Košarka

Kraljevi napuštaju Sacramento?

Piše:Mario Majdić Natrlin • srijeda, 02.03.2011.
Kraljevi napuštaju Sacramento?

Posljednjih tjedana u centar pažnje sportske javnosti uskočila je situacija u Sacramentu gdje je postalo jasno kako vlasnici NBA momčadi Sacramento Kingsa ozbiljno razmišljaju o preseljenju u Anaheim. I dok navijači očajnički pokušavaju sve kako bi zadržali svoju momčad, kvalitetnog dijaloga na relaciji grada i organizacije jednostavno nema.

Kada je za vrijeme All-Star vikenda povjereniku NBA lige, Davidu Sternu, "pobjeglo" kako vlasnici Kingsa pregovaraju s Anaheimom o eventualnom preseljenju - panika u Sacramentu je i službeno mogla započeti.

Već praktički pola desetljeća traju tenzije na relaciji organizacije Kingsa (u većinskom vlasništvu obitelji Maloof) i grada, a izgradnja nove dvorane glavni je kamen spoticanja. Šuškanja o nastojanjima vlasnika da momčad presele iz Sacramenta prerasla su u glasan žamor koji se pretvorio u priču broj jedan za građane i dužnosnike ovog kalifornijskog grada.

Neuspješni pokušaji

Braća Gavin i Joe Maloof koji vode momčad, u nekoliko su navrata neuspješno pokušavali s gradom dogovoriti izgradnju nove dvorane. 2006. građani Sacramenta su uvjerljivo glasali protiv njihovog prijedloga da putem sustavnog povećanja poreza grad sudjeluje u izgradnji novog sportskog kompleksa. Kritiziralo ih se kako su željeli novcem poreznih obveznika izgraditi dvoranu kojom bi kasnije upravljali oni sami i ubirali većinu profita.

"Moramo učiniti sve kako bi zadržali Kingse, ali iskreno govoreći, to nije u našoj kontroli", zavapio je gradonačelnik Sacramenta, Kevin Johnson, ali i naglasio: "Sacramento neće biti ničiji talac."

Obitelj Maloof već duže vrijeme s gradom pokušava dogovoriti izgradnju nove dvorane. Arco Arena (koja je upravo dobila novog sponzora i novo ime - Power Balance Pavillion) izgrađena je 1988. i u vlasništvu je Maloofsa, a sa 17.317 sjedećih mjesta - najmanja je dvorana u NBA ligi te nema dovoljno popratnih sadržaja koji bi povećali prihode i zaradu.

U priču se tako umiješao Anaheim - grad u bogatom okrugu Orange, četrdesetak kilometara udaljen od Los Angelesa. Točnije, umiješao se Henry Samueli, vlasnik NHL momčadi Anaheim Ducksa i upravitelj Honda Centra - dvorane u kojoj igraju osvajači Stanley Cupa iz 2007.

Većinski vlasnici Kingsa morali su NBA-u papire o eventualnom preseljenju predati do 1. ožujka, ali su zatražili odgodu koju su ostali vlasnici prihvatili i dali im do 18. travnja da donesu odluku. Bila je to i službena potvrda kako Maloofsi ozbiljno razmišljaju o odlasku iz Sacramenta. Da su papirologiju predali već početkom ožujka, navijači Kingsa bi vrlo vjerojatno bojkotirali sve preostale domaće utakmice.

Bogatije tržište, kvalitetnija dvorana

Preseljenje u Anaheim ima svoje pozitivne i negativne strane. Anaheim je bez sumnje mnogo bogatije tržište od Sacramenta kojeg je dodatno protresla gospodarska kriza. Očekuje se i veći ugovor za televizijska prava koji bi mogao biti i dvostruko veći od nekakvih 10 milijuna dolara koje Kingsi trenutno dobivaju. Lakersi su upravo s TV kućom Time Warner Cable potpisali ugovor na 20 godina - vrijedan procijenjenih tri milijarde dolara.

Gospodarsko značenje

Gradonačelnik Kevin Johnson potvrdio je kako grad od Arco Arene godišnje zaprima oko milijun dolara poreznih davanja, a Kingsi generiraju ukupno tisuću radnih mjesta. Ekonomski stručnjaci jednoglasni su u tvrdnji kako bi odlazak Kingsa zadao snažan gospodarski udarac ionako uzdrmanom Sacramentu.

Obitelj Maloof aktivna je i u mnogim humanitarnim projektima koji nerijetko ovise upravo o njima i bili bi dovedeni u pitanje odlaskom Kingsa iz grada, a i razni ugostiteljski obrti u okruženju same dvorane izgubili bi veliku količinu prihoda. Pokrenuto je nekoliko akcija s ciljem da se Kingsi zadrže, a uz prometnice su osvanuli i prigodni plakati.

Iako je Anaheimov Honda Center tek nešto veći od Arco Arene, radi se o suvremenijoj i mnogo bolje opremljenoj dvorani s puno više luksuznih "apartmana". Problem je taj što su Maloofsi vlasnici Arco Arene i dobivaju direktne prihode od mnoštva drugih sadržaja koji se u toj dvorani organiziraju, dok bi u Honda Centru postali "podstanari" Henryja Samuelija i odrekli se dodatne zarade ukoliko bi dvoranu u Sacramentu bili prisiljeni prodati.

U južnoj Kaliforniji i konkurencija je mnogo veća. U neposrednoj blizini su Lakersi i Clippersi s kojima bi Kingsi tada praktički dijelili isto tržište. Eventualno preseljenje trebala bi odobriti i većina od 29 ostalih NBA vlasnika i bit će zanimljivo vidjeti kako će reagirati momčadi iz Los Angelesa.

Uz sve to, Kingsi još uvijek duguju Sacramentu 67,3 milijuna dolara na ime zajma koji je grad ustupio organizaciji 1997., a u slučaju preseljenja trebali bi platiti i kaznu od devet milijuna dolara. Kako bi vratili ta potraživanja, Maloofsi bi bili primorani prodati Arco Arenu i ostati bez spomenutih prihoda.

Prema neslužbenim izvorima, Samueli je spreman uskočiti sa zajmom od čak 100 milijuna dolara koji bi Maloofsima olakšao prelazak u Anaheim.

Pad vrijednosti i posjećenosti

Magazin Forbes vrijednost Sacramento Kingsa procjenjuje na 293 milijuna dolara, što je značajan pad u odnosu na prije tri godine kada su Kingsi vrijedili čak 385 milijuna. Uz to su, financijsku 2010. godinu zaokružili s minusom od 9,8 milijuna dolara.

Ove sezone Kingsi su predzadnji u ligi po posjećenosti. U prosjeku ih gleda 13.621 gledatelj, a lošiji su tek New Jersey Netsi s 13.207 posjetitelja. U ponedjeljak su navijači pohrlili u dvoranu i rasprodali je. Arco Arenu su preplavile poruke podrške u možda i jednom od posljednjih pokušaja da se braću Maloof nagovori na ostanak.

Trenutno sve tri strane mudro šute i ne otkrivaju nikakve podatke o budućnosti Kingsa. Stern je braći Gavinu i Joeu Maloofu koji upravljaju organizacijom, "savjetovao" da jezik drže za zubima i pregovore s Samuelijem i Anaheimom vode iza zatvorenih vrata. Braća su se ipak pojavila u Arco Areni kada su gostovali Clippersi, a utakmica se pretvorila u glasni skup podrške.

Gradsko vijeće je angažiralo jednu investitorsku tvrtku kako bi istražila i razmotrila opcije koje se nude vezano za izgradnju nove dvorane. Ali, sada je možda već i prekasno. Obitelj Maloof koja je momčad preuzela 1999. i grad Sacramento već duže vrijeme ne pronalaze zajednički jezik i čini se kako braća Maloof jednostavno osmišljavaju najprihvatljiviju izlaznu strategiju.

Seattle još mnogi nisu zaboravili, a ni oprostili. Sada je i Sacramento suočen s mračnom realnošću gubitka momčadi koja je u grad stigla 1985.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Lomax11.03.2011. u 21:25
    primitija sam da toga ima i u Evropi
    Lomax
  • Obrisan korisnik05.03.2011. u 23:59
    A sta rec na to, tipicno americki.Meni je osobno to glupo da se klubovi tako sele. Zamislite da Cibona Ode U Varazdin ili Da Jug Dodje u Zagreb
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.03.2011. u 10:26
    Oduvijek sam imao želju otići jednom u Arco Arenu i pogledat Kingse i taj teren koji mi je, zajedno sa bojama kluba, uvjerljivo najljepši u NBAu. Volio bih da ostanu u Sacramentu i da jednog dana postanu kraljevi NBA (ne samo po imenu) i na taj način se oduže publici koja je zasigurno jedna od... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Dalmatinac8803.03.2011. u 14:16
    Biznis je biznis, nema tu previše sentimenta, ako ce se u Anaheimu okrićati veća lova ide se tamo i gotovo
    Dalmatinac88
  • Obrisan korisnik03.03.2011. u 07:55
    nema tu ljubavi previše ,gube na vrijednosti i slab odaziv publike a u susjedstvu se nude bolji uvjeti pa znali su preselit najače klubove sa jedne obale na drugu !
    Obrisan korisnik