ta dva susreta.

Eurokup - skupina I

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Vršac75:74Gran Canaria
Uniks Kazan84:88Cedevita
1Uniks Kazan 42+33
2Cedevita 42-18
3Gran Canaria 24-2
4Vršac 24-13

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Eurokup - skupina I

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Vršac75:74Gran Canaria
Uniks Kazan84:88Cedevita
1Uniks Kazan 42+33
2Cedevita 42-18
3Gran Canaria 24-2
4Vršac 24-13

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.03.2011. u 12:32
    Kaj ste dosadni s tim karamarkom!Ko papige samo isto ponavljate nis drugo ne znate napisat.Tipicna hrvatska ljubomora.A o glupostima i zabludama da je novac u drzavnim firmama vas i da se vas kaj pita da ne govorim.Zato i imamo takvu drzavu kad smo tako "pametni".Pa kradu vas na svakom koraku i to... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.03.2011. u 12:19
    kk zagreb je NEKAD bio simpatičan klub iz n.zagreba, za koji sam navijao svim srcem, u svim tekmama (osim kad su igrali protiv moje cibone)! ALI danas je to kk mafija-karamarko! klub, kojem državne firme daju novac jer moraju! Uz to, u upravi sjede ljudi koji su građevinska mafija (plačanje igrača... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Zvrx02.03.2011. u 11:14
    Bravo za pobjedu. Tako se popravlja koeficijent. Iako to ne postoji u onom klasičnom smislu kao u nogometu, Uleb to itekako gleda. Njima je bitna konkurentnost ekipe (između ostalog), a možda padne i kakva pozivnica. Ako ništa, bar za Eurokup.
    Zvrx
  • Obrisan korisnik02.03.2011. u 11:11
    Onda cu ja reci ispadnite iz te europe i osvojite kaj manje bodova jer i oni nose euroligu sljedece godine.Sretno Estudiantes i razvalite umisljenu cedeviticu!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.03.2011. u 10:58
    pa neće Aco navijati za izravne konkurente za bodove za euroligu, pa ne može navijati protiv sebe!!!! Uglavnom, sve čestitke Cedeviti na ovom uspjehu, mislim da je Europa čula tko je Cedevita, time je stvorena odlična podloga za daljni napredak, samo tako naprijed!!!
    Obrisan korisnik