Nogomet

"Vruće" na Stamford Bridgeu i Calderonu

Sportnet • petak, 18.03.2011.
"Vruće" na Stamford Bridgeu i Calderonu
Foto: EPA

Još jedan nogometni vikend je pred nama, a pet najboljih liga u Europi nudi nam nekoliko zanimljivih utakmica...

Najistaknutiji dvoboj jubilarnog 30. kola Premier lige odigrat će se na Stamford Bridgeu, gdje u nedjelju u 17 sati gostuje Manchester City, svježe eliminiran iz Europske lige zbog gluposti Marija Balotellija. Premda i jedni i drugi još uvijek gaje nadu da bi do kraja sezone mogli zasjesti i na vrh ljestvice, jasno je kako se radi o susretu koji bi mogao odlučiti tko će sljedeće sezone igrati u Ligi prvaka.

Sličnu bitku vodi i Tottenham, koji je upravo saznao da će mu na putu do polufinala Lige prvaka stajati madridski Real. Prije tog zvjezdanog dvoboja Spurse na White Hart Laneu čeka londonski derbi sa sve boljim West Hamom, koji se pak nalazi u grčevitoj i neizvjesnoj borbi za opstanak u elitnom razredu.

Alex Ferguson će ove subote odraditi prvu od pet utakmica kazne i svoju će momčad u ogledu s Boltonom voditi s tribina Old Trafforda. Jasno je da mjesta za spoticanje nema i da su Unitedu imperativ jedino i isključivo tri boda. Eventualni kiks Crvenih vragova čekat će Arsenal, koji nakon katastrofalna dva tjedna i ispadanja iz tri od četiri natjecanja sve snage preusmjerava na Premiership. Topnike u subotu čeka gostovanje na Hawthornsu, kod protivnika koji je u jesenskom dijelu sezone iznenađujuće s Emiratesa odnio sva tri boda.

Nakon što je Real Madrid prekinuo višegodišnji post i ušao u četvrtfinale Lige prvaka, u nedjelju ga čeka vrući gradski derbi s Atleticom poznatiji kao El Derbi madrileno. Mourinhovi izabranici tražit će pobjedu na Vicente Calderonu ako žele nastaviti korak s Barcelonom u utrci za naslov prvaka. Atletico je zadnji put svladao Reala u sezoni 1998./1999. kada je bilo 3:1 na Vicente Calderonu.

Vodeća momčad španjolske lige, Barcelona, imati će daleko lakši zadatak od svojih najvećih rivala. Na Camp Nou stiže momčad Getafea koja ne zna za pobjedu već šest kola. Sporting našeg Mate Bilića će u derbiju začelja ugostiti Almeriju, od ostalih klubova koji se bore za ostanak Hercules čeka Osasunu, a Malaga igra protiv neugodnog Espanyola.

Zanimljivi susret odigrat će se između Valencije i Seville Ivana Rakitića. Andalužani hvataju zadnji vlak za Europu dok će Šišmiši tražiti bodove koje ih ostavljaju na trećem mjestu. Villarreal ide na teško gostovanje kod Athletic Bilbaa, gdje će obje momčadi tražiti bodove koji su im potrebni za odlazak u Ligu prvaka, odnosno Europsku ligu.

Registrirani korisnici kladionice expekt.com mogu potpuno besplatno gledati sljedeće utakmice:

Subota:
18:00 Mallorca - Zaragoza 1.95 3.30 3.90
20:00 Barcelona - Getafe 1.12 8.00 18.00
22:00 Atlético Madrid - Real Madrid 5.50 3.80 1.60

Nedjelja:
17:00 Hércules - Osasuna 2.20 3.30 3.20
19:00 Athletic Bilbao - Villarreal 2.35 3.25 2.95
21:00 Valencia - Sevilla 1.95 3.30 3.90

27. kolo Bundeslige otvorit će posljednja Borussia Mönchengladbach i hrvatska kolonija u Kaiserslauternu. Obje momčadi borit će se za ključne bodove tako da se očekuje zanimljiva utakmica. Kaiserslautern će biti pojačan za svog kapetana i hrvatskog reprezentativca Srđana Lakića, dok se očekuje i nastup Iličevića te Rivića.

Bayern će nakon dramatičnog ispadanja od Intera krenuti u borbu za mjesto koje vodi u Ligu prvaka. Prva prepreka na tome putu je Freiburg koji se nalazi na vrlo dobrom sedmome mjestu. Bayernova oba konkurenta igraju kod kuće i to protiv klubova u kojima igraju hrvatski igrači. Leverkusen Domagoja Vide čeka Gavranovićev Schalke, a Hannover čeka Hoffenheim čije boje brane Vukčević i Šimunić.

Hrvatski obračun vidjet ćemo u susretu Petrićevog HSV-a i Kölna Mate Jajala. Dortmundska Borussia svoj sljedeći korak prema naslovu prvaka morat će odraditi protiv opasnog Mainza dok derbi kola pripada klubovima koje se ove sezone umjesto naslova prvaka i Europe bore za ostanak u Bundesligi. Stuttgart će ugostiti Mandžukićev Wolfsburg koji će s novim trenerom Magathom krenuti u izravni obračun za ostanak u Bundesligi.

Nakon prošlog kola situacija na vrhu ljestvice ostala je nepromijenjena, Milan je kiksao kod kuće protiv Barija (1:1), ali je zahvaljujući remiju Brescie i Intera (1:1) ostao na pet bodova prednosti ispred gradskog rivala. Rossoneri u ovom kolu ispred sebe imaju prilično težak zadatak, gostovanje kod posrnulog Palerma koji se nakon niza kikseva pokušava izboriti za plasman u Europu.

Milan u Palermo dolazi bez ozlijeđenih Pirla i Ambrosinija te kažnjenog Ibrahimovića, kojega će u napadu od prve minute zamijeniti Pato. Za razliku od gradskog rivala, Inter u ovom kolu nema pretešku zadaću, na Meazzi dočekuje Lecce, momčad koja se drži na 18. mjestu na ljestvici. Leonardova momčad još uvijek je pod dojmovima slavlja nad Bayernom u Ligi prvaka (3:2) te računa na tri boda i iščekuje eventualni kiks Rossonera.

Zanimljiv dvoboj na rasporedu je u Firenzi, gdje Fiorentina dočekuje Romu, a obje momčadi traže važna tri boda u borbi za plasman u Europu. Momčad Napolija, koja se pobjedom nad Parmom (3:1) vratila u utrku za Scudetto, kod kuće dočekuje Cagliari i traži tri boda za održavanje priključka za vodećima, dok će posrnuli Juventus niz loših rezultata pokušati prekinuti nakon domaćeg dvoboja s Bresciom.

Nakon što su u četvrtak ispali iz Europe, Marseille u Ligi prvaka od Manchestera i PSG u Europskoj ligi od Benfice, Olympique i Parižani se okreću isključivo Le Championnatu i to međusobno u jednom od dva derbija 28. kola na Velodromeu. PSG je u povijesti u Marseilleu slavio na pet od ukupno 20 gostovanja, od posljednjih 10 utakmica u Marseilleu izgubio je pet, a posljednji je put pun plijen odnio prije dvije sezone. U nedjelju Kombouareov igrači hvataju zadnji vlak, za Lilleom zaostaju velikih sedam bodova, za Rennesom četiri i za Lyonom i OM-om tri.

U drugom derbiju Lyon dočekuje Rennes. Gosti u posljednje vrijeme rijetko Gerland napuštaju pognutih glava: nisu izgubili od 2005., a na zadnje četiri utakmice izvukli su bod. Forma Lavova koji su u ligi nanizali šest utakmica bez poraza i Dejan Lovren na visini zadatka se poklapaju, hrvatski reprezentativac sve češće je među tri najbolje ocijenjena igrača, a prošli tjedan prvi je put od dolaska u Francusku uvršten u momčad kola Goal.com-a.

Lille prvo mjesto brani u gostima u Brestu kojeg nije pobijedio od 1982. (od 1992, međutim, Brest nije ni bio prvoligaš) što mu je i jedina pobjeda u Normandiji u 10 pokušaja, a Lens Vedrana Runje i Gregoryja Sertica spašava što se spasiti da u gostima kod Montpelliera. Lens na posljednje tri utakmice nije postigao ni gola, izgubio je četiri od posljednjih sedam utakmica, pobijedio nije od 22. siječnja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.03.2011. u 09:17
    palermo milan se igra u subotu, u 20.45 h. ne u nedjelju u 15.00 h.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.03.2011. u 23:49
    koliko ja vidim,za navijače borussie dortmund je svako kolo "derbi".navijači su im fantastični,svaku tekmu ih je oko 79 tisuće..ali ipak se ove nedelje gleda chelsea-city.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.03.2011. u 21:53
    a ono, uopće nije derbi kola Dortmund - Mainz :P
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.03.2011. u 17:17
    došlo je vrijeme kad se "lome" prvenstva,bit ce zanimljivo u svim ligama
    Obrisan korisnik