Tenis

Dodig i Karlo pali u petom

Iz Doma sportova:Ivor Krapac • subota, 05.03.2011.
Dodig i Karlo pali u petom
Foto: FaH

Još jedan meč u pet setova, treći ovog vikenda, doveo je Njemačku korak do ukupne pobjede nad Hrvatskom i prolaska u četvrtfinale Svjetske skupine Davis Cupa. Ivan Dodig i Ivo Karlović su u prvom zajedničkom reprezentativnom nastupu i drugom meču kojeg su igrali skupa u karijeri ostali praznih ruku protiv Christophera Kasa i Philippa Petzschnera...

Kao i prvog dana, teško je moglo biti izjednačenije, no i drugi put u tri meča vikenda u Zagrebu, s terena su zadovoljniji otišli njemački reprezentativci i izbornik Patrik Kühnen. Gostujući dvojac Christopher Kas/Philipp Petzschner slomio je Ivana Dodiga i Ivu Karlovića u pet setova, sa 6:3, 3:6, 5:7, 6:3 i 6:4, osiguravši svojoj momčadi 2-1 uoči preostala dva singla.

Hrvatska će, tako, morati dobiti oba meča posljednjeg dana. U podne će na redu biti Marin Čilić i Philipp Kohlschreiber, vodeći igrači reprezentacija, dok nakon njih, bude li odlučivao peti meč, postoji mogućnost i za promjene. Zasad su nominirani Ivan Dodig i Florian Mayer, no kako je Ivan u dva dana igrao nešto više od osam sati, pitanje je koliko je ostalo za nedjelju. Naravno, bude li peti meč bio od značaja, što je jedina hrvatska šansa.

Gledajući subotnji meč, teško se moglo zaključiti da Ivan i Ivo nemaju puno iskustva u zajedničkim nastupima, dok su Kas i Petzschner skupa igrali već 16 puta samo na ATP ili Grand Slam turnirima, a zajedničke nastupe imali su i još na Futuresima i Challengerima. S druge strane, Dodig i Karlo su se prošlog tjedna uigravali u Delray Beachu - i u Zagreb došli sa samo jednim susretom u kojem su surađivali, uz startni poraz protiv Benjamina Beckera i Michaela Kohlmanna.

U svih pet setova presudio je po jedan break. Hrvatski dvojac ostao je razočaran nakon što su u prvoj dionici izgubili Dodigov servis kod zaostatka od 4:3, uz jednu Ivanovu dvostruku pogrešku i promašaj forhendom u tom gemu, a potom i Karlovićev promašeni volej na break-lopti. Nije izgledalo dobro, no domaća kombinacija pobrinula se za puno bolje vijesti u drugom i trećem setu.

Karlovićev svjetski rekord

Kada se već nije dogodilo da se pamti po hrvatskoj pobjedi, ovaj meč bit će upamćen po svjetskom rekordu Ive Karlovića u brzini servisa. U četvrtom setu ispalio je jedan od 251 km/h, nitko nikad nije uspio zabiti brže od toga.

Prethodni rekord pripadao je Andyju Roddicku, također u Davis Cupu. U rujnu 2004. protiv Bjelorusa u Charlestonu, u susretu s Vladimirom Volčkovom, jedan Amerikančev servis imao je brzinu od 249,5 km/h.

I u drugoj dionici presudio je osmi gem, no tada su servirali Nijemci, točnije, Christopher Kas. Ivan i Ivo su breakom osigurali servis za set, Karlo ga je iskoristio, potpuno vrativši Hrvatsku u igru, a dobre vijesti postale su još bolje nakon trećeg seta.

Odlučujući break u toj dionici dogodio se kod 5:5, ponovno na Kasovom servisu. Dodig je gem potom odservirao za hrvatskih 2-1 u setovima, da bi se break gostiju upravo u Ivanovom servis-gemu, kod zaostatka od 2:1, pokazao presudnim u četvrtom setu, za osiguranje još jednog maratona koji će potrajati preko tri sata.

U petom setu su prvi prijetili Nijemci. Na Karlovićevom servisu u petom gemu imali su break-loptu, u Dodigovom servis-gemu kod 3:3 još dvije (15:40), da bi gem kasnije svoju šansu imao i hrvatski dvojac. Na servisu Christophera Kasa bilo je 0:30, no na tome je i ostalo.

Nakon što su gosti to prošli, proradio je Philipp Petzschner - kada im je najviše trebalo. Bolji dio njemačkog para je na Karlovićevom servisu kod 4:4 reternirao odlično, čak i protiv prvog Karlovog servisa, obavivši najveći dio posla za break za 5:4. Petzschner je potom zaključio meč mirnim servis-gemom.

S minusom od 2-1, Hrvatska će u nedjelju biti u teškoj misiji, no budu li Čilić i tko god bio u akciji u potencijalnom odlučujućem petom meču pravi, i ovo je moguće okrenuti.

Davis Cup, 1. kolo Svjetske skupine:

Hrvatska - Njemačka 1-2: Kas/Petzschner - Dodig/Karlović 6:3, 3:6, 5:7, 6:3, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • boristurk06.03.2011. u 01:38
    Karlovic je igrao kako uvijek igra, solidno cak, Dodigovi nevoleji su rijesili susret. Sutra u singlu bude li dva dva mora igrat Karlovic.
    boristurk
  • Obrisan korisnik05.03.2011. u 22:32
    Ma kakav Zovko.On je jos gori..Cilic/Dodig
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.03.2011. u 20:59
    trebali su igrati Zovko/Cilic
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.03.2011. u 20:43
    A ja bio u dvorani i Karlo je katastrofa, zbog njega je ovo izgubljeno! A i taj izbornik mi je pravi kad takvog stavi u igru!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.03.2011. u 20:14
    Malo sam pogledao tenis (ne cijeli meč, predosadan je sport), Karlović je više manje skandalozno igrao to što sam gledao.
    Obrisan korisnik