Košarka

Britanci dobili dozvolu za nastup na OI

Josip Tolić • ponedjeljak, 14.03.2011.
Britanci dobili dozvolu za nastup na OI
Foto: Kristijan Komarica

Iako im Izvršno tijelo Fibe prvotno nije dopustilo nastup na Olimpijskim igrama iduće godine, nakon današnjeg sastanka u Lyonu odlučeno je da će muške i ženske košarkaške reprezentacije Velike Britanije ipak dobiti šansu natjecati se kao domaćini na jednom od najvećih svjetskih natjecanja.

S razlogom da nije sigurna kako će se britanska košarka razvijati nakon Igara u Londonu u ljeto iduće godine, Svjetska košarkaška federacija (FIBA) stavila je "na čekanje" dopuštenje o nastupu reprezentacija domaćina najveće svjetske sportske priredbe. Također, razlog je bio i to što su reprezentacije oformljene tek 2006. godine, nedugo nakon proglašenja Londona kao domaćina Igara 2012.

Međutim, nakon mjeseci truda i obećanja kako se košarka kao sport neće prestati razvijati nakon OI, domaćini su se ipak spasili gubitka prava na nastup i činjenice da bi bili prvi takvi u povijesti održavanja Olimpijskih igara. Narodi koji žive u Velikoj Britaniji, Englezi, Škoti i Velšani, još se moraju dogovoriti oko osnivanja tijela koje bi nadziralo razvoj ovog sporta na Otoku i nakon Igara.

Ova Fibina odluka znači da će se broj reprezentacija koje će kvalifikacijama izboriti nastup na turniru smanjiti za jedno mjesto; umjesto dosadašnja četiri mjesta, kvalificirat će se tri države. Od ostalih odluka izdvojimo da će domaćin Svjetskog prvenstva za košarkašice 2014. biti Turska - domaćin posljednjeg prvenstva košarkaša, a napravljen je i plan popularizacije košarkaške discipline "tri na tri", sporta koji je lani na Olimpijskim igrama mladih u Singapuru Hrvatskoj donio srebrnu medalju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • domba5715.03.2011. u 11:40
    i plus ben gordon :)
    domba57
  • Obrisan korisnik15.03.2011. u 10:08
    ako budu igrali s dengom, mensah-bosnuom i freelandom iz unicaje-bit će dosta jaki! pitanje je samo, kako će se dalje razvijati košarka u VB...u to sumnjam.
    Obrisan korisnik