Košarka

NCAA: Kraj za Syracuse i Notre Dame

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 21.03.2011.
NCAA: Kraj za Syracuse i Notre Dame

Nakon što je u subotu početak druge runde obilježilo ispadanje Pittsburgha, nedjeljni raspored bio je još bogatiji iznenađenjima. Na krivoj strani semafora našla su se dva treća i jedan drugi nositelj, a prilično teško živjele su i dvije slavne momčadi iz Sjeverne Karoline, UNC i Duke...

Za najveće iznenađenje dana pobrinula se Florida State koja je s uvjerljivih 71:57 iz natjecanja izbacila Notre Dame, drugog nositelja Southwest dijela ždrijeba.

Bernard James (14) i Michael Snaer (13) predvodili su raznovrstan napad Seminolesa koji su sa sedam trica u prvom dijelu stvorili razliku koja je u jednom trenutku narasla i do 23 poena, a koju su uspjeli zadržati u drugom poluvremenu. Ponajbolja obrana u zemlji pokazala je da ima i napad s kojim može parirati najboljim momčadima, pa je tako ova generacija postala prva nakon 1993. godine koja je došla do Sweet 16. Notre Dame je, pak, opet razočarao svoje navijače - do Sweet 16 su Fighting Irish stigli samo jednom u zadnje 24 godine, iako su putem imali nekoliko vrlo dobrih generacija.

Taj dio ždrijeba bio je poguban za nositelje, jer Floridu State u Sweet 16 čeka 11. nositelj VCU koji je s 94:76 razbio trećeg nositelja, sveučilište Purdue.

Veliki je to uspjeh za momčad kojoj su mnogi osporavali zasluženost ulaska u NCAA turnir. Ramsi su odigrali odličnu utakmicu protiv Purduea koji nije imao rješenja za brze, dobre akcije VCU-a koje su rezultirale brojnim laganim polaganjima i tako upisali drugi impresivan trijumf zaredom, nakon što su na sličan način razmontirali Georgetown.

Playmaker Joey Rodriguez je s 12 poena, 11 asistencija i bez ijedne izgubljene krasno dirigirao napadom u kojem je najefikasniji bio Bradford BUrgess s 23 poena.

Darius Johnson-Odom zabio je ključnu tricu 27 sekundi prije kraja za pobjedu Marquettea nad rivalom iz Big East konferencije, Syracuseom. Golden Eaglesi su tako stigli do Sweet 16 prvi puta nakon osam godina kada ih je 2003. Dwyane Wade predvodio do Final Foura.

Marquette će u sljedećoj fazi igrati protiv North Caroline koja se pošteno namučila ne bi li opravdala status favorita protiv odličnog washingtona koji je vodio veći dio utakmice. Tyler Zeller s 23 i Harrison Barnes s 22 poena iznijeli su najveći teret za Tar Heelse koji su stigli zaostatak od 11 poena u prvom i pet poena u drugom dijelu.

"Ono što nam nedostaje zbog neiskustva nadoknađujemo sa srcem", izjavio je Barnes čije je sveučilište osiguralo nastup u drugom vikendu turnira 24. puta u povijesti, najviše u SAD-u (dva više od Dukea i Kentuckyja). Terrence Ross zabio je 19 poena za Huskiese kojima nije išao na ruku relativno slab nastup najveće zvijezde, beka Isiaiha Thomasa.

Duke je, pak, protiv Michigana uglavnom vodio, no također je pobjedu čupao u posljednjoj minuti. Darius Morris promašio je dvije sekunde prije kraja relativno čist šut za produžetak, omogućivši tako treneru Mikeu Krzyzewskom 900. pobjedu u veličanstvenoj karijeri. Nolan Smith je s 24 poena predvodio Blue Devilsa, 13 je dodao Kyle Singler.

Ozbiljnih problema nisu imala druga dva prva nositelja, opet impresivni Ohio State protiv George Masona, i čvrsti Kansas (Obamin pick za naslov) protiv Illinoisa, dok je u zanimljivoj i napetoj završnici Arizona za pola koša izbacila Texas.

NCAA turnir, 2. kolo:

East: North Carolina (2) - Washington (7) 86:83, Ohio State - George Mason (8) 98:66, Syracuse (3) - Marquette (11) 62:66

West: Duke (1) - Michigan (8) 73:71, Texas (4) - Arizona (4) 69:70

Southwest: Purdue (3) - VCU (11) 76:94, Kansas (1) - Illinois (9) 73:59, Notre Dame (2) - Florida State (10) 57:71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.03.2011. u 12:19
    Pitt je uspio podbaciti po tko zna koji put. Ne kužim što je u mentalitetu te momčadi da kada dođe do turnira potpuno podbaci.Duke se malo mučio ali vjerujem da ćemo gledati utakmicu Ohio state i Duke i da će Duke biti na razini kada to bude najpotrebnije.Za sada mi se Ohio state i Kansas nekako... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.03.2011. u 11:55
    Duke je pobijedio 73:71 a ne izgubio kako piše u rezultatima.hvala na ispravciMislim da će na final4 Duke, BYU, Ohio St i Kansas al živi bili pa vidjeli
    Obrisan korisnik