Nogomet

Kupili mir uoči derbija

Piše: Nikola Vlahović • nedjelja, 13.03.2011.
Kupili mir uoči derbija
Foto: Duje Bonačić

Hrvatski prvoligaši odradili su i 21. kolo Prve HNL. Na svih osam utakmica sakupilo se oko 20 tisuća gledatelja, s tim da je na Poljudu gradski derbi pratilo oko osam tisuća gledatelja, a gostovanje Dinama u Vinkovcima oko pet tisuća. Bilo je svega u ovom kolu na našim travnjacima, od lijepih pogodaka pa do nezadovoljnih navijača koji su očitali bukvicu igračima...

U idućem kolu Prve HNL na rasporedu je veliki derbi između Dinama i Hajduka, a jučer su i Modri i Bili osvojili tri boda. Dinamo je gostovao u Vinkovcima i nije mu bilo lako. Halilhodžićeva momčad povela je već u trećoj minuti golom Beqiraja i to je bilo sve što je Dinamo pokazao. Izgleda da je Dinamu teže igrati kada ima igrača više. Naime, Cibalia je od 30. minute i isključenja Radotića imala igrača manje, međutim, to se nije moglo vidjeti na terenu. Treba spomenuti i da je domaćinima poništen gol kojeg je zabio Kresinger, a da li je bio regularan ili ne sinoć nije mogao potvrditi ni Mateo Beusan. Kako god bilo, Dinamo nije igrao dobro i sam je Vaha rekao da želi prizor iz Vinkovaca zaboraviti što prije, vjerojatno već na izlazu sa stadiona.

Gradski derbi u Splitu opravdao je taj naziv u drugih 45 minuta kada se na Poljudu igralo borbeno i efikasno. Split je poveo nakon nespretne reakcije Subašića i Vejića pa je stoper Hajduka pospremio loptu u vlastitu mrežu. Crveni su igrali vrlo dobro i bili bolji od Hajduka, međutim, skandiranje Torcide (koje nije primjereno za ovaj portal) i iskustvo Srđana Andrića doveli su do preokreta. Kapetan Hajduka još je jednom pokazao koliko je bitan za mladu momčad koju ima Goran Vučević te je postigao dva odlična gola, a s jednim mu se pridružio i Ante Vukušić. Sva tri gola Hajduka zaista su bila prekrasna, međutim, Hajduk ne igra onako kako se od njega očekuje te igrači rade puno grešaka, a lijepo je Vučević poslije utakmice, između ostalog, rekao: "Ne znam koga se moji igrači boje". Zaista, ponekad su igrači Hajduka izgledali kao da se boje i primiti loptu, a kamoli nešto s njom dobro napraviti.

Što se tiče ostalih utakmica zanimljivo je bilo u derbiju začelja gdje je Šibenik odigrao vrlo dobru utakmicu te je deklasirao Istru 4:1. Treba napomenuti da je odličan pogodak postigao Alispahić te je još jednom pokazao zašto ga je Dinamo već zakapario. Nakon muke i bruke na terenu, trener i igrači Istre suočili su se s nesvakidašnjom situacijom poslije utakmice. Naime, ljutiti Demoni inzistirali su da se pred njima pojave Zoran Vulić i igrači kako bi im objasnili neke stvari, a što su im navijači točno rekli saznat ćete u nastavku teksta.

Vjerovali ili ne, utakmica s najviše golova u ovom kolu odigrana je u Maksimiru gdje su se susreli Lokomotiva i Inter, međutim, prava je šteta što tu utakmicu nitko nije gledao s tribina otužnog Maksimira. Susjedi iz Zaprešića pobijedili su Lokose 4:2, a koliko bi tek golova bilo da su te dvije momčadi zaista igrale na zelenom travnjaku, a ne na smeđoj podlozi koja se naziva travnjakom. Ipak, možda našim prvoligašima bolje odgovaraju nenogometni uvjeti. Međutim, najvažnije je da se u Maksimiru igrao dobar i efikasan nogomet. Krstanović je u utakmici protiv Zadra potvrdio da je u dobroj formi te je izborio i realizirao jedanaesterac i tako Pjesnicima donio važne bodove. Robusnom napadaču Zagreba to je 11. gol ove sezone.

Igrači Igora Pamića pokazali su da se i bez treninga može odigrati solidna utakmica i da se mogu osvojiti tri boda. Momčad s Korane, zbog problema s Upravom kluba, nije trenirala cijeli tjedan, ali je protiv Varaždina zabila jedan gol i uzela tri boda. S istim rezultatom do bodova je došla i Rijeka na gostovanju kod Slaven Belupa te je momčad s Kantride pokazala da može igrati i bez Radomira Đalovića. Naime, reprezentativac Crne Gore u četvrtak je zamijenio siromašnu Rijeku s puno bogatijim Amkarom iz Perma.

Što je Hrvatski dragovoljac radio u prvom dijelu sezone? Odgovor je lagan, gubio utakmice. Međutim, Crni su vrlo dobro krenuli u proljetni dio prvenstva i prava je šteta što ranije nisu osvojili koji bod više. Naime, pobjeda protiv Istre i Varaždina te jučerašnji remi s Osijekom doveli su Hrvatski dragovoljac na četiri boda od Istre, odnosno, devet od Lokomotive i Šibenika. Ako zbog ničeg drugog, Hrvatski dragovoljac zaslužio je pohvale barem zbog ove tri utakmice u nastavku prvenstva.

Pogodak kola

Iako su odličan gol zabili Alispahić, Vukušić i Sopić, za pogodak kola pobrinuo se kapetan Hajduka Srđan Andrić. U sudačkoj nadoknadi u utakmici protiv Splita, Andrić je majstorski izveo slobodan udarac te je preko živog zida poslao loptu iza leđa Andrije Vukovića. Neobranjivo.

Igrač kola

Trener Splita Ivan Katalinić nakon utakmice nekoliko je puta istaknuo odličnu igru Andrića te je naglasio da je zbog njega Hajduk došao do pobjede. I zaista, Andrić je odigrao odličnu utakmicu, bilo ga je po cijelom terenu, a uz to je zabio dva prekrasna gola. Osim golova, Andrić se istaknuo pravovremenim reakcijama na sredini terena, ali i onim prljavim poslom kojeg je odlično obavio kada je trebao. Forma Andrića zasigurno veseli Vučevića, ali i sve simpatizere Hajduka uoči velikog derbija protiv Dinama.

Tragičar kola

U ovu kategoriju možemo staviti dvojicu igrača, jednog zbog nesportskog ponašanja, a jednog zbog velikog promašaja. Prvi je Tomislav Radotić koji je laktom raskrvario glavu Paliću te je za to "nagrađen" crvenim kartonom, a drugi je Goran Paracki koji se nakon proigravanja Karabatića našao sam pred vratarom Varaždina te ga je pokušao zaobići, ali si je dao prejak for te je cijela prilika propala.

Izjava kola

Za izjavu kola pobrinuo se jedan od najvjernijih navijača Istre 1961 koji je nakon poraza od Šibenika želio popričati s Vulićem i igračima te je rekao: "Vuliću, tko je doveo te nesposobne igrače u klub? Zašto ih ne potjeraš i ne igraš s juniorima, ionako nećemo ostati u ligi", a onda se obratio igračima koji su ga spokojno i bez prekidanja slušali: "Niste zaslužili igrati za ovaj klub i niste se borili kako treba. Ljudi ne dobiju plaću nekoliko mjeseci i rade, pa što ako vama kasni jedan mjesec? Imate novi stadion, imate odlične uvjete pa u čemu je onda problem? Sramotite i ovaj grad i ovaj klub i ako vam je ovdje loše otiđite igrati u Varaždin ili Rijeku"

Obrana kola

Vratar Intera Krševan Santini ove sezone brani sjajno, a svoju odličnu formu potvrdio je i na utakmici protiv Lokomotive. Naime, Santini je majstorski pročitao udarac s bijele točke kojeg je izveo Josip Pivarić te se lijepo bacio i obranio jedanaesterac pri vodstvu Intera od 2:1.

Promašena prognoza kola

Prognozerski dvojac Pacak - Dodić nije se baš proslavio u ovom kolu. Naime, od osam utakmica Dodić je pogodio samo pobjedu Zagreba, dok je Pacak bio malo bolji pa je dobro prognozirao da će do tri boda doći: Zagreb, Dinamo i Hajduk. I dok Tomine loše prognoze nekako možemo i prihvatiti, od iskusnog Dodića očekivali smo puno više. Ipak, tek je odigrano treće kolo u proljetnom dijelu prvenstva pa se Dario još uvijek zagrijava.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.03.2011. u 14:41
    Hrabra izjava s obzirom da Dinamu baš i ne ide u zadnjih desetak utakmica s Hajdukom. Inače, priželjkujem da Hajduk igra kao Split u gradskom derbiju. Agresivno, napadački, bez straha jer tri boda im trebaju ako misle bar zakuhat prvenstvo. A ne mislim da ga mogu osvojit iz više razloga..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.03.2011. u 14:29
    Tko o kome hajdukovci o sucima... Žalosno. Nitko se u Hajduku nije zapitao da već unaprijed sami stvaraju pritisak na suca. Bio bih najzadovoljniji da se o sucima ne piše ni prije a ni poslije utakmice. Nek bude praznik nogometa!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.03.2011. u 20:50
    Sve je rješeno. Najveći derbi, utakmicu koja odlučuje prvenstvo (u slučaju remija ili Dinamove pobjede) ili ga maksimalno komplicira (u slučaju pobjede Hajduka) neće suditi najbolji hrvatski sudac Ivan Bebek. Nakon konzultacija sa određenim osobama povjerenje je dano Anti Vučemiloviću iz Osijeka... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.03.2011. u 16:54
    ne bude li bruno marić sudac, hajduk pobjeđuje HAŠK, croatiu, dinamo il kako se već zovu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.03.2011. u 13:27
    5 golova? je kad bi igrali 7-8 utakmica.
    Obrisan korisnik