Nogomet

Što Uprava Karlovca zaista želi?

Piše:Nikola Vlahović • petak, 11.03.2011.
Što Uprava Karlovca zaista želi?
Foto: www.radio-mreznica.hr

Igor Pamić uveo Karlovac u prvu ligu! Nogometno čudo u Karlovcu i dalje traje! Momčad s Korane i dalje ne zna za poraz! Pamić vratio nogomet u Karlovac! Igor Pamić najzaslužniji što Karlovac ima prvoligaša! Karlovac traži izlaz u Europu! Karlovac je osvježio domaće prvenstvo! Ovo je samo dio naslova koji su napisani u čast Karlovca i Igora Pamića za sve dobro što su napravili u prošloj i ovoj sezoni. Međutim, odjednom je cijeli projekt došao do provalije, a hoće li u nju upasti ovisi isključivo o novoj Upravi koja je zasjela u klupske fotelje...

Nogometni klub Karlovac trenutno proživljava svoje najteže trenutke otkako za kormilom tog kluba sjedi Igor Pamić. Voljeli Karlovac ili ne, morate priznati da je ta momčad pobrala simpatije kod većine običnih zaljubljenika u nogomet. Ne toliko zbog samih izvedbi na terenu, nego zbog toga što je Karlovac napravio odličan projekt te je iz treće lige ušao u drugu, a zatim i u prvi razred našeg nogometa. Kada se Karlovac pod vodstvom Igora Pamića pojavio na prvoligaškoj sceni mnogi su rekli da je to klub koji "pleše samo jednu sezonu", međutim, tadašnja Uprava, Pamić i igrači znali su da neće biti samo prolaznici.

Debitantska sezona među prvoligašima za Karlovac je prošla odlično, a uz manje oscilacije Karlovac se dobro drži i u ovoj sezoni i sigurno se neće dovesti u situaciju da se bori za ostanak. Na prvi pogled izgleda da u Karlovcu teče "med i mlijeko" te da su svi sretni i zadovoljni, od čistačice preko igrača do Uprave kluba. Nažalost, istina je skroz drugačija. U prostorijama NK Karlovca vlada jedno kolektivno nezadovoljstvo, koje bi vrlo lako moglo "eksplodirati" i budućnost kluba s Korane dovesti u pitanje.

Tema ovoga teksta nije igra Karlovca, već projekt koji je stvorio Igor Pamić i sve što se oko kluba posljednjih dana događa. Igoru Pamiću ne treba glasnogovornik; on jest eksplozivan i ponekada agresivan, ali nije dvojbeno ni da je svojim radom i predanošću klubu pobrao simpatije navijača Karlovca, ali i puno neutralnih promatrača. Pamić je očigledno vrlo vezan za Karlovac, pa nikome ne dopušta da se sprda s njim niti s njegovim igračima.

U zadnjih nekoliko dana svjedoci smo teškog nereda koji je zahvatio prostorije NK Karlovca, a u što je svoje ruke duboko ugurala politika. Nova Uprava Karlovca, koju čine predsjednik Stjepan Turković i direktor Zdravko Marčetić unijela je nemir i nezadovoljstvo od prvog dana otkako je nogom kročila u prostorije NK Karlovca. Sjetite se zimskih priprema kada igrači Karlovca nisu željeli trenirati jer im nisu isplaćena dugovanja. Tada je Pamić bio spona između Uprave i igrača i tek kada im je Pamić potvrdio da će im sjesti novac na račun igrači su počeli trenirati.

Pamić i igrački kadar

Sjetite se igrača Gordana Bunoze, stopera koji je iz Karlovca napravio transfer u Poljsku. Tog igrača je Pamić osobno nagovarao nekoliko mjeseci da dođe u Karlovac te mu je obećao da će igrati u prvoj ligi. Ne samo da je igrao, nego je prošle sezone bio jedan od najboljih stopera u našoj ligi te je Karlovac ostvario transfer od kojega je klub jedno vrijeme živio. Tada je Pamić rekao da neće nikome braniti da realizira transfer ukoliko ima zadovoljavajuću ponudu jer je svjestan da Karlovac jednostavno mora prodavati igrače kako bi oni što ostanu u klubu dobili plaću. Karlovac za niti jednog igrača nije platio odštetu nego ih je Pamić doveo čistih papira, a ti se igrači bore za gornji dio ljestvice. Nameće se pitanje, što bi Uprava Karlovca još htjela da im Pamić napravi?

Ta je Uprava u klub dovela i glasnogovornicu, Ivanu Rumenović, i kada se činilo da je Karlovac otišao stepenicu dalje, uspostavilo se da se Karlovac vratio pet stepenica unazad. S imenovanjem službene glasnogovornice počele su frcati prve iskrice između Uprave i Pamića. Naime, Uprava je inzistirala na tome da Pamić i igrači ne mogu davati izjave medijima kako žele i kad to žele, nego da sve mora ići preko glasnogovornice, odnosno, u dogovoru s Upravom kluba. Paminjo se s tim nije složio i možda je u tome pogriješio jer u većini klubova diljem Europe glasnogovornici imaju važnu ulogu i njihov je posao da slažu priopćenja za javnost, a prava eskalacija nezadovoljstva u Karlovcu dogodila se prije par dana.

Naime, nakon što je Igora Pamića zaustavila policija te je ustanovljeno da u krvi ima 0,57 promila alkohola, djelatnici policije su željeli da se Pamić podvrgne testu za drogu. Trener Karlovca je to odbio tvrdeći kako zna "da se sve to ne događa slučajno", što se kasnije i potvrdilo. Nakon priče o drogi i testiranju Uprava kluba je vrlo brzo održala sastanak nakon kojega je predsjednik kluba Turković rekao: "Svojim ponašanjem, odbijanjem testiranja na drogu te alkoholom, kao i nagovaranjem igrača da ne potpišu kartice o licenciranju, Igor Pamić je ocrnio klub", a nakon toga odlučili su Paminja suspendirati na mjesec dana.

Jasno je da je neprimjereno da trener jednog kluba vozi auto u alkoholiziranom stanju i Pamić je to priznao te je naglasio da prihvaća bilo koju kaznu za alkohol, ali sve ostalo je nategnuta priča kojom se želi natjerati Igora Pamića da napusti klub. Zar je normalno da policija svakoga koga zaustavi testira na drogu? Zar Pamić nije u pravu ako je igračima savjetovao da ne potpišu te kartice za licenciranje ako im nije isplaćen novac kojega su pošteno zaradili? Pa upravo zbog samog Pamića ti igrači i stoje u klubu u kojem plaću nisu vidjeli nekoliko mjeseci jer ih on motivira i uvjerava da će im sve biti isplaćeno i igrači samo njemu vjeruju.

Nisam siguran da postoji još neki klub u Prvoj HNL u kojem su igrači i trener tako povezani. Naime, kada je Uprava suspendirala Pamića igrači su se odmah pobunili i odbili su trenirati te cijeli tjedan skoro nisu imali treninga. Štoviše, suprotstavili su se Upravi te su najavili da će svi zatražiti raskid ugovora. Zar to nije dovoljan pokazatelj da je Igor Pamić omiljen među igračima, da ga vole navijači i da ga voli većina običnih promatrača koji prate našu ligu. Nažalost, izgleda da ga ne voli i ne cijeni nova Uprava koja drži klub u svojim rukama.

Trenutna situacija ne izgleda dobro niti jednom simpatizeru kluba iz grada s četiri rijeke. Istina, nakon tri runde pregovora Pamiću je ukinuta suspenzija, ali teško je vjerovati da je ovo smirilo nezadovoljne duhove na stadionu pokraj Korane; jedan loš rezultat lako bi mogao Pamića opet staviti u tešku poziciju i lako bi se mogla dogoditi nova drama u prostorijama Karlovca. Naravno, možemo na ovo sve gledati otvorenih i zatvorenih očiju pa onda reći da je za sve kriv sam Pamić i da ga treba maknuti iz kluba, međutim, zar trenera ne drži samo rezultat, a Pamić ga s ovom ekipom ima?

Svakome tko malo više prati zbivanja u našem nogometu jasno je da iza svega ovoga stoje nečiji interesi i da politika želi voditi klub. Cijela ova situacija pokazala je još jednom u koliko dubokom mulju i blatu se nalazi naš nogomet. Evo odlične prilike i Vlatku Markoviću i Igoru Štimcu da stanu na stranu nogometa, da zaštite trenera i igrače i da maknu politiku iz nogometnih klubova, zar i jedan i drugi nisu o tome pričali u svojim predizbornim kampanjama?

Ali, naravno da se ni jedan ni drugi neće javiti niti će prokomentirati situaciju u Karlovcu jer oni se sad ne žele miješati. Može li se zbog aktualne situacije cijeli projekt srušiti kao kula od karata? Kako klub može normalno funkcionirati i imati budućnost ako Uprava ne stoji iza trenera? Ako se predsjednik kluba nalazi na ručku s potencijalno novim trenerom dok Pamić vodi trening? Ako igrači svoju plaću, koja nije neka astronomska, ne vide nekoliko mjeseci...mogli bi tako nabrajati još koliko god hoćete...

Karlovac trenutno ima rezultat i igrači će izboriti da klub i sljedeće godine igra u prvom razredu našeg nogometa, međutim, upitno je da li će ova sadašnja Uprava pratiti Pamića i igrače, odnosno, hoće li im dopustiti da rade svoj posao. Istina je da Uprava tj. politika dovlači sponzore u klub i donosi novac od kojeg plaću dobiva i Igor Pamić, ali se treba jasno znati što je posao Igora Pamića, a što je posao Uprave kluba. Bez međusobnog uvažavanja klub s Korane neće još dugo živjeti i lako bi se mogao dogoditi povratak u niži rang natjecanja, a to nije nikome u interesu.

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.03.2011. u 08:26
    i da nakon toga pokupe pare od prodaje igrača - a prije toga nit' su luk jeli, nit' su luk mirisali! Ponavlja se priča o Croatia Line-u, Kamenskom, Torpedu, bankama... samo što je sada na redu nogomet.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.03.2011. u 01:16
    Ivos me preduhitrio, ali moram i ja reči svaka čast Laslo. Iako ne očekujem da će zadnja poruka uhvatiti baš neke korijene.
    Obrisan korisnik
  • ivos11.03.2011. u 23:34
    Laslo svaka ti dala, stojim iza svega
    ivos
  • Obrisan korisnik11.03.2011. u 22:45
    Ne političari! Nego "mi"! Floskula o "lopovskim političarima koji su ovu zemlju, nemjerljivih resursa i vrijednih ljudi odvukli na dno" je uz floskule o "Bosancima vrag im mater zemi, kaj su krivi za sve" i "potrebi da se individualizira krivnja za zločine u ratu" (uz nezaobilaznu mantru o "EU koji... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.03.2011. u 20:25
    političari, rak rana društva
    Obrisan korisnik